У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Побутова хімія
17



Реферат на тему:

Побутова хімія

План

Класифікація товарів побутової хімії.

Клеї.

Асортимент клеїв.

Якість клеїв.

3. Абразивні товари.

Асортимент абразивних товарів.

Якість абразивних товарів.

4. Засоби для прання та миття.

4.1. Показники якості.

5. Засоби для чищення.

6. Лакофарбові товари.

6.1. Лакофарбові матеріали.

Показники якості лакофарбових матеріалів.

6.2. Інструменти для малярних робіт.

7. Засоби по догляду за житлом, предметами домашнього побуту, садом і городом.

8. Упакування і маркування товарів побутової хімії.

Класифікація товарів побутової хімії

1. До товарів побутової хімії відносять клеї, абразивні матеріали, засоби для прання і миття, засоби для чищення, лакофарбові товари, засоби по догляду за житлом. предметами побуту, садом і городом і ін.

2. Клеї

Клеї – це полімери, чи сполуки на їх основі , що застосовуються для з’єднання різних матеріалів. Дія клеїв заснована на утворенні між ними і склеюючим матеріалом адгезії. В склад клею входять полімери (клейкі речовини), розчинники, наповнювачі, пластифікатори і ін. Безпечність клею залежить від властивостей полімерів, розчинників, пластифікаторів та ін.

До функціональних властивостей клеїв відносять їх клеючу здатність, термічну і хімічну стійкість і універсальність. Надійність визначається довговічністю склеєних сполук, зберіганням клеїв та ін. Еластичні властивості залежать від їх кольору, прозорості, упаковки, чіткості маркіровки.

2.1. Асортимент клеїв

Клеї поділяють в залежності від різних ознак .

За призначенням клеї ділять на виробничі (для з’єднань матеріалів) і побутові (для ремонту, склеювання).

За походженням клейової речовини клеї поділяють на синтетичні і штучні.

Синтетичні клеї відрізняються високою міцністю склеювання, хімічною стійкістю, водостійкістю, здатністю склеювати матеріали, кераміку, скло.

Побутова синтетичні клеї поступають в продаж готовими до використання, вони зручні в застосуванні і забезпечують надійність склеювання.

Найбільш поширеними являються наступні клеї:

на основі полівінілхлориду – МЦ-1, ПВХ;

на основі полі вінілацетату і його похідних – ПВА, полі вінілацетат;

на основі модифікованих фенол формальдегідних смол – БФ-2, БФ-4 і ін.

двокомпонентні – епоксидний, уретановий та ін., в які перед використанням добавляють затвердувач.

Штучні клеї характеризуються стійкістю до дії води і мікроорганізмів. Це клеї на основі целюлози, крохмалю, білків і силікатів.

До нітроцелюлоз них відносять клей КМЦ-Н (для приклеювання миючих і паперовищ обоїв), АГО, Нітроцелюлозний, Суперцімент; до крохмальних – обойний; до білкових – столярний, кістяний і казеїновий; до силікатних – силікатний канторський.

По універсальності розрізняють клеї одно цільові (для склеювання паперу), напівуніверсальні і універсальні (для склеювання різних матеріалів).

По консистенції клеї бувають тверді (у вигляді гранця, порошків та ін.) і рідкі (у вигляді розчинів, емульсій, маси).

За характером затвердіння клеї можуть бути холодної (при кімнатній температурі) і гарячої (при нагріванні) сушки.

2.2. Якість клеїв

Вимоги до якості. Клеї повинні мати притаманні їм властивості, мати визначений склад, однорідного кольору і відповідного відтінку, без домішок, не мати неприємного запаху.

Контроль якості. В залежності від клеючої здатності столярний клей випускають сортів екстра, вищий, 1, 2, 3, кістковий – вищого, 1, 2, 3-го сорту, інші клеї на сорти не ділять.

3. Абразивні товари.

До абразивних товарів відносять товари, виготовлені на основі абразивних матеріалів.

Абразивними називають матеріали зернистої будови, що застосовуються для шліфування і полірування других матеріалів, заточки інструментів і ін.

Розрізняють абразивні товари природні – наждак (мілко зерниста гірська порода із зерен корунда з іншими мінералами), пемза (пориста легка вулканічна гірська порода), корунд (окис алюмінію) і інші; штучні – електрокорунд – одержують плавленням глиноземвмісної сировини в електропечах, карбід креміню або карборунд (одержують сплавленням коксу з вуглецем в електропечах, буває чорний і зелений) і ін.; синтетичний алмаз (одержують із графіту і вуглевмісних речовин) та ін.

Зернистість абразивних матеріалів характеризується величною зерен, позначених умовними знаками. В залежності від величини зерна ці матеріали діють на шліф зерно (крупнозернисті), шліф порошки і мікропорошки.

3.1. Асортимент абразивних товарів

До абразивних товарів відносяться абразивні інструменти і пасти.

Абразивні інструменти бувають жорсткими – круги і бруски шліфувальні і м’ягкими – шліфувальний папір.

Круги шліфувальні складаються із електрокорунда, карбіду кремнію і інших, бувають різної форми і ступеня зернистості. Розміри їх визначають по зовнішньому, внутрішньому діаметрах і висоті (товщині) в міліметрах. Застосовують для шліфування, полірування і замочування інструментів.

Бруски шліфувальні відрізняються від кругів тільки формою, але може бути прямокутною, круглою, напівкруглою та ін. Розміри брусків позначаються в міліметрах по довжині, ширині і висоті.

Шліфувальний папір – це листок паперу або тканини, на одній стороні якої клеєм рівномірно закріплений абразивний матеріал. Папір розрізняють за видом абразивного матеріалу, зернистості, матеріалу основи, способу нанесення абразивного матеріалу (механічний, електростатичний), за призначенням (для машинної і ручної обробки), водостійкості (для сухого шліфування. водостійкі – на синтетичному клеї), зносостійкості (класів А і Б), по типах (у вигляді листів, рулонів, книжок) і розмірах.

Абразивні пасти – суміш абразивних матеріалів із в’яжучою речовиною. Застосовують їх для шліфування, полірування.

3.2. Якість абразивних товарів

Вимоги до якості. Абразивні інструменти повинні мати правильну форму, бути однорідними за кольором і зернистістю, встановлених розмірів. Пасти повинні бути відповідної консистенції, однорідної зернистості.

Контроль якості. На торгових підприємствах шляхом внутрішнього огляду абразивних матеріалів встановлюють повноту і чіткість маркіровки, наявність дефектів. На сорти їх не ділять.

На кругах і брусках не допускають тріщини і сторонні домішки. Наявність тріщин визначають легким постукуванням дерев’яним предметом. Шліфувальний папір не повинен бути пом’ятим, не допускається залитість клеєм зерен. Пасти не повинні містити сторонніх домішок.

4. Засоби для прання та миття

До них відносять миючі, відбілюючи і водопом’якшуючі засоби.

Миючі засоби – це сполуки, основною складовою яких є миючі речовини. До них відносять господарське мило і синтетичні миючі засоби (СМЗ). Вони являються товарами першої необхідності для особистого застосування


Сторінки: 1 2 3 4 5