У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Види прийомів гостей

Тепер, коли ми розповіли про деякі таємниці ґречного спілку-вання, запропонували деякі моделі взаємовідносин, які мають місце в спілкуванні діловому та повсякденному, дамо характери-стики деяких прийомів, які, так уже історично склалося, відігра-ють велику роль в розвитку добрих стосунків між людьми. Важ-ливо зазначити, що основним сенсом прийомів є не споживання їжі та дегустація напоїв, а встановлення та поліпшення ділових та дружніх взаємин їх учасників. Йдучи на прийом, треба бути не тільки відповідно вдягнутими, але й підготовленими до відпо-відей на запитання та ведення світської бесіди.

Залежно від часу, на який вони призначені, прийоми поді-ляються на два типи — денні та вечірні, а також з розсаджу-ванням за столом чи без. Основними видами прийомів є «Ке-лих шампанського» («Coupe de champagne»), «Келих вина» («Vin d'Honneur»), «Сніданок» («Lunch»), «Обід» («Dinner»), «Обід-буфет» («Buffet Dinner»), «Вечеря» («Supper»), прийоми типу а-ля фуршет, коктейль, а також маленькі прийоми -кофейний або чайний стіл.

До денних прийомів відносяться: «Келих вина», «Келих шампанського» та «Сніданок». Усі інші прийоми є вечірніми.

До прийомів з розсаджуванням за столом відносять «Сніда-нок», «Обід» та «Вечерю».

Відповідно до міжнародної етики, найбільш почесними за своїм характером видами прийомів є «Сніданок» та «Обід».

«Келих шампанського» та «Келих вина» починаються о 12-ій годині та закінчуються о 13-ій. Під час такого прийому подаються лише шампанське, вина та соки. На закуску пода-ють маленькі тістечка, бутерброди, горіхи. Цей вид прийому зручний тим, що займає небагато часу і не потребує багато уваги. Прийом відбувається стоячи. Форма одягу - повсякден-ний костюм чи сукня.

«Сніданок» влаштовується між 12 та 15 годинами. Частіше він починається у 12.30 чи 13.30. Триває 1-1,5 години, з яких приблизно годину гості проводять за столом, інший час - за кавою (кава чи чай можуть бути подані до того ж столу чи до вітальні). Подають до сніданку одну-дві холодні страви, одну рибну чи м'ясну, десерт (дивіться розділ, де дається опис, які напої подаються до тих чи інших страв). Коли гості зібралися, їм пропонують аперитив. По завершенні сніданку подають чай, каву, пропонують коньяк та лікери.

Форма одягу - повсякденний костюм чи сукня, якщо інше не зазначене в запрошенні.

«Коктейль» розпочинається між 17 та 18 годинами, три-ває не більше 2 годин, відбувається стоячи. На запрошенні вказується час початку та закінчення прийому (17.00-19.00, 18.00-19.00). Гості можуть приходити чи йти додому в будь-який час за вказані години. Нормальним вважається бути на прийомі приблизно 1,5 години.

Перші гості збираються упродовж півгодини. Прихід на прийом та відбуття з нього, відповідно, на початку та в кінці вважаєть-ся ознакою поваги до господарів. Запізнення з великим відривом та передчасне відбуття розцінюється, навпаки, як бажання гос-тя вказати на прохолодні відносини з господарями прийому.

Надмірним порушенням етикету вважається прибуття на прийом співробітників фірми пізніше за своє керівництво. За-лишають прийом, навпаки, першими керівники фірм чи підприємств, за ними (за старшинством) - інші співробітники. Господар та господиня впродовж всього часу прийому сто-ять біля входу, зустрічають та проводжають гостей. Крім того, господиня знайомить тільки-но прибулих гостей з тими, з ким вони не знайомі. Якщо господині немає на місці, щойно прибу-лий повинен знайти її, привітати, перш ніж почати спілкува-тися з гостями.

Якщо прийом робиться для вузького кола гостей, тоді на цих прийомах господар та господиня менш зв'язані, вони не тільки зустрічають та проводжають гостей, але й ведуть з ними світську бесіду (що є цілим мистецтвом).

Подають налиті в келихи коктейлі, їх розносять офіціан-ти. Інколи влаштовують бар-буфет із спиртними напоями.

Коктейльний стіл від інших видів столів відрізняється тим (хоча він теж використовується у вигляді буфетної стійки), що на ньому немає ані тарілок, ані виделок, є тільки дерев'яні чи пластмасові палички. Після разового використання їх приби-рають. Можуть бути й міні-виделки, за допомогою яких беруть маленькі закусочні бутерброди-канапе та фрукти з коктейлю. На закуску подають канапе з усілякими солоними масла-ми, кремами, паштетами, рибою, м'ясом: солоні міні-тістечка,

Стіл зі стравами для прийо-му «а-ля фуршет», розташо-ваний у центрі кімнати (домашній прийом). Стрілками показано, як краще гостям рухатися навколо столу.

печиво. До коктейльного столу пасують і різні варіації фарши-рованих яєць, солоний та солодкий мигдаль, горіхи, фрукти. Подають також різні солодкі міні-тістечка з тістечка з кремом, вершками, желе.

В залі біля стінок та по кутках ставлять невеличкі столи-ки, на які кладуть сигарети, ставлять попільнички та вазочки з паперовими серветками. Гарно прикрашають столики квіти (по 3-5 квіток у невеличких вазах).

«Фуршет» проводиться в ті ж години, що і «коктейль» (17.00-19.00, 18.00-20.00). Його формальна відмінність від прийому «коктейль» в тому, що під час останнього подають більше напоїв та менше закусок, а під час фуршетних прийомів напоїв подається не менше, а закусок подається набагато більше. Але зараз ці прийоми часто комбінують. Власне кажучи, у перекладі з французької «а ля фуршет» означає «на виделку» - звідси і спосіб проведення прийому. Фуршетні столи накри-вають банкетними скатертинами так, щоб краї з усіх боків столу звисали однаково, на відстані 5-10 см від підлоги. Столи зі стравами та закусками ставлять таким чином, щоб гостям було зручно підійти до них з будь-якого боку. Біля стін чи по кутках залу ставлять маленькі столики, на яких знаходяться сигарети і попільнички, квіти, паперові серветки.

Крім холодних закусок, інколи до меню фуршетів включа-ють другі гарячі страви. Всі


Сторінки: 1 2 3 4