У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Пестициди
4



Пестициди — це хімічні речовини, що застосовуються в сільському господарстві для боротьби з хворобами вирощуваних культур, різноманітн ими шкідниками та гризунами, а також сприяють знищенню бур'янів

Пестициди — це хімічні речовини, що застосовуються в сільському господарстві для боротьби з хворобами вирощуваних культур, різноманітними шкідниками та гризунами, а також сприяють знищенню бур'янів.

Нині в сільському господарстві використовують сотні хімічних речовин, які випускають у вигляді емульсій, порошків, дуетів, паст тощо.

Особливості пестицидів порівняно з хімічними речовинами іншого призначення полягають у неминучості їх циркуляції в біосфері протягом тривалого часу. Крім того, слід відзначити, що отрутохімікати — це хімічні речовини, які застосовуються для знищення живого і, отже, є потенційно небезпечними для всього живого, в тому числі і для людей, зокрема, під час оброб-ки рослин пестицидами створюються концентрації, які сприя-ють не тільки знищенню шкідників, але й можуть бути небез-печними для працівників, проте зменшувати їх не можна, тому що не будуть знищені шкідники. Зрештою, необхідно заува-жити, що контакт широких мас населення з пестицидами у зв'язку з їх циркуляцією в зовнішньому середовищі триває ще і внаслідок їх наявності в продуктах.

Існує декілька класифікацій пестицидів. До найпоширені-ших прийнято відносити виробничу, хімічну та гігієнічну

Згідно з виробничою класифікацією (або за призначен-ням) пестициди поділяються на: інсектициди (для боротьби зі шкідливими комахами), бактерициди (для боротьби з бак-теріями), фунгіциди (для боротьби з грибками), зооциди (для боротьби з гризунами), десиканти (для підсушування рослин), акарициди (для боротьби з кліщами), гербіциди (для бороть-би з бур'янами), дефоліанти (для знищення листя), лімациди (для боротьби з молюсками), нематоциди (для боротьби з кільчастими хробаками), репеленти (для відлякування комах) тощо.

Відповідно до хімічної класифікації (або за походженням) пестициди поділяються на хлорорганічні, фосфорорганічні, ртутьорганічні, похідні оцтової і масляної кислот та органолу, ціанисті сполуки, препарати кальцію, миш'яку та сірки, алка-лоїди тощо. Зрештою, гігієнічна класифікація заснована на вивченні різних властивостей пестицидів.

Так, за токсичністю при введенні у шлунок експеримен-тальним тваринам серед пестицидів виділяють: високотоксичні, середньої токсичності, малотоксичні пестициди;—

за ступенем шкірної резорбції: пестициди з різко-, середньо- та слабковираженою резорбцією;—

за ступенем леткості: дуже небезпечні, небезпечні та безпечні пестициди;—

за ступенем кумуляції: пестициди з дуже високою куму-ляцією (коефіцієнт кумуляції до 1); з вираженою кумуляцією (коефіцієнт кумуляції 1—3); помірною кумуляцією (коефіцієнт кумуляції — 3—5) та слабкою кумуляцією (коефіцієнт куму-ляції — понад 5).

За стійкістю: дуже стійкі (час розпаду складає 1—2 роки), стійкі (час розпаду від б міс до 1 року), помірно стійкі (час розпаду від 1 до 6 міс) та малостійкі (час розпаду до 1 міс) пестициди.

Робота санітарно-епідеміологічної служби у галузі застосу-вання пестицидів передбачає:*

проведення запобіжного санітарного нагляду на етапі роз-роблення та впровадження нових пестицидів, технологій, апаратури тощо;*

проведення поточного санітарного нагляду за об'єктами сільськогосподарського виробництва (склади, транспортні засоби, польові аеродроми і т.д.);*

організацію медичних оглядів та контроль за використан-ням засобів індивідуального захисту;*

розробку пропозицій та контроль за проведенням заходів

щодо запобігання забрудненню пестицидами навколишнього

середовища та харчових продуктів.

Розглянемо основні завдання санітарного нагляду за збере-женням, транспортуванням та застосуванням пестицидів.

Збереження пестицидів відбувається на базових складах об'єднання «Сільгоспхімія» або безпосередньо на складах ко-лективних та фермерських господарств

Розміри санітарно-захисної зони ізольованих складів вста-новлюються в межах від 200 до 1000 м залежно від кількості пестицидів, що зберігаються Територія складу має бути ого-роджена, озеленена та мати 2 в'їзди, а її майданчик має бути рівним, із твердим покриттям та сягати розмірів, які не пере-шкоджають розвертанню машин та тракторів з навісними об-прискувачами.

Склади засобів хімізації повинні мати окремі секції або будівлі для збереження аміачної селітри, сильнодіючих, вогне-небезпечних та вибухонебезпечних пестицидів, хімічних кон-сервантів, а також санітарно-побутові приміщення, обладнані механічною та природною вентиляцією, природним (КПО не менше 0,2—0,25) і штучним (освітлюваність ЗО лк — лампи накалювання) і 100 лк (люмінесцентні лампи) освітленням.

Метеорологічні умови мають характеризуватися темпера-турою —8—10 °С (у зимовий та в перехідний сезони) і 16— 23 °С (влітку), відносною вологістю в межах 75 % та швидкі-стю руху повітря 0,3—0,4 м/с.

Перевезення пестицидів допускається тільки в контейне-рах або спеціально обладнаним транспортом (автоцистерни, закриті кузови машин та ін.), що має сигнальні знаки. Особи, які беруть участь у перевезенні, мають бути забезпечені засо-бами індивідуального захисту.

Приготування розчинів пестицидів здійснюється на розчинно-заправочних вузлах з використанням різноманітних ме-ханізмів. Усі операції щодо приготування розгинів або сус-пензій проводять на спеціально обладнаних майданчиках або на стаціонарних заправочних станціях.

До основних шляхів застосування пестицидів відносять:

– спилювання рослин чистими препаратами або дуетами (порошкоподібними сумішами пестициду з наповнювачем);

– обприскування суспензіями та емульсіями;

– обприскування розчинами пестицидів у воді або в органічних розчинни-ках;

– застосування аерозолів або штучних туманів та димів, фумігацію, тобто обробку газами або парами, внесення в ґрунт або нанесення на рослину;

– застосування отруйних приманок.

Нині використовуються як наземні, так і авіаційні способи обробки пестицидами.

При першому з них застосовують причепні та навісні агре-гати до тракторів. Розпилювання рідин здійснюється за гідрав-лічним (обприскування через форсунку під тиском) або вен-тиляторним (створення аерозолів унаслідок дії вентилятора) принципом.

Обприскування та спилювання пестицидами необхідно про-водити вранці і ввечері, коли спостерігається найбільш слаб-кий потік повітря. Не можна проводити обприскування посівів, якщо швидкість вітру перевищує 3—4 м/с. Необхідно суворо стежити, щоб розпилювання пестицидів потоком повітря спря-мовувалося тільки в ті місця, де немає людей, помешкань, джерел водопостачання тощо.

Авіаційний спосіб застосування пестицидів призначений для обробки великих масивів (поля, ліси та ін.) за допомогою літаків (АН-2, АН-2М, ЯК-12) або вертольотів (МІ-1; МІ-2; КА-15).

Отже, основними


Сторінки: 1 2