У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК: 504

УДК: 504.37

Лебідь С.Г., Нєпєіна Г.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ОБІЗНАНОСТІ СТУДЕНТІВ ЩОДО ПИТАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

Дана стаття присвячена обговоренню результатів анкетування студентів Чорноморського державного університету імені Петра Могили щодо стану їх обізнаності про визначення, мету, принципи сталого розвитку, основні програмні документи Стратегії сталого розвитку, деякі аспекти впровадження її в Україні і світі.

Ключові слова: анкетування, респондент, обізнаність студентів, сталий розвиток, принципи сталого розвитку, освіта для сталого розвитку, зміст освіти, Стратегія сталого розвитку.

Дання статья посвящена обсуждению результатов анкетирования студентов Черноморского государственного университета имени Петра Могилы относительно состояния их осведомленности про определение, цель, принципи стабильного развития, основные програмные документы Стратегии стабильного развития, некоторые аспекты внедрения ее в Украине и мире.

Ключевые слова: анкетирование, респондент, осведомленность студентов, стабильное развитие, принципы стабильного развития, образование для стабильного развития, содержание образования, Стратегия стабильного развития.

This article is devoted to the discussion of students questionnaire results of Petro Mohyla Black Sea State University in relation to the state of their knowledge about determination, purpose, principles of sustainable development, basic program papers of the Sustainable development strategy, some of it's introduction aspects, in Ukraine and in the world.

Key words: questionnaire, respondent, students' knowledge, sustainable development, sustainable development principles, education for sustainable development, maintenance of education, sustainable development Strategy.

На межі ХХ-ХХ! ст. світове співтовариство неодноразово підтвердило свій намір впроваджувати ідею сталого розвитку в життя. У цьому переконує як діяльність римського клубу, так і низка світових самітів глав держав (Ріо - 1992, Кіото - 1997, Йоганнесбург - 2002 тощо), що мали на меті стабілізувати тиск антропогенного фактора на біосферу, привернути увагу до того факту, що шкода, яку людина завдає природі внаслідок розвитку своєї неконтрольованої діяльності, може бути невідворотною катастрофою для всього людства.

У Йоганнесбурзькій декларації зі сталого розвитку поставлено завдання: «Інтегрувати питання сталого розвитку в систему освіти на всіх її рівнях, для того щоб сприяти освіті як ключовому чиннику змін» (розділ X. «Засоби здійснення», п. 121). У грудні 2002 року Генеральною Асамблеєю ООН одноголосно була прийнята резолюція 57/254 «Про Декаду ООН з освіти для сталого розвитку». Рада ЮНЕСКО на 166 сесії в квітні 2003 року ратифікувала рішення про проведення «Десятиріччя освіти для сталого розвитку», починаючи з 1 січня 2005 року. На зустрічі представників міністерств освіти та охорони довкілля країн-членів Європейської економічної комісії ООН, що відбулася у м. Вільнюсі (Литовська Республіка), 18 березня 2005 року офіційно було проголошено відкриття Десятиріччя в Європі.

Отже, вже 4 роки в Європі діє Декада освіти для сталого розвитку. На нашу думку, зусилля педагогів щодо впровадження ідеї сталого розвитку в практику освіти різних рівнів, зокрема в Україні, на жаль, не є досить ефективними. Це спонукає нас до розробки власної програми впровадження елементів освіти для сталого розвитку. Конкретно коло наших інтересів пов'язане з системою університетської підготовки екологів.

Для вивчення поточного стану питання щодо обізнаності студентів нашого університету стосовно теоретичних і практичних аспектів Стратегії сталого розвитку нами було проведено анкетування студентів різних курсів факультету еколого-медичних наук, а також в якості контрольних груп - студентів інших факультетів.

Отже, основна мета даної статті - обговорення результатів проведеного опитування студентів, формулювання висновків та рекомендацій стосовно покращення стану обізнаності майбутніх фахівців з різних галузей щодо Стратегії сталого розвитку суспільства.

У зв'язку з цим, у межах даної роботи нами вважалося за необхідне розв'язання наступних завдань:

Розкриття змісту питань запропонованої анкети;

Висвітлення результатів опитування студентів у чисельних співвідношеннях (розподіл учасників анкетування за варіантами обраних відповідей у чисельному показнику та у відсотках від загальної кількості);

Порівняння результатів анкетування студентів факультету еколого-медичних наук та студентів неекологічних спеціальностей.

Усього в дослідженні взяло участь близько трьохсот студентів.

Анкета містила питання, зміст яких дозволив виявити знання студентів щодо визначення, мети, принципів сталого розвитку, основних програмних документів даної Стратегії, деяких аспектів впровадження її в Україні. Частково анкета була побудована у вигляді тестових питань, але й містила відкриті питання. Зокрема, студентам було запропоновано висловити власну думку стосовно їх розуміння того, яким має бути розвиток людської цивілізації, щоб його можна було вважати сталим. Також опитані мали відповісти на питання про роль громадськості та окремих членів суспільства на шляху до сталого розвитку. Для більшої наочності й можливості організації подібного дослідження з іншими цільовими групами студентської аудиторії зацікавленими особами наводимо повний перелік питань анкети:

Чи відомо Вам поняття «сталий розвиток суспільства?

При вивченні якихось дисциплін в університеті чи знайомилися Ви зі Стратегією сталого розвитку суспільства? Якщо так, то назвіть ці дисципліни.

Коли було сформульовано принцип сталого розвитку як основну стратегію взаємодії природи і суспільства?

Згідно з визначенням, сталий розвиток суспільства - це такий розвиток, що передбачає гармонійне поєднання наступних інтересів (оберіть з перелічених: екологічних, економічних, політичних, соціальних, особистих, національних тощо).

Що є провідним принципом стратегії сталого розвитку людства?

Назвіть основний програмний документ зі сталого розвитку, прийнятий на міжнародному рівні, який розкриває напрями розвитку суспільства на майбутнє.

Які міжнародні документи стосуються впровадження Стратегії сталого розвитку на європейському рівні?

Які міжнародні документи стосуються впровадження Стратегії сталого розвитку на світовому рівні?

Чи відомо Вам, що в Україні створено мережу міст сталого розвитку?

Чи існує


Сторінки: 1 2 3 4