У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Теория фреймов

Реферат

на тему

“Використання фреймів та семантичних мереж для обробки природньої мови”

Зміст

Забезпечення взаємодії з ЕОМ на природній мові (ПМ) є найважливішою метою досліджень зі штучного інтелекту (ШІ). Бази даних, пакети прикладних програм та експертні системи, засновані на ШІ, потребують оснащення гнучким інтерфейсом для численних користувачів, що не бажають спілкуватися із комп'ютером на штучній мові. У той час як багато фундаментальних проблем у області опрацювання ПМ (Natural Language Processing, NLP) ще не вирішені, прикладні системи можуть мати інтерфейс, що розуміє ПМ за певних обмежень.

Існують два види і, отже, дві концепції опрацювання природної мови:

для окремих речень; для ведення інтерактивного діалогу.

Обробка природньої мови

Обробка природної мови - це формулювання та дослідження комп'ютерно-ефективних механізмів для забезпечення комунікації з ЕОМ на ПМ. Об'єктами досліджень є:

власне природні мови; використання ПМ як для комунікації між людьми, так і для комунікації людини з ЕОМ.

Мета досліджень - створення комп'ютерних-ефективних моделей комунікації на ПМ. Саме така постановка задачі відрізняє NLP від задач традиційної лінгвістики та інших дисциплін, що вивчають ПМ, і дозволяє віднести її до області ШІ. Проблемою NLP займаються дві дисципліни: лінгвістика та когнітивна психологія.

Традиційно лінгвісти займалися створенням формальних, загальних, структурних моделей ПМ, і тому віддавали перевагу таким моделям, що дозволяли виявляти якнайбільше мовних закономірностей і робити узагальнення. Практично жодної уваги не приділялося придатності моделей з точки зору комп'ютерної ефективності їх застосування. Таким чином, виявилося, що лінгвістичні моделі, характеризуючи власне мову, не розглядали механізми його породження і розпізнавання. У цьому випадку, гарним прикладом постає породжуяча граматика Хомського, що виявилася абсолютно негожою на практиці у якості бази для комп'ютерного розпізнання ПМ.

Для когнітивної психології метою є не моделювання структури мови, а її використання. Спеціалісти цієї галузі також не приділяли великого значення проблемі комп'ютерної ефективності

Виділяють загальну і прикладну NLP. Метою.загальної NLP є розробка моделей використання мови людиною, які б за цієї умови залишалися комп'ютерно-ефективними. Базовим для цього є загальне розуміння текстів, як це визначається у роботах Чарняка, Шенка, Карбонелла та ін. Без сумніву, загальна NLP потребує величезних знань про реальний світ, і більша частина робіт зосереджена на представлені таких знань і їх застосування із метою розпізнаванні повідомлення, що надходить на ПМ. На сьогоднішній день, ШІ ще не досяг такого рівня розвитку, коли для вирішення подібних задач у великому обсязі використовувалися б знання про реальний світ, а відтоді існуючі системи можна називати лише експериментальними, оскільки вони працюють з обмеженою кількістю старанно відібраних шаблонів на ПМ.

Прикладна NLP займається звичайно не моделюванням, а безпосередньо можливістю комунікації людини з ЕОМ на ПМ. У цьому випадку вже не так важливо, як введений вираз буде зрозумілим з точки зору знань про реальний світ, а важливим є одержання інформації про те, чим і як може бути корисною для користувача ЕОМ (прикладом може бути інтерфейс експертних систем). Крім розуміння ПМ, у таких системах важлим є також розпізнання помилок та їх корекції.

Семантичні мережі.

Семантична мережа – це структура для уявлення знань у виді вузлів, сполучених дугами. Найперші семантичні мережі були розроблені в якості мови-посередника для систем машинного перекладу, а багато сучасних версій навіть зараз подібні по своїх характеристиках до природньої мови. Проте, останні версії семантичних мереж стали більш потужними і гнучкими та складають конкуренцію фреймовым системам, логічному програмуванню й іншим мовам представлення.

Починаючи з кінця 50-ых років, на практиці були створені і застосовані десятки варіантів семантичних мереж. Незважаючи на те, що їх термінологія та структура відрізняються, проте існують збіжності, що притаманні практично всім семантичним мережам:

1. вузли семантичних мереж являють собою концепти предметів, подій, станів;

2. різноманітні вузли одного концепту відносяться до різних значень, якщо вони не пізначені як такі, що вони відносяться до одного концепту;

3. дуги семантичних мереж утворюють відношення між вузлами-концептами (позначки над дугами вказують на тип відношення);

4. деякі відношення між концептами являють собою лінгвістичні відмінки, такі, як: агент, об'єкт, реципієнт та інструмент (інші означають тимчасові, просторові, логічні відношення та відношення між окремими реченнями;

5. концепти організовані по рівнях у відповідності зі ступенем узагальненості. Наприклад, сутність, жива істота, тварина, хижак;

Проте, існують і відміності: розуміння значення з точки зору філософії; методи представлення кванторов спільності й існування та логічних операторів; засоби маніпулювання мережами та правила виводу, термінологія. Все це змінюється від автора до автора. Недивлячись не деякі відмінності, мережі зручно читаються та обробляються комп'ютером, а також є досить потужними для того, щоб уявити семантику природної мови.

Історична нотатка

Фрег уявив логічні формули у вигляді дерев, які, проте, слабо нагадують сучасні семантичні мережі. Ще одним піонером став Чарльз Сандерз Прис, що використовував графічні записи в органічній хімії. Він сформулював правила виводу із використанням екзістенційних графів.

У психології Сальтисон використовував графи для подання спадкоємності деяких характеристик у ієрархії концептів. Наукові дослідження Сальтисону мали величезний вплив на вивчення тактики шахів. Він, у свою чергу, вплинув на таких теоретиків, як Саймон і Ньюэлл.

Що стосується лінгвістики, то першим вченим, який займався розробкою графічних описів, став Теньер. Він використовував графічний запис для власної граматики залежностей. Теньер зробив величезний вплив на розвиток лінгвістики в Європі.

 

Вперше семантичні мережі були використані у системах машинного перекладу наприкінці 50-х - початку 60-х років. Перша така система,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10