У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Етикет і сервіровка.

Кожний народ має свої звичаї і традиції, що складалися століттями і переходили з покоління в покоління. Із стародавніх народних традицій поступово формувалися, вдосконалювалися й передавались дітям та онукам закони проведення свят, гостинності, застільного етикету. Люди в усі часи намагалися прикрасити свій побут.

Закони застільного етикету визначають етичні та моральні норми поведінки людини. Традиційні застільні звичаї засновані на принципах ввічливості, такту, поваги одне до одного. Сучасний етикет – це глибоке знання правил пристосованості, вміння поводитись вдома і в товаристві людей так, щоб заслужити загальне схвалення і не образити людської гідності іншого, не підкреслити його слабкості.

Люди збираються в компанії для того, щоб звідати радість спілкування, настрій святкових веселощів, відпочинку, і розходяться іноді сприкреними, ображеними. І лише через те, що хтось не зрозумів, що можна і чого не можна робити в товаристві, за накритим столом.

У нашому повсякденному житті досить часто доводиться стикатися з різного роду несподіванками й потрапляти в незручне становище, не зважаючи на накопичений певний життєвий досвід. Найліпше допомагають знайти вихід із цих скрутних ситуацій винахідливість, швидка реакція, гумор. Повною мірою все вище сказане стосується і визначається «мудрований етикет».

За ваше здоров’я

Подача спиртних напоїв регламентується певними правилами. До холодних закусок подаються попередньо досить сильно охолодженої настоянки та горілки. До супу спиртні напої зазвичай не подаються, однак для хересу може бути зроблений виняток. Рибна страва супроводжується охолодженими сухими білими винами, а м’ясна – сухими червоними винами кімнатної температури (15-18ос). До десерту подається охолоджене шампанське або десертні вина, а до кави – коньяк або лікер.

Таким чином, кожна страва супроводжується відповідним видом вина. Неприпустимо вимагати, щоб вина подавалися відповідно до вашого особистого смаку. Перед початком обіду чи сніданку господарі можуть поцікавитися в гостей, яким напоєм вони віддають перевагу. Висловлюючи свою власну думку, можна відмовитися від спиртних напоїв і попросити сік або мінеральну воду. Не буде порушенням правил етикету, якщо ви скажете, що віддаєте перевагу, наприклад, червоному вину і протягом усього обіду питимете лише його.

Не слід пити вино, коли рот наповнений їжею. Вино, ром, коньяк, лікер п’ють маленькими ковтками, не поспішаючи. Лише горілку можна випити одразу до дна. Наливаючи напої, пляшку тримають усією рукою на рівні етикетки так, щоб указівний палець знаходився на горличку. Піднімаючи пляшку, її треба трохи повернути, щоб вино не капнуло на скатертину.

Бокали для напоїв ставляться праворуч від тарілки, на одній лінії, один за одним, починаючи зліва від найбільшого за розміром. Однак для того щоб сервіровка стола виглядала ошатнішою, частіше застосовується вільна розстановка бокалів, за якою одержуються правила прагнути, щоб великі бокали не затуляли собою менші за розмірами.

Наприклад, бокал для води буде розташований одразу над ножами, на невеликій відстані праворуч від нього – бокал для шампанського; фужери для вина будуть знаходитися між двома цими бокалами, ближче до тарілки; чарка для горілки – прямо над ложкою для супу.

Чим міцніший напій, тим менший за розміром бокали або чарки, у який його наливають. Тому горілку та лікери наливають у маленькі чарки. Коньяк зазвичай наливають потроху у великі бокали, що звужуються догори. В них легше відчувається аромат напоїв. Для вин використовуються тюльпаноподібні бокали. Для сухих вин – більшого розміру, з ширшою верхньою частиною і на довшій ніжці. Для будь-якого вина можуть також застосовуватися бокали середнього розміру, прозорі, з нефарбованого скла. Чарки з кольорового скла використовуються тільки для білого вина. Бокали для шампанського можуть бути двох видів – або вузький і високий, на довгій ніжці, або у вигляді широкої та низької чаші.

Що таке аперитив

Аперитив – «аперіре», що означає французькою «відкривати», - один із способів зайняти гостей перед застіллям, викликати на цікаву бесіду, збудити в кожного перед їдою апетит, оскільки не має нуднішого гостя, ніж гість, який не має апетиту. Частіше за все аперитив означає пригощання гостей перед застіллям незначною кількістю міцних десертних ароматів, або ароматизованих просто прохолодних напоїв. Аперитив пропонують не лише на обідах та бенкетах. У багатьох країнах аперитив пропонують до так званого «виделкового сніданку» та післяобіднього чаю, в Англії – до ланчу «другого сніданку», в Америці до будь-якого вживання їжі, крім першого сніданку. В Америці дуже поширений звичай, коли всіх запрошених у ресторан гостей господарі спочатку збирають у домі на годину аперитиву, а в ресторані тільки вечеряють і веселяться. Які ж напої слід пропонувати на аперитив? До званого обіду пропонуються в незначній кількості горілка, віскі, коньяк, джин, гіркі настоянки. Кращим аперитивом спеціалісти вважають вермут з льодом, розбавлений фруктовим соком або газованою водою.

Сервірують аперитив на невеликих тацях: міцні напої – в чарках не більше 35-50 грам (коньяк краще у грушеподібних великих бокалах, по 25-30 грам), десертні та ароматизовані вина – в мадерних чарках (75 грам), наповнюючи їх вином не більше 2/3 ємності, столові – в рейнвейних і лафітних, змішані напої – в тумблерах (високих бокалах або бокалах для коктейлів). До коктейлів подається соломинка. До шаруватих, факельних і міцних нескладних коктейлів соломинка не подається.

Якщо аперитив пропонується на веранді, у вітальні, в кабінеті, де гості розташовуються в кріслах і на диванах, краще за все скористатися спеціальними візком. Продаючи гостям бокал, добре було б підкласти під нього паперовий або картонний барвистий підбокальник.


Сторінки: 1 2 3 4 5