У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





В

В. В. Мороко

ФЕНОМЕН "ПАРТІЇ ВЛАДИ": ТРАДИЦІЇ РАДЯНСЬКОЇ ПАРТІЙНОЇ РОБОТИ В ДІЯЛЬНОСТІ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІТИКУМУ

Зі створенням партіями перших політичних систем одразу ж з'явилася нагальна потреба їх класифікації. З багатьох запропонованих протягом ХІХ-ХХ ст. у вітчизняному науковому просторі найбільше поширення отримала лінійна, за принципом "праві" - "центр" - "ліві". В подібну схему вкладались майже всі існуючі об'єднання. З часом дану класифікацію було розширено до виокремлення "ульт- рарадикальних" асоціацій по обидва боки.

Втім, поява нових незалежних держав на теренах колишнього СРСР та просторах Східної Європи внесла певний дисонанс в такий спосіб аналізу партійних систем. Створені на уламках тоталітарних комуністичних партій нові громадські об'єднання стає часто не можливо накласти на вказану класифікаційну лінію. А їх діяльність провокує ще більше питань. Найяскравішою ілюстрацією даної проблеми у вітчизняній політичній дійсності стали події 2004-2008 рр. Зокрема, як політична партія, котра у власному ж статуті заявляє, що "обстоює соціальні завоювання народу, виступає проти реставрації капіталістичних порядків, буд-якої форми експлуатації" [1, с.605], об'єднується в коаліцію з ПРУ, фундаторами і активними членами якої є найбагатші бізнесмени України? І чи були сепаративні перемови та входження до Антикризової коаліції СПУ, реалізацією її ж "програми мінімум, яка передбачає усунення кланового режиму та встановлення народно-демократичної системи влади" [2, с.15]? Чому СДПУ(О), не дивлячись на всі намагання [3], так і не потрапляє до Соцінтерну, а та ж Соцпартія є її асоційованим членом, нарівні з СДПУ Ю. Буздугана. А Українська соціал- демократична партія на чолі з В. Онопенко, як і об'єднані соціал- демократи не є членом цього міжнародного об'єднання. Остання ж, в свою чергу, ще є і частиною БЮТ, провідна партія якого ВО "Батьківщина" разом з НСНУ та НРУ є членами - спостерігачами Європейської Народної партії (EPP). І взагалі, що робить в цьому об'єднанні правоцентристських партій Європи БЮТ з її лівою риторикою. Що може бути спільного між нею, НУНС, НРУ та ХСС/ХДС, Християнсько-демократичними партіями Швейцарії, Фінляндії, Люксембурга, Угорщина та Молдови що також є членами даного об'єднання? І чому, не дивлячись на існування декількох вітчизняних ліберальних партій, ні в Liberal International (LI), ні в ELDR українських нема? Хоча російська ліберальна партія "Яблуко" в цих об'єднаннях є. Тобто, за якими ознаками вітчизняні партії бачать однодумців в здавалось би ідейно ворожих об'єднаннях. І що з того, що роблять та проголошують українські партії, надає підстав європейським надпартійним об'єднання ідентифікувати їх як однодумців, хоча з нашої точки зору вони такими не є.

Все це і змушує науковий світ шукати нові системи координат для національних партійних систем. Існує безліч варіантів - від класифікації за принципом влада-опозиція до багатовекторних та декі- лькарівневих, вибудованих за принципом відношення партій до найважливіших проблем державного будівництва та побудови громадського суспільства в молодих демократіях [4; 5, с.15; 6, с.10; 7, с.355].

З часом як в політичних спічах, так і в наукових дослідженнях з'являється термін "партія влади". В Україні чи не вперше це визначення було артикульоване під час обговорення нової Конституції в 1996 р. Тоді представники лівих партій так називали Аграрну партію України та НДП [8]. З часом до даної когорти були зараховані СДПУ(О), ПРУ і не зараховані БЮТ, НСНУ(НУНС).

Така вибірковість вимагає більш чіткого визначення що, є "партія влади" з точки зору як авторів терміну, так і об'єктивних та суб'єктивних засад існування таких об'єднань.

Перше, що об'єднує ці партії, є їх статутна будова. І НДП, і СДПУ(О), і ПРУ поклали в основи власних організацій побудову республіканських партійних організацій КПРС. Створюючи їх за територіально-виробничою ознакою - : Центральний керівний орган (всеукраїнська ланка керівництва) - Обласний комітет, Київський та Севастопольський міські комітети (територіально-адміністративна керівна ланка середнього рівня) - Районні та Міські комітети (місцева керівна ланка низового рівня) - Первинні осередки - Члени партії [9, арк.2,3; 10; 11] Як і в ленінській партії, народні демократи, об'єднані соціал-демократи, рівно як і регіонали, членом партії вважають лише того, хто стоїть на обліку в первинному осередку, сплачує партійні внески та особисто бере участь в партійному житті. Критерієм успішності власної діяльності всі ці партії вважали розбудову партійних структур та ріст лав партії, передплату центрального друкованого органу ("Україна і світ сьогодні" - НДП, "Альтернатива" та "Наша газета +" - СДПУ(О)). Певний виняток складає ПРУ, що не має власної партійної газети. Та й то тому, що при наявності потужних медіа-ресурсів бізнес-крила партії в такій газеті нема особливої потреби.

Як і в КПРС, у разі невиконання завдань робились оргвисновки. Кількість доган керівникам обласних осередків вражає. Іншими словами дані партії продовжують втілювати в життя оргпринципи Й. Сталіна: "підбір кадрів та контроль виконання" [12, с.479]. Контроль же за поточною діяльністю організацій здійснювався через щоквартальні та щорічні статистичні звіти. Характерно, що бланки таких звітів НДП та СДПУ(О) не просто схожі, вони тотожні! Однотипними є і рішення та настанови керівних органів цих об'єднань. Так, постанови "Про закріплення народних депутатів членів партії за територіальними організаціями", "Про створення робочих груп щодо опрацювання змін та доповнень до Програми та Статуту партії", "Про хід підготовки


Сторінки: 1 2 3 4 5