У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Що таке мило та синтетичні миючі засоби

Що таке мило та синтетичні миючі засоби? Які вони мають недоліки?

Мила - це розчинні у воді солі вищих карбонових кислот, що мають довжину карбонового ланцюга 10-20 атомів. Звичайні мила складаються переважно із суміші солей пальмітинової, стеарино-вої та олеїнової кислот. Натрієві солі складають основу твердих мил, калієві - основу рідких мил.

Мила добувають гідролізом жирів за наявності лугів:

Цей процес дістав назву лужного омилення. Омилення жирів може відбуватись і за наявності сульфатної кислоти (кислотне омилення). При цьому добувають гліцерин і вищі карбонові кислоти. Останні обробкою лугом або содою перетворюють на мила.

Вихідною сировиною для добування мила є олії (соняшнико-ва, бавовняна тощо), тваринні жири, а також гідроксиди натрію і калію та кальцинована сода. Олії спочатку піддають гідрогенізації, тобто перетворюють на тверді жири.

Виробництво мила потребує великої кількості сировини, тому останнім часом мило в основному добувають з нехарчових про-дуктів. Необхідні для виробництва мила карбонові кислоти добу-вають окисненням парафіну.

Нейтралізацією кислот, що містять 10-16 атомів карбону в мо-лекулі, добувають туалетне мило, а з кислот, які містять 17-20 атомів карбону - господарське мило та мило для технічних по-треб. Як синтетичні мила, так і мила, добуті з природної сирови-ни, погано миють у твердій воді, що містить йони Са2+ та Mg2+. Миюча здатність мила у такій воді зменшується через те, що при взаємодії з ионами кальцію та магнію мило утворює нерозчинні кальцієві та магнієві солі, наприклад:

2С17Н35СОО- +2Na++Ca2++2HCO3 --> (С17Н35СОО)2Са І +2Na+ +HCO3-.

В результаті мило замість піни утворює плівку на поверхні води й марно витрачається. Цього недоліку практично позбавлені син-тетичні миючі засоби (детергенти), які є натрієвими солями алкіл- аба арилсульфокислот загальної формули:

Поширеними синтетичними миючими засобами є алкілбензол-сульфонати:

Ці солі містять від 12 до 14 атомів карбону у вуглеводневому радикалі і мають чудові мийні властивості. Їх кальцієві і магнієві солі розчинні у воді, а тому такі мила миють і в твердій воді. Син-тетичні миючі засоби є основним компонентом синтетичних пральних порошків.

Однак, широке застосування синтетичних пральних порошків створює свої проблеми. Типовий пральний порошок містить до 70% синтетичного детергента та до 30% неорганічних фосфатів, які призначені для видалення з води розчинних солей кальцію. На жаль, ці фосфати, що є поживним середовищем для певного типу водоростей, разом із стічними водами попадають у природні водойми (річки, озера, моря). Це призводить до сильного роз-ростання зелених водоростей , особливо у замкнутих водоймах (озерах). Зелені водорості поглинають розчинений у воді кисень, в результаті чого відбувається поступова загибель водяних рос-лин та їх розклад, водойма замулюється.

Як задовольнити потреби в сучасних товарах побуто-вої хімії, які полегшують нашу домашню працю, і взагалі, чи можна створити їх без хімії та хімічної технології? Звернемося до конкретних препаратів побутової хімії, які полегшують і спрощують такі види домашньої праці, як прання білизни, миття посуду, прибирання та дрібний ре-монт квартири, хімічна чистка одягу тощо.

Прання — одна з найбільш трудомістких домашніх ро-біт. І тут на допомогу приходять миючі засоби, кожний з них має свої особливості, переваги, своє призначення. Так, для бавовняних тканин краще використовувати пральні

порошки, до яких входять високоякісні поверхнево-активні речовини з домішками, що забезпечують миючу дію. Наявність у них відбілювача надає білизні особливої свіжості. До пральних порошків можна добавляти хімічний відбілювач, який не тільки відбілює тканину, а й швидко ви-даляє забруднення.

Складаючи спеціальні композиції, можна одержати спеціальні синтетичні миючі пасти. Кольорові вироби завдяки їм стають яскравішими, а білизна набуває ніжного голубуватого відтінку і не потребує підсинювання. Ці пасти не подразнюють і не сушать шкіру рук, вигідні в застосуванні. При збереженні вони не втрачають миючої здатності й однаково ефективні у воді будь-якої жорсткості.

Відомо, що сучасні засоби, які використовуються для побутових пральних машин, повинні мати не тільки висо-ку миючу здатність, а й незначне піноутворення. Якщо ма-ло піни, вона не проникає в механізм, не витікає з-під покришки. Це сприяє надійній роботі пральної машини, про-довжує строк її служби. З цією метою створюються уні-версальні миючі пасти зі зниженим піноутворенням. Ви-прана тканина набуває еластичності, свіжості і зберігає початкову яскравість малюнку.

Є ще миючі пасти з підфарбовуючим ефектом. Вони перуть і водночас рівномірно забарвлюють вироби із шер-стяних, шовкових, віскозних, капронових, лляних і бавов-няних тканин у різні кольори.

При різних комбінаціях цих кольорів досягається роз-ширення колірної гами.

Вироби із синтетичних, шовкових і шерстяних тканин мають властивість нагромаджувати електричні заряди. Тому вони прилипають до тіла, тріщать, іскряться і, крім того, посилено притягують пил. Для боротьби із цим хі-міки розробили високоефективні миючі засоби комплексної дії, які в процесі прання знімають заряди статичної елект-рики. Вироби, випрані ними, стають м'якими, приємно пахнуть, не втрачають свого початкового вигляду і довгий час не електризуються; на них також знищені збудники шлункових інфекційних захворювань.

Модний одяг втрачає свою привабливість, якщо мнеться. Зберегти охайний і гарний вигляд виробів вам допоможе спеціальний препарат — засіб для фіксації складок на одя-зі. Він надовго зробить їх стійкими в будь-яких погодних умовах.

Якщо па блузі чи костюмі з'явилася пляма, ви зразу звертаєтеся до чарівниці-хімії. Пляму треба ліквідувати якомога швидше, бо якщо вона засохне, її важко виводи-ти. Найкраще скористатися плямовивідниками, які досить прості в застосуванні. Скажімо, для видалення плям від ягід, фруктів і чорнила з білих і кольорових шерстяних, шовкових, синтетичних, лляних і бавовняних тканин можна


Сторінки: 1 2