У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 339

УДК 339.345

Н.С. Завізєна, аспірант

Черкаський державний технологічний університет

Методологічні основи інформаційного забезпечення регіональної інвестиційної політики

Досліджено регіональні особливості формування інформаційно-аналітичного забезпечення розвитку інвестиційної діяльності. Обґрунтовано науково-методологічні передумови вдосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення управління поточним і перспективним розвитком інвестиційної діяльності в регіоні, розглянуто сучасну практику й особливості його організації, інформація, інвестиційна політика, інформаційне забезпечення, інвестор

Інформаційна політика може бути використана в якості ефективного інструмента забезпечення соціально-економічного розвитку території. Частково це відноситься до інвестиційної привабливості регіону, що, з одного боку, призводить до збільшення надходження податків до бюджетів всіх рівнів, що дає змогу вирішувати соціальні питання, а з іншого - дозволяє будувати нові виробничі підприємства, створювати високооплачувані робочі місця, що в свою чергу підвищує рівень життя населення. В умовах недостатнього інформаційного супроводу програм інвестиційного регіонального розвитку і практично відсутньої всеохоплюючої бази даних на регіональному рівні, особливої актуальності набуває проблема інформаційного забезпечення інвестиційної діяльності.

Теоретичні та методологічні проблеми організації інвестиційного процесу й інформаційного забезпечення регіонального розвитку країни розкриті в роботах багатьох вітчизняних вчених-економістів. Серед найбільш помітних дослідників, які досліджують дану проблематику можна назвати таких, як: Бутенін О. В., ВоронинаН. В., Петрова О. В., Платонов Б. Д., ПлаховаЛ. В., Тихонова В. В., Третьякова Г. О. та інші.

В даному дослідженні нами ставиться мета удосконалити методологічні основи інформаційного забезпечення регіональної інвестиційної політики, визначити її пріоритетні цілі та завдання.

Інформаційне забезпечення державної (регіональної) інвестиційної політики у регіонах України має декілька цілей, в тому числі:

- формування сприятливого інвестиційного іміджу регіону;

- сприяння підвищенню привабливості інвестування в економіку регіону;

- створення і підтримка режиму інформаційної відкритості;

- забезпечення всіх учасників інвестиційної діяльності необхідним обсягом інформації;

- координація взаємодії інвесторів з вітчизняними виробниками.

Для досягнення перерахованих цілей органами державного і місцевого управління необхідно вирішити наступні завдання:

- забезпечити функціонування системи організаційно-інформаційної підтримки інвестиційного процесу;

- створити систему збору і оброблення інформації, яка б стосувалася всіх аспектів інвестиційної діяльності в регіоні;

- забезпечення інвесторів джерелами інформації, що відповідають критеріям офіційності, достатності, достовірності, доступності, своєчасності;

€) Н.С. Завізєна. 2009

- налагодити канали доведення інвестиційної інформації до всіх тих, кому вона необхідна (компанії-інвестори, бізнес-спільноти, громадськість);

- відслідковування процесу функціонування системи забезпечення інформацією з метою її своєчасного коригування в інтересах користувачів інформації - суб'єктів інвестиційної діяльності.

В процесі здійснення інвестиційної діяльності відбувається постійний обмін різною інформацією між різними учасниками цієї діяльності, між виконавцями окремих етапів інвестиційної діяльності.

Інформація для забезпечення ефективного функціонування сфери інвестиційної діяльності частково може бути отримана зі статистичного довідника. Основною метою державної статистичної діяльності в України і за кордоном є забезпечення достовірності, об'єктивності, надійності і актуальності статистичної інформації для вирішення завдання інформаційного забезпечення суспільства і держави, розвитку науки, своєчасного задоволення інформаційних потреб користувачами статистичних даних.

З практичної точки зору інформація є фактором, що зменшує невизначеність. Значення інформації велике, без неї неможливе управління процесами інвестиційної діяльності. Разом із тим, багатьма дослідниками, що аналізували інвестиційну проблематику, не раз відмічалася відсутність інформації або її недостатність - в якості негативних ознак сучасних інвестиційних процесів. В досліджені сучасних авторів [2, 4, 6, 7, 8] вказується на те, що з інформуванням тих, хто має пряме відношення до інвестиційної діяльності, існує багато прорахунків.

Одні із сучасних дослідників розглядають спосіб входження інвестора на ринок «з нуля», що забезпечує як переваги, так і недоліки організації процесу інвестування. В переліку останніх для інвестора, який знаходиться на початковому етапі організації процесу, вказуються причини, які пов'язані з відсутністю знань про місцеві традиції, особливості законодавства, неформальні зв'язки між бізнесом і суспільством [7, С.8].

Інші дослідники, аналізуючи розробки, проведені аналітичними та іншими організаціями в період 1999-2007 рр. серед західноєвропейських компаній, що здійснюють свою діяльність в Україні, відмічають, що серед найбільших проблем інвестування в Україні інститут німецької економіки в 2001 році назвав слабке інформаційне забезпечення. На думку автора, слабке інформаційне забезпечення (відсутність статистики, розбіжність джерел, недостатня прозорість) - являється фактором, що гальмує інвестиційний процес [З, С. 10-12].

На нашу думку, неповноцінність або недостатність інформації про умови реалізації інвестиційного проекту, в тому числі і пов'язаних з ним витрат і результатів призводить до появи інвестиційного ризику, що в свою чергу, веде до виникнення ситуацій, наслідком яких буде понесення інвестором збитків або зниження ефективності проекту.

Виходячи із твердження, що інформація забезпечує появу невід'ємної і важливої змістовності інвестиційного процесу, визначимо методологічні основи інформаційного забезпечення регіональної інвестиційної політики.

Всі заходи інформаційної політики, супроводжуючи інвестиційну діяльність, повинні бути відкриті для суспільства, суб'єкти інвестиційної діяльності повинні користуватися рівними правами і можливостями і виконувати обов'язки в рівному об'ємі, в тому числі щодо питань інформаційного забезпечення: (отримання і/або пред'явлення необхідної інформації).

Розглянемо потенційні джерела інформації суб'єктів інвестиційного ринку регіонів. Держава як один із суб'єктів має найбільшу кількість джерел інформації. Крім загальнодоступних джерел, які використовують інші суб'єкти, воно має свої специфічні служби, які, крім свої основних обов'язків, займаються також збиранням інформації (державний комітет статистики України, податкова інспекція, митна служба).

Очевидно, що комерційні організації (потенційні інвестори або реципієнти інвестицій) не володіють такими фінансовими засобами і нормативною основою для збору інформації, які має держава. Тому суб'єкти регіонального інвестиційного ринку мають набагато менше джерел інформації: офіційні сайти органів державного і регіонального


Сторінки: 1 2 3