У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Давня філософія
9



Давня філософія

Давня філософія

План

1. Філософія Давнього Сходу

Основні особливості східного типу філософствування

Філософія давньої Індії. Буддизм

Філософія давнього Китаю. Конфуціанство

2. Антична філософія

Періодизація історії Античної філософії

Основні особливості Античної філософії

Філософія Демокріта

Філософія Платона

Філософія давнього сходу

Основні особливості східного типу філософствування

Філософія, як особливий спосіб духовного освоєння людиною світу, виникла в VII-VI ст. до н.е. майже одночасно в декількох вогнищах культури: на сході в Китаї і Індії; на Заході в Древній Греції. І відразу ж ясно позначилися два своєрідних типи фі- лософського мислення. Незважаючи на те, що зв'язок між східною і західною філософією і наукою ніколи не рвався, специфічні особливості вирішення основних світоглядних проблем зберігаються на Сході і Заході дотепер (дивись таблицю 2).

Таблиця 2

Порівняльний аналіз східного і західного типів філософствування

З/

п | Ознака порівняння | Тип філософствування

східний | західний

1 | Методологічна традиція.

Які методи переважно використовує філософія в осягненні сутності буття. | Ірраціоналізм - філософія, осягаючи позамежні сутності світу, користується надраціональними методами пізнання: одкровення, інтуїція, медитація і т.п. | Раціоналізм - філософія раціонально обґрунтовує свої положення і висновки. Розум - головний шлях пізнання миру і людини.

2 | Основні філософські проблеми | Переважає етична проблематика. Філософія звертається до внутрішнього світу людини і її головне завдання відкрити закони керування душею. | Відрізняється розмаїтістю проблематики. На різних етапах історичного шляху висувалися на перший план ті або інші проблеми: онтологічні (ранньогрецька філософія): етико-психологічні (середньовічна); гносеологічні (новий час).

3 | Зв'язок філософії і науки | Наука осягає видимі сутності і добуває істину за допомогою розуму. Філософія відрізняється від науки тим, що вона пізнає невидимі сутності. Філософія близька до релігії. На сході релігія філософічна і філософія релігійна. | Наука і філософія розвиваються як правило в одному руслі, взаємозбагачуючи один одного. Навіть середньовічна релігійна філософія має форму науково-теоретичної побудови доказу.

З/

п | Ознака порівняння | Тип філософствування

східний | західний

4 | Особливості стилю філософських творів | Літературно - художній стиль: байка, притча, переказ, афоризм, повчання. Більша частина знань передається усно від учителя до учня. Вчитель вчить не тільки мислити, але і жити: дихати, пити, приймати їжу, ходити, лежати, спілкуватися з людьми і т.п. Східна філософія - це певний стиль життя. | Наукоподібний стиль. Філософія будується як теоретична система зі своїми посилками, доказами, висновками, Західні філософи використовують літературно-художню мову, але як доповнення, як форму. Деякі філософські школи (екзистенціалізм, наприклад) використовують винятково літературний стиль, але це скоріше виключення, чим правило.

5 | Відношення до філософської традиції | Філософські традиції надзвичайно сильні. Філософія змінюється вкрай повільно, залишаючись індиферентної до подій зовнішнього світу. | Філософія тісно пов'язана з життям, із соціально-політичними відносинами; тому змінюється, реагуючи на історичний прогрес. Філософія в своєму історичному розвитку більш динамічна.

Філософія Давньої Індії. Буддизм

У давньоіндійській філософії виділяються два напрямки або дві групи шкіл:

1) Ортодоксальні школи, які опираються на авторитет Вед1: веданта, мімансу, санкхья, йога, ньяя, вайшешика;

2) Неортодоксальні школи: джайнізм, буддизм, локаята, чарвака.

Докладніше розповімо про одну із шкіл, яка впливає на світогляд людей і донині.Буддизм - релігійно-філософське вчення, що виникло в древній Індії в VI-V ст. до н.е. Засновник буддизму - індійський принц Сиддхартха Гаутама, пізніше отримав ім'я Будди, тобто пробудженого, проясненого. Поява буддизму в древній Індії можна зрівняти з духовною революцією, яка мала яскраво виражений гуманістичний характер: в країні, де "... людська особистість поглинена зовнішнім середовищем. ... поняття про людяність, тобто про значення людини як людини, не було зовсім, тому що людина з нижчої касти в очах двічі народженого представника вищої касти була гірше нечистої тварини, гірше падалі; і вся доля людини винятково залежала і заздалегідь визначалася випадковим фактом народження в тій або іншій касті.

І от в цій країні - країні рабства і поділу на касти, - кілька мислителів, які усамітнилися проголошують нове, нечуване слово: все є - одне; всі особливості і розходження суть тільки видозміни однієї загальної сутності, у всякій істоті треба бачити свого брата, самого себе"2.

В буддизмі чітко виявилися характерні риси східної філософії: ірраціоналізм і етична спрямованість. Будда вважав, що безглуздо відповідати на запитання невизначені і марні з етичної точки зору, тому що для їхнього вирішення і відповідей немає достатніх можливостей. Це такі питання як:

- чи вічний світ? Або він не вічний?

- чи кінцевий світ? Або він нескінченний?

- чи відрізняється душа від тіла?

- чи тотожна душа з тілом? і т.п.

Будда сказав: "Лише подібні до дитини стараються довідатися: чи вічний світ чи ні, чи обмежений він або нескінченний; вони же

- якщо вони не браміни, заклопотані добробутом вівтарів - говорять про природу Драхми, якого не бачили ніколи. Єдине, що має значення, це боротьба зі стражданням, пошук шляху, який веде до звільнення від страждання, перебування в дорозі з вісьмома розгалуженнями. Все інше умогляд, гра розуму, розумова забава"1.

Перш ніж читати текст далі запишіть у своєму зошиті вісім головних правил, якими Ви схильні керуватися в житті.

Чотири Шляхетні Істини становлять суть просвітління:

I. "От, ченці, шляхетна істина про страждання: народження - страждання, старість - страждання, хвороба - страждання, не досягнення бажань - страждання і, словом, вся п'ятерічна прихильність до земного - суть страждання.

II. От, ченці, шляхетна істина про походження страждання, це Тришна (бажання, прагнення),... жага буття, жага тлінності.

III. От, ченці, шляхетна істина про знищення страждання: повне звільнення від цієї Тришни (бажань), кінцева перемога над пристрастями, їх знищення, відкидання, полишення.

IV. І от, ченці, шляхетна істина про шлях, який веде до припинення всякої скорботи: це воістину священний восьмирічний шлях":

Правильне розуміння (самма - дитихи) - це не значить шукати постійно в світі минущому, красу в каліцтві, щастя в тому, що приносить страждання.

Правильна рішучість (самма - сангана) - рішучість перетворити своє життя і виконувати три правила:

відмова від схильності до матеріальних "цінностей",

відмова від дурних намірів,

відмова віл ворожнечі до людей і всього живого, не заподіяння їм зла.

Правильне мовлення (самма - вага) - утримання від неправди, наклепу, жорстоких слів, образи, пліток, порожньої балаканини, фривольних розмов.

Правильне поводження (самма - команта) - утримання від знищення живого (від людини до комара), від крадіжок; пияцтва, обжерливості, розпусти, розбещеності, помсти.

Правильний спосіб життя (самма - аджива) - не можна підтримувати своє життя, завдаючи страждання іншим - не можна торгувати зброєю, людьми, алкогольними напоями, отрутою; бути мисливцем, птахоловом, рибалкою, грабіжником, тюремником, катом.

Правильне зусилля (сама - ваяла) - відмовитися від спокус, намагатися дивитися на життя спокійно, холоднокровно

- так народжується мудрість.

Правильний напрямок думки або увага, або пильність (сама - кати) переконання, що тіло, почуття, розум - непостійні, тимчасові коштовності.

Правильне зосередження (самма - самадхи) - медитація

- переживання цілісності буття, повна самозаглибленість.

А тепер порівняйте Ваші правила із правилами буддистів і ще раз поверніться до таблиці порівняння східного і західного типів філософствування. Якщо е бажання, доповніть її таблицею порівняння Ваших правил (скоріше людини західної цивілізації) і правил буддизму.

Людина, яка звільнилася від страждань - Архат (святий), а стан звільнення - Нірвана. Досягти Нірвани - означає "померти", "зникнути", "йти далі", "перейти в інший стан", "продовжити своє існування", "з'єднатися", "злитись", "повернутись".

В основі буддизму лежить твердження принципу особистості, невіддільної від навколишнього світу і визнання буття своєрідного, психологічного процесу, у який виявляється залученим і світ. Творчим початком, кінцевою причиною буття ВИЯВЛЯЄТЬСЯ психологічна активність людини, що визначає як утворення світобудови, так і його розпад.

Прочитайте невеликий фрагмент тексту: „Діалог Будди з його учнем" і дайте відповіді на запитання:

1. Як Ви зрозуміли, що таке реінкарнація душі?

2. Яка різниця у вирішенні проблем смерті і безсмертя в східній і західній культурах (зокрема, у Буддизмі і Християнстві)?

3. Коли Ви вперше задумалися про проблему смерті і безсмертя? Як протягом Вашого життя Ви її для себе вирішували? Якщо Ви схильні відповісти на це запитання, можете почати особливий розділ у своєму зошиті, який можна назвати: Філософія мого життя або Моя духовна біографія, або як-небудь ще. Творіть!

Діалог Будди з його учнем про душу і реінкарнації

Учень: чи віриш ти, Вчитель, що душа відроджується і еволюціонує протягом життя і що відповідно до закону карми вона пожинає те, що посіяла? Я тебе запитую про це тому, що, як мені сказали, відповідно до твого вчення душа не існує, і що твої послідовники прагнуть до повного знищення "я", як вищої радості нірвани. Якщо ж "я" залишилося тільки комбінацією елементів, то при смерті "я" повинно розкластися і зникнути. Якщо "я" є тільки комбінація ідей, думок, почуттів і бажань, то, що ж буде зі мною, коли розкладеться моє тіло? Де ж є ця нескінченна радість, про яку говорять твої послідовники - просто порожнє слово


Сторінки: 1 2