У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 658

УДК 658.5.01: 004

О.М. Рева, проф., д-р техн. наук

Кіровоградський національний технічний університет О.О. Смірнов, канд. екон. наук

Кіровоградський інститут регіонального управління та економіки

Підвищення конкурентоспроможності підприємства на основі запровадження інформаційних систем та технологій

В статті розглянуті питання організації інформаційної системи підприємства, висвітлені методи створення ефективної інформаційної системи менеджменту на базі сучасних інформаційних технологій. Запропоновані принципи забезпечують теоретичними положеннями і методичними підходами процеси створення, функціонування і розвитку інформаційних систем на всіх стадіях їх життєвого циклу, інформація, інформаційна система, система управління базами даних, програмне забезпечення, управління підприємством, конкурентоздатність

Вступ. Керівництво сучасним підприємством в умовах ринкової економіки - складний процес, що включає вибір і реалізацію цілого набору управлінських дій з метою вирішення стратегічної задачі забезпечення його стійкого фінансового та соціально- економічного розвитку. Інформаційне забезпечення процесу управління підприємством - складний механізм узгодження інформаційних ресурсів, за допомогою яких керівництво отримує необхідні дані, що використовуються для прийняття відповідних рішень щодо подальшої діяльності підприємства. Успішне функціонування підприємств залежить, перш за все, не тільки від вдосконалення внутрішньогосподарської діяльності взагалі, а і від того, наскільки інформаційне забезпечення задовольняє вимоги системи управління.

Інформаційні технології розширюють можливості ефективного управління, оскільки надають менеджерам, фінансистам, керівникам підприємства всіх рангів новітні методи обробки і аналіза економічної інформації, необхідної для прийняття оптимальних рішень, що призводить до підвищення конкурентоспроможності як підприємства в цілому, так його персоналу та продукції.

Затрати на впровадження інформаційних технологій не тільки окупаються, але й дають прибуток. Крупні західні корпорації витрачають на інформаційні системи від 1,5 до 4% свого річного обороту, що в перерахунку на одного працюючого складає від 3 до 12 тисяч доларів США. Прибуток від інвестицій в інформаційні технології доходить до 80%.

Підвищення ефективності управління процесами формування і реалізації програм розвитку промислових підприємств є важливою державною проблемою. Для запобігання невиправданих витрат і забезпечення розвитку виробництва необхідно створити комплекс наукових методів оцінки та забезпечення якості проектів розвитку виробництва, реалізувати ці методи за допомогою комп'ютерних інформаційних технологій. Нові підходи мають забезпечити виконання вимог якості щодо продукції та процесів, які сформульовані у міжнародних стандартах якості.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Вивченням питань інформаційного забезпечення системи контролінгу підприємства займалося багато видатних українських та зарубіжних вчених, а саме: Амоша О., Андронова А., Гончарова Н, Долішній М., Івлєв В., Мельник Л., Попова Т., Ткаченко А., Чумаченко М., Дж.Пітерсон, А.Томпсон та ін. Однак залишається багато невирішених теоретичних і практичних питань впровадження та використання нових інформаційних технологій управління промисловими підприємствами.

Мета. Мета даної статті полягає в висвітленні проблемних питань впровадження інформаційних технологій на промислових підприємствах України з метою підвищення ефективності управління розвитком підприємств в нових економічних умовах шляхом застосування моделей і алгоритмів підтримки прийняття управлінських рішень з урахуванням фінансово-економічних умов.

Виклад основного матеріалу. Інформаційні технології тісно пов'язані з інформаційними системами, які є основною середою функціонування інформаційної технології. Інформаційна технологія - це процес, що складається з чітко регламентованих правил виконання операцій, дій, етапів різного ступеню складності над комп'ютерними даними. Інформаційна система управління промислового підприємства представляє собою комплекс взаємопов'язаних компонентів, які характеризують різні боки інформаційної діяльності суб'єкта господарювання в процесі реалізації функцій управління в рамках його організаційно-управлінської структури.

Інформаційні системи промислового виробництва покликані підвищити оперативність і якість обробки інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень як в окремих структурних підрозділах, так і в масштабах усього підприємства в цілому. Комп'ютерна підтримка різних функцій має такий розподіл: операційне керування -ЗО %; довгострокове планування - 40 %; розподіл ресурсів - 15 %; розрахунки річного бюджету- 12%.

Інформація - це найважливіший стратегічний ресурс підприємства. Відсутність необхідної інформації породжує невизначеність. Бізнес на певному етапі свого розвитку стає недостатньо керованим. Тому для успішного розвитку потрібна комплексна система управління, яка об'єднуватиме всі аспекти менеджменту.

На підприємстві зазвичай інформаційна служба не виділяється у окремий підрозділ. Вона являє собою інтегровану частину процесу ведення господарської діяльності та управління нею і є такою ж необхідною, як основне виробництво, служби маркетингу чи фінансового обліку. Для поєднання окремих підрозділів підприємства в єдине ціле і забезпечення ефективної господарської діяльності на підприємстві створюється цілісна інформаційна система. Саме за її допомогою відбувається обмін інформацією на підприємстві: інформація про роботу кожного підрозділу та про зовнішні зміни фіксується, аналізується, узагальнюється і використовується в процесі прийняття рішень, які, в свою чергу, доводяться до осіб, на яких покладено їх виконання. Функції контролю за діяльністю та усунення несправностей в інформаційних системах на середніх підприємствах покладаються на системного адміністратора, а на малих підприємствах такі функції може виконувати фахівець ззовні або один із працівників за сумісництвом.

Основним підходом до використання інформації, якою володіє підприємство, є створення та застосування інформаційних систем у менеджменті. Інформаційна система - це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікації, баз даних, методів та процедур обробки даних, персоналу управління, які реалізують функції збирання, передавання, обробки і накопичування інформації для підготовки і прийняття ефективних управлінських рішень .

В інформаційній системі розв'язується комплекс задач, реалізація яких на базі використання сучасних методів управління, застосування економіко-математичних методів і моделей, комплексу технічних засобів та інформаційних технологій забезпечує автоматизацію виконання функцій і процедур управління.

Вибір програмного


Сторінки: 1 2 3