У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лабораторна робота № 3

Лабораторна робота № 3.

1. ТЕМА: Одержання аміачної селітри та її аналіз.

2. МЕТА: Практичне вивчення процесу нейтралізації азотної кислоти aміаком, визначення виходу аміачної селітри по азотній кислоті і вмісту азоту в амонійній формі.

Суть методу одержання аміачної селітри полягає в нейтралізації азотної кислоти аміаком з одержанням білого туману з подальшим конденсуванням до розчину аміачної селітри

НNО3+ NН3= NН4NО3+144,9 кДж (1)

Для нейтралізації як правило застосовують 47-54 %-ву кислоту. Утворений розчин випарюють до майже безводного плаву, який гранулюють. Тому намагаються використовувати кислоту більш високої концентрації, що зменшує затрати на випарювання розчину аміачної селітри. У виробничих умовах нейтралізацію азотної кислоти аміаком ведуть в апаратах, які використовують теплоту нейтралізації (ИТП), в яких одночасно відбувається часткове випарювання розчину. Такий принцип роботи дозволяє доводити концентрацію розчину аміачної селітри на виході із апарату ИТП до 65% при використанні кислоти з концентрацією 47-49 % і до 80 % при використанні 54%-вої кислоти. Наступне випарювання розчину проводять під вакуумом у першій ступені у вертикальних апаратах з висхідною або падаючою плівкою рідини і до випарювання на другій ступені в кожухотрубних апаратах або в комбінованих, які мають в нижній частині декілька масообмінних тарілок. Плав NН4NО3, що містить після випарки всього 0,1 % Н2О, при 160 °С направляється у грануляційні башти.

3. РЕАКТИВИ І ОБЛАДНАННЯ

3.1 48-60 %- вий розчин НNО3; 25 %- вий розчин NН3*, 25 %- вий розчин формаліну, 0,1 н і 0,5 н розчини NaOH; фенолфталеїн.

3.2 Установка для одержання аміачної селітри (рис. 1), ареометри для визначення густини НNО3 i NН4ОH , піскова баня, аналітична вага, мірна колба ємністю 250 см3, мірний циліндр ємністю 500 см3, конічні колби місткістю 100 і 250 см3, фарфорова чашка, лакмусовий папір.

4. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ РОБОТИ

Аміачну селітру одержують на установці представленій на рис. 1

Перед початком роботи перевіряють концентрацію азотної кислоти і аміаку по густині, яку визначають ареометром. Далі за довідником визначають концентрацію азотної кислоти і аміаку.

В крапельну лійку 1 наливають розраховану кількість азотної кислоти, а в колбу В’юрца 6 - розчин аміаку. Колбу В’юрца закривають корком і нагрівають на пісковій бані 7, коли почне виділятися газоподібний аміак через трійник З в нейтралізатор 2 треба починати нейтралізацію.

Для цього відкривають кран крапельної лійки і повільно по краплях пропускають азотну кислоту в нейтралізатор. Аміачна селітра одержується у вигляді білого туману, конденсується і безперервно стікає в нижню частину реактора, а звідти в попередньо зважену фарфорову чашку 4. Тут нейтралізатором служить скляна трубка діаметром 50-60 мм і висотою 300-400 мм з припаяними внизу і вверху відводами для приєднання колби В’юрца.

Верхній і нижній кінець трубки відтягують. В нижню частину трубки вкладають скловату і на неї насаджують скляну насадку. Закінчивши пропускати кислоту закривають край крапельної лійки і продовжують ще деякий час пропускати аміак. Далі перевіряють кислотність розчину лакмусовим папером. Якщо розчин має кислу реакцію, то його переливають в крапельну лійку і знову пропускають через нейтралізатор, подаючи аміак.

Цю операцію проводять до появи лужної реакції. Якщо реакція розчину лужна, припиняють подачу аміаку, ополіскують крапельну лійку 3-4 рази порціями дистильованої води по 5 см, а далі цією водою промивають нейтралізатор. Проводи зливають до розчину аміачної селітри в фарфорову чашку. Фарфорову чашку з розчином ставлять на піскову баню. Помішуючи розчин скляною паличкою, випарюють його до появи білої пари. Після охолодження та кристалізації аміачної селітри зважують чашку і вираховують масу одержаної селітри.

Рис. 1. Установка для одержання аміачної селітри:

1,5 - крапельні лійки;

2 - нейтралізатор;

3 - трійник;

4 – фарфорова чашка;

6 – колба В’юрца;

7 - піскова баня.

Визначають вихід аміачної селітри, виходячи з кількості взятої азотної кислоти.

Результати роботи оформляють у вигляді таблиці.

Визначення вмісту амонійного азоту в аміачній селітрі.

Суть методу полягає у взаємодії аміачного азоту з формальдегідом, в результаті чого утворюється гексаметилентетрамін і еквівалентна кількість кислоти, яку відтитровують розчином гідроксиду натрію в присутності індикатора фенолфталеїну:

NН4NО3 + 6НСОН = С6Н12N4 + 4HNO3 + 6H2O (2)

Наважку аміачної селітри масою 5 г, зважують на аналітичних вагах з точністю до 0,0002 г, кількісно переносять в мірну колбу місткістю 250 см3 і доводять об'єм розчину до мітки дистильованою водою. Розчин перемішують і залишають на час, протягом якого готують розчин формаліну. Для цього 50 см3 25%-вого розчину формаліну переносять в конічну колбу місткістю 100 см3, добавляють декілька крапель фенолфталеїну і нейтралізують 0,1 н розчином гідроксиду натрію до появи слабо-рожевого забарвлення. Одержаний розчин нейтралізованого формальдегіду в кількості 10 см3 переносять в конічну колбу місткістю 250 см3. Додають 25 см3 розчину, який приготовлено для аналізу. Розчин аміачної селітри повинен бути попередньо нейтралізований в присутності фенолфталеїну розчином NaOH.

Після 1-2 хвилинного перемішування відтитровують утворену кислоту 0,5 н розчином NаОН до появи рожевого забарвлення.

Вміст амонійного азоту в перерахунку на азот обчислюють за формулою, %

(3)

де V- об'єм витраченого на титрування розчину NаОН, см3;

N — нормальність розчину МаОН;

т — маса наважки добрива, г;

Е -- еквівалент азоту, в даному випадку E=14 г/моль екв.

Контрольні питання

1.

Які Ви знаєте азотні добрива і які мають в своєму складі найбільше азоту?

2.

Переваги й недоліки аміачної селітри.

3.

Як використовується тепло реакції утворення нітрату амонію?

4.

Для чого проводять грануляцію аміачної селітри?

5.

Які Ви знаєте способи зменшення злежування аміачної селітри?

6.

Які Ви знаєте способи збільшення константи швидкості реакції для підвищення швидкості процесу?

Література

1.

Позик М.Е. Технология минеральннх
Сторінки: 1 2