У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Мікроелементи в житті людини

Мікроелементи в житті людини

Відомо що з 92 хімічних елементів, які зустрічаються в природі 81 виявлений в організмі людини, 12 з них є основними, або «структурними», і складають 99% від усіх існуючих в організмі елементів. До цих елементів відносяться C(карбон) , H(гідроген), O(оксисен), N(нітроген), P(фосфор), S(сульфур), Cl(хлор), Ca(кальцій), K(калій) і інші. На частку інших елементів припадає 1%, вони отримали назву мікроелементи. На життєву необхідність для організму людини мікроелементи підрозділяються на ессенціальні (Fe, I, Cu, Co, Cr, Mo, Se, Mn); умовно ессенціальні (Br, B, F, Li, Ni, V, Si ); токсичні (Al, As, Cd, Pb, Sb, Hg, Be, Bi, Tl ) і інші, дія яких на організм людини в даний час достовірно не виявлено.

Очевидно, що це ділення достатньо умовне. Складність проблеми класифікації мікроелементів полягає в тому, що есенціональні мікроелементи при визначених умовах можуть викликати токсичні реакції, а окремі токсичні мікроелементи при визначеній дозі можуть виявити корисні властивості і навіть виявитись незамінними. В організмі здійснюється рухомий баланс елементів, який досягається за допомогою взаємозв’язаних процесів – вибіркове поглинання вибіркового введення в органах і клітинах вибіркової утилізації. Порушення цього балансу може бути обумовлено внутрішніми (генетичними) і зовнішніми (екологія харчування) причинами і призводить до різних патологій. При патологіях, зв’язаних з ессенціальними мікроелементами, людина зустрічається, як правило, із захворюваннями, визваними недостатнім надходженням цих речовин. При порушеннях, пов’язаних з токсичними мікроелементами, патологій звичайно обумовлені надмірним надходженням.

Основним шляхом проникнення мікроелементів в організм людини є шлунково-кишковий тракт – тонкий кишечник, дванадцятипала кишка. Тому як нестача так і надлишок надходження мікроелементів в організм людини в основному пов’язані з особливостями харчування. Очевидно що діяння практично ніколи не буває моно елементним. Відомо, що мікроелементи володіють широким спектром синергії і антагонізму. Відомі сотні двохсторонніх і трьохсторонніх взаємодій між ессенціальними і токсичними мікроелементами. Ця різноманітність взаємодій створює базу, на основі якої розвивається дисбаланс мікроелементного гомеостазу що призводить до різних патологій. Звідси виникає необхідність в знанні рівнів концентрації як можна більш широкого спектру мікроелементів в потрібних продуктах харчування і питної води. Отже, оцінка надходження окремих елементів в організм людини з продуктами харчування і питною водою така:

Na Відноситься до основних чи структурних елементів. Основна роль в організмі – підтримка осмотичного тиску міжклітинної рідини. Вміст Na в організмі людини складає приблизно 100г. Його необхідне надходження оцінюється величиною 1,4-1,6г/добу.

Реальне надходження в відповідності з раціоном №1 майже в 2 рази менше, ніж в раціоні №2 надходження трішки нижче необхідного. Це пояснюється тим, що проаналізовано вміст натрію в сирих продуктах харчування без врахування навареної солі, яка добавляється в процесі приготування їжі. За літературними даними з врахуванням добавлення солі в продукти харчування, надходження натрію в організм людини знаходиться в рамках дозволеної норми.

K являється структурним хімічним елементом. Калій відіграє основну роль в внутрішньоклітинному обміні, в підтримці осмотичного тиску, в іонних механізмах збуджування в периферичній і центральній нервовій системах. Вміст калію в організмі людини складає 140г. Необхідне надходження калію знаходиться в межах 2-3г. Реальне надходження значно більше: в відповідності з раціоном №1 -- 8, а з раціоном №2 -- 4-5,9г/добу.

Ca представляє групу структурних елементів. Кальцій відіграє ключову роль в передачі нервового збудження, в підтримці щільності клітинних клітинних мембран, побудові кісток. Вміст Ca в людини складає біля 1000г. Більше 99% кальцію входить в склад кісток і зубної емалі. Необхідне надходження Ca – 1г/добу. Реальне надходження з двома раціонами трішки нижче необхідного і складає 0,8-0,9г/добу.

Fe Відноситься до ессенціальних елементів. Входить в склад гемоглобіну, бере участь в процесах зв’язування і переносу кисню до тканин, стимулює функцію кровотворних органів, застосовується в якості ліків при анемії. Вміст в організмі людини – 4,2г; необхідне надходження заліза складає 10-30мг/добу, токсична дія може виникнути при дозі 200мг/добу. Реальне надходження заліза з раціоном №1 кілька разів більше необхідного(33мг/добу), з раціоном №2 знаходиться в рамках необхідного.

Cu належить до ессенціальних елементів. Він входить в склад метало протеїнів, регулюючих окисно відновні реакції клітинного дихання, фотосинтезу, засвоєння молекулярного азоту, проявляється складовою частиною гормонів. Вміст в організмі людини складає 72мг. Необхідне надходження міді складає 2-5мг/добу, токсична дія виникає при дозі більше 250мг/добу. Реальне надходження міді з раціоном №1 складає 2,8мг/добу, з раціоном №2 2,1-4,4мг/добу.

Zn представляє групу ессенціальних елементів і являється одним із найважливіших мікроелементів. Він входить в склад ряду найважливіших ферментів, бере участь в обміні нуклеїнових кислот і синтезі білків. Цинк впливає на основні життєві процеси: кровообіг, розмноження, ріст і розвиток організму, обмін вуглеводів, жирів і білків, окисно-відновної реакції, енергетичний обмін. Вміст його в організмі людини – 2,3г. Необхідне надходження складає 6-30мг/добу, токсична дія виникає при дозі 300-600мг/добу. Реальне надходження з раціоном №1 складає 15, з раціоном №2 – 17-19мг/добу, тобто знаходиться в рамках норми

Розрізняють дві різні структури раціонів харчування. Структура першого раціону так званого базового (раціон №1) складає основу для населення, рівень доходів який відповідає прожитковому мінімуму.

Цей раціон характеризується дуже малою різноманітністю продуктів і переважанням картоплі, макаронних виробів і хліба. З м’ясних вживається переважно куряче м'ясо, з овочів – капуста, морква, буряк.

Структура другого раціону харчування, умовно названого основним (раціон №2), продукти харчування, які входять в його склад, являються основними для населення району з середнім рівнем доходів.


Сторінки: 1 2