У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 35

УДК: 35.071.55-057.34(477.72)

С.Г.Білорусов

ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ НА ПРИКЛАДІ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

У статті приведено результати досліджень щодо вивчення ефективності державного регіонального управління та основні на сьогодні чинники, що найбільш суттєво впливають на професійну діяльність державних службовців.

Держава знаходиться на шляху суспільно-політичних перетворень. Реформа держапарату є стрижнем усіх започаткованих реформ. У цьому контексті суттєво нового значення набуває підвищення ефективності: державного управління, державної служби, її кадрового наповнення як провідного засобу реалізації державної політики. Безумовно, ефективність державного управління значною мірою залежить від досконалості професійної діяльності державних службовців. На сьогодні ця проблематика є провідною як для суспільства, так і для практики державного управління. Можна констатувати, що стан розвитку будь-якого суспільства безумовно залежить від рівня керованості та ефективності управління ним.

Ефективності державного управління присвячено значну кількість наукових праць як зарубіжних, так і вітчизняних фахівців. Зацікавленість вітчизняних науковців зумовлена потребою негайного розв'язання проблем розвитку України. Одним із перших до цього питання звернулися В.Цвєтков та І.Розпутенко, які розглядали поняття "ефективність державного управління" як комплексне [1; 2]. В. Цвєтков запропонував до розгляду багатофакторну модель ефективності як сукупність якісних й кількісних чинників впливу. У такій моделі ефективність діяльності органів державного управління, зокрема органів місцевої влади, може розглядатися залежно від впливу сукупності груп чинників: політичних, економічних, соціальних, демографічних, професійної діяльності державних службовців й інших чинників. О.Чебикін підкреслює обов'язковість таких якостей, як психологічна вибірковість, психологічний такт, вимогливість, практичний розум, громадська енергійність, критичність, схильність до організаторської діяльності, ініціативність, самостійність, загальний рівень розвитку, спостережливість, наполегливість, дієздатність, активність [5]. Такі вчені як С.Дубенко, А.Ліпінцев, визначають компетентність, відповідність, комунікативність як основні якості для державного службовця [6; 7].

Загалом, впливовими слід вважати чинники, що характеризують професійно-важливі якості державних службовців, а саме: професійний та інтелектуальний рівні, адміністративно-організаторські вміння, комунікативно-психологічні та особистісні рівні, інше.

Часті зміни уряду, відсутність наступності виконаної роботи, недостатність фінансування загострили проблему вимивання професіональних державних службовців із системи державного апарату, що в свою чергу, не сприяло підвищенню ефективності діяльності місцевих органів виконавчої влади.

Започаткована реформа держапарату має сприяти оптимізації функцій інститутів державної влади, чіткому визначенню повноважень місцевих державних адміністрацій, розширенню зон відповідальності, що значною мірою залежить від знання працівниками питань, що стосуються призначення держадміністрації, її компетенції та розуміння працівниками меж цієї компетенції, чинників, що найбільше перешкоджають ефективній діяльності обласних та районних державних адміністрацій.

У Херсонському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації протягом тривалого часу проводилися дослідження щодо вивчення механізмів підвищення ефективності діяльності органів місцевої влади, розвитку вмінь та якостей посадовців. Інтерес до питань оцінки ефективності державного управління й рівня професійної підготовки державних службовців та посадових осіб проявляється не тільки як до предмета наукових досліджень, а й як до повсякденної потреби щодо підготовки кадрів та компетентності роботи службовців в органах місцевої влади.

Так, 2005 року разом з Одеським регіональним інститутом державного управління НАДУ при Президентові України було започатковано та щороку розширюється проведення секторальних досліджень щодо досконалості професійної діяльності службовців місцевої влади Херсонської області відповідно до поточних потреб регіональних перетворень. Ефективність органу влади розглядається як залежність від оптимальності певної організаційно-функціональної структури, забезпечувальних складових, так і рівня професійної кваліфікації службовця. До групи чинників, що впливають на ефективність діяльності працівників державної влади віднесено: нормативно-правові та організаційно-функціональні чинники, а також чинники науково-методичного забезпечення. Дослідження за цим напрямком є актуальним, тому в Центрі постійно проводиться моніторинг визначення потреб щодо навчання та ефективності роботи державних службовців та посадових осіб.

Для цього спеціально розроблено вхідні та вихідні анкети, що заповнюються слухачами. На початку та по закінченню навчання здійснюється фахове тестування. Саме вивчення результатів анкетування та тестів дозволяє оцінити рівень підготовки фахівця, його потреби, за яким видом та тематикою слід підвищити кваліфікацію. Додатково пропонується оцінити власний рівень компетентності за окремими напрямками діяльності державного службовця. Ця практика проведення моніторингу з часів заснування Центру, що дозволяє не тільки аналізувати і порівнювати, але й прогнозувати, корегувати та надавати рекомендації щодо механізмів підвищення рівня підготовки кадрів і вдосконалення роботи місцевих органів влади.

Вивчення професійної діяльності службовців органів місцевої влади здійснюється емпіричними методами наукового дослідження. Так, наприклад, шляхом експертних оцінок, системного підходу, зокрема системному аналізу, актуалізації та класифікації, узагальненню було виявлено рівень знання державних службовців щодо призначення та компетенції районних та обласної державних адміністрацій. Окрім того, респонденти шляхом самооцінки визначали ефективність діяльності державних адміністрацій, у яких вони працюють та вказали на основні чинники, що перешкоджають їх продуктивній роботі. Як експерти щороку виступає близько 800 державних службовців Херсонської області 5-7 категорій посад, з яких понад 60% мають стаж державної служби понад 5 років.

Проведені дослідження дозволили виявити основні на сьогодні чинники, що найбільш суттєво впливають на професійну діяльність службовців. Головним чином це комунікативно-психологічні, економічні та соціальні чинники. Важливо зазначити, що більша частина надає перевагу підвищенню кваліфікації за програмами тематичних короткотермінових семінарів та тренінгів за галузевим спрямуванням. Під час навчання опитувані бажають спілкуватися з висококваліфікованими фахівцями, науковцями і керівництвом області за їх напрямком діяльності.

Виходячи з отриманих даних, слід відзначити тенденцію до переважання позитивної оцінки щодо ефективності роботи адміністрації, а саме 42,7%


Сторінки: 1 2 3