У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 351

УДК 351.743

В. О. ІВАНЦОВ

СУБ'ЄКТИ ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАСОБІВ ПРОТИДІЇ ПРАВОПОРУШЕННЯМ У ГАЛУЗІ ФІНАНСІВ

Визначено перелік суб'єктів застосування адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у галузі фінансів. Розглянуто завдання і функції, а також закцентовано увагу на адміністративно правових засобах, що застосовуються з метою протидії правопорушенням у галузі фінансів.

The article defines amount of subjects of using administrative legal means of combating financial delinquencies. The author pays his attention to its tasks and functions and also concentrates on administrative legal means, which are used in combating financial delinquencies.

Дотримання напрямків державного будівництва значною мірою залежить від правильного, науково обґрунтованого керівництва суспільством, всіма сторонами його діяльності, попередження та припинення порушень приписів нормативно-правових актів держави та інше. Держава для виконання своїх завдань і функцій, а також дотримання провідних напрямків її діяльності використовує всі можливі засоби, чинне місце серед яких займають адміністративно-правові.

Так, проблемам правової природи та особливостям адміністративно-правових засобів тією чи іншою мірою присвятили свої праці В. Авер'янов, О. Бандурка, Д. Бахрах, Є. Безсмертний, І. Голосніченко, Є. Додін, Т. Кравцова, А. Комзюк, Л. Коваль, В. Колпаков, Т. Коломієць, О. Куций, О. Салманова, В. Шкарлупа та ін.

Адміністративно-правові засоби в комплексі є одним з ефективних структурних елементів охоронної діяльності органів держави, спрямованої на формування і розвиток суспільних відносин у різноманітних галузях (в тому числі і в галузі фінансів). Протидія правопорушенням у галузі фінансів має велике значення з точки зору забезпечення економічної безпеки держави; за допомогою закріплення і практичної реалізації різноманітних адміністративно-правових засобів створюються умови для формування і підтримання належного економічного порядку, попередження і припинення правопорушень, які на нього посягають. При цьому адміністративно-правові засоби протидії правопорушенням в галузі фінансів складають особливу сукупність, що пов'язана з примусовою діяльністю державних органів (суб'єктів протидії правопорушенням у галузі фінансів). Тобто дослідження, вдосконалення та впровадження нових адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням в галузі фінансів нерозривно пов'язано з діяльністю суб'єктів такої протидії.

Виходячи з переліку адміністративних правопорушень у галузі фінансів [15, с. 320], поняття та особливостей адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у галузі фінансів [14] та повноважень держаних органів, до суб'єктів застосування адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у галузі фінансів варто віднести: суди (судді), органи внутрішніх справ (міліція), органи державної податкової служби в Україні (далі органи ДПС), органи контрольно-ревізійної служби в Україні (далі - органи КРС), органи пенсійного фонду (далі - органи ПФ), органи фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, органи фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, органи фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Національний банк України (далі - НБУ) та Рахункова палата.

Першим суб'єктом протидії правопорушенням у галузі фінансів є районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді), до повноважень яких відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України "Про судоустрій України" [17] віднесено розгляд справ про адміністративні правопорушення. Перелік адміністративних правопорушень (у тому числі і в галузі фінансів), який віднесений до підвідомчості судів визначено ст. 221 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) [18]. Звернувшись до адміністративних стягнень, що накладаються судами за вчинення правопорушень у галузі фінансів, можна зробити висновок, що суди (судді), як суб'єкт протидії правопорушенням у галузі фінансів має право застосовувати такі адміністративно-правові засоби: попередження, штраф, конфіскацію предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; грошей, одержаних унаслідок вчинення адміністративного правопорушення.

Наступним суб'єктом застосування адміністративно-правових засобів протидії правопорушенням у галузі фінасів є міліція. Закон України "Про міліцію" [16] дає визначення міліції як озброєного органу виконавчої влади, який захищає життя, здоров'я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. При цьому до основних завдань міліції віднесено: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів, запобігання правопорушенням та їх припинення, виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень тощо. Актуальними ці завдання вбачаються в контексті попередження та припинення правопорушень в галузі фінансів, захист прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб під час їх участі у правовідносинах у галузі фінансів. У складі міністерства внутрішніх справ України створено підрозділи Державної служби боротьби з економічною злочинністю [8] та спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю [17], на які покладено обов’язки по запобіганню, виявленню та припиненню правопорушень в галузі економіки під час здійснення фінансової, господарської та іншої підприємницької діяльності. До адміністративно-правових засобів, що застосовуються з метою протидії правопорушенням у галузі фінансів можна віднести: перевірку документів; адміністративне доставлення; адміністративне затримання; огляд; вилучення речей і документів; накладення адміністративних стягнень, передбачених КУпАП; внесення подань до державних органів, підприємств, установ, організацій, посадовим особам про необхідність усунення причин та умов, які сприяли вчиненню правопорушень; проведення перевірки суб'єктів господарської діяльності; вимогу проведення інвентаризації.

До органів безпосереднього управління державними фінансами України належить Державна податкова адміністрація України [20, с. 112].

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" [18], державна податкова служба є системою органів, до складу якої входять: Державна податкова адміністрація України; державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі;


Сторінки: 1 2 3 4