У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ……………………………………………………………………………....7

1 Загальна характеристика ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад»..9

Характеристика діяльності ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад» …………………………………………………………….......9

1.2 Організаційно-виробнича структура підприємства………..………...…...13

1.3 Основні техніко-економічні показники діяльності ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад»…………………………………...……17

2 Теоретичні та методичні основи проведення аналізу платоспроможності..23

2.1 Економічна сутність платоспроможності підприємства……………..…..23

2.2 Методика аналізу фінансової звітності…………….……………………..…..29

2.3 Вибір та обґрунтування системи показників для аналізу платоспроможності та методика їх розрахунку………………………...….37

2.4 Методика проведення аналізу платоспроможності підприємства……....41

3 Аналіз та оцінка платоспроможності ВАТ «Промприлад» ..……………...47

3.1 Аналіз балансу підприємства…………………………………………..….47

3.1.1 Аналіз майна ВАТ «Промприлад»………………………...………...…..47

3.1.2 Аналіз джерел майна ВАТ «Промприлад………………..……….…..…60

3.1.3 Аналіз ліквідності балансу...……………………………..…………...….66

3.2 Аналіз коефіцієнтів платоспроможності…………………………….…....70

4 Оцінка можливих резервів оптимізації рівня платоспроможності підприємства……………………………………………………………...….80

4.1 Напрямки оптимізації платоспроможності підприємства…………...…..80

4.2 Резерви оптимізації платоспроможності ВАТ «Промприлад»………..…90

Висновки…………………………………………………………………….…...94

Список використаної літератури ……………………………………………....98

Додатки

Вступ

Підприємство, в умовах ринкової економіки, діє на засадах комерційного розрахунку, один з принципів якого є самофінансування. Достатність забезпеченості підприємства власними та залученими фінансовими ресурсами зумовлюють його здатність здійснювати ефективну господарську діяльність та розраховуватися за своїми зобов’язаннями. Зовнішнім проявом фінансового стійкості є ліквідність та платоспроможність. Неефективна діяльність підприємства, насамперед збиткова діяльність, призводить до зниження платоспроможності. З іншого боку, низька платоспроможність не дає можливості забезпечити безперебійне постачання ресурсів, що тягне за собою простої виробництва з усіма негативними наслідками. Крім того низька платоспроможність підриває довіру до підприємства з боку банків, потенційних покупців та інших контрагентів, що значно знижує можливості залучення додаткових ресурсів та виходу з кризи. Тобто, низька платоспроможність, на фоні збиткової діяльності та недостатньої фінансової стійкості, становлять реальну загрозу існуванню підприємства. З цієї точки зору є зрозумілим актуальність та важливість вибраної теми.

Метою даної роботи є вивчення теоретичних основ і економічної сутності аналізу платоспроможності підприємства, а також дослідження сучасних методів проведення даного аналізу на підприємстві. Поставлена мета зумовлює необхідність вирішення наступних завдань:

- уточнення категоріальних понять “платоспроможності” та “ліквідності”, визначення особливостей їх організації в сучасних умовах;

- проведення аналізу майна підприємства та джерел його формування;

- практичне проведення аналізу показників платоспроможності ВАТ «Промприлад»;

- на основі аналізу платоспроможності підприємства з’ясувати причини низької ефективності управління нею;

- дослідити основні напрямки покращення якості управління активами з метою нейтралізації факторів, що негативно впливають на стан платоспроможності підприємства;

- визначити шляхи подальшого вдосконалення управління активами підприємства і розробити відповідні пропозиції.

Об’єктом дослідження є внутрішні та зовнішні відносини підприємства, які пов’язані з платоспроможність.

Предметом дослідження є підприємство ВАТ «Промприлад». Інформаційною базою для проведення дослідження є теоретичні джерела та фінансова звітність ВАТ «Промприлад». Робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел, додатків.

Перший розділ присвячено організаційно-економічній характеристиці ВАТ “Промприлад”. В другому розділі досліджується теоретичні аспекти: даються визначення ліквідності та платоспроможності, обґрунтовується важливість раціонального розбиття активів та пасивів на групи, наводяться методики розрахунку основних показників ліквідності та платоспроможності, характеризується інформаційна база фінансового аналізу, виявляються причини, що впливають на ліквідність та платоспроможність. Аналіз ліквідності та платоспроможності ВАТ «Промприлад» проведено в третьому розділі. На даному етапі визначаються причини, що вплинули на зміну майна підприємства, джерел його формування та платоспроможності. В четвертому розділі наведено можливі шляхи покращення ситуації. Тобто, поряд з теоретичними розробками подається практичний матеріал, що дозволяє всебічно розглянути і дослідити тему роботи.

1 Загальна характеристика ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад»

Характеристика діяльності ВАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад»

Відкрите акціонерне товариство "Івано-Франківський завод "Промприлад" – одне з найстаріших підприємств Прикарпаття, ветеран вітчизняного приладобудування.

Почалось все 100 років тому, коли об’єднались три підприємства, які виникли в австрійські та польські часи: фірма «Край» (1905 р.), вагомеханічний завод В. Майора (1914 р.), фірма «Фама» (1920 р.). Вони були невеликими та малооснащеними, виготовляли автоваги, водяну арматуру – крани, решітки, засуви, а також сільськогосподарський інвентар та проводили ремонтні роботи. З часом фірма «Край» перетворилась у машинобудівний завод із виготовлення пресів і товарів народного вжитку. З метою укрупнення два інших підприємства в березні 1940 року об’єднались у вагомеханічний завод.

1956 р. – останній рік окремого існування двох заводів, вони переросли у Станіславський машинобудівний завод, який динамічно розвивається, обравши за спеціалізацію приладобудування, у тому числі виробництво лічильників газу.

В 1959 році підприємство перейменоване на «Станіславприлад», а в 1962 році отримало нову назву – «Івано-Франківський приладобудівний завод», що спеціалізувався на виготовленні манометрів, автоматики, дифманометрів та промислових лічильників газу роторного типу.

Протягом 1965–1970 років номенклатура продукції значно розширилась: збільшився випуск приладів для нафтової промисловості, освоєно виробництво електронних виробів.

В 1982 році на базі головного заводу, філії у с. Солотвино Богородчанського району, спеціального конструкторського бюро засобів автоматизації та ремонтно-будівельного управління створено Івано-Франківське виробниче об’єднання «Геофізприлад».

В 1988 році виробниче об’єднання змінює назву на «Промприлад». Крім продукції для промисловості, випускає товари народного вжитку – парасолі, автомобільні решітки, деталі для легкових автомобілів тощо.

Згідно Указу Президента України №508 від 15.07.1993 р. «Про корпоратизацію підприємств» і відповідно наказу Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 23 грудня 1993 року № 777 завод стає відкритим акціонерним товариством «Івано-Франківський завод «Промприлад».

Повна назва заводу українською мовою: Відкрите акціонерне товариство «Івано-Франківський завод «Промприлад».

Скорочена назва українською мовою: ВАТ «Промприлад».

Місцезнаходження Товариства: 76000, м. Івано-Франківськ, вул. Академіка Сахарова, 23.

Товариство самостійно здійснює підприємницьку діяльність на принципах повної господарської самостійності, самоврядування, самофінансування і самоокупності, несе відповідальність за її наслідки.

Метою створення та діяльності підприємства є найбільш ефективне використання власного майна шляхом запровадження сучасних технологій, форм організації виробництва, залучення інвестицій (в тому числі іноземних) для насичення споживчого ринку, задоволення потреб населення


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24