У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 821

УДК 821.161232(075.8)

Н.О.Лаврусевич

Урокбесіда з позакласного читання у 6му класі за твором Тимофія Бордуляка «Дай, Боже, здоровля корові»

У статті йдеться про роль уроків позакласного читання для виховання в учнів б класу любові до рідної літератури та розуміння творів письменниківкласиків, зокрема оповідання західноукраїнського письменника Тимофія Бордуляка.

Ключові слова: уроки позакласного читання, бесіда, сприймання оповідання, учні.

Неодноразово в методичній літературі виникала дискусія про те, як виробити в учнів правильні літературні смаки, викликати інтерес до читання художніх творів, особливо тих авторів, які не вивчаються в шкільній програмі, а тому вже давно «зійшли» з літературного обрію учнячитача. Це питання було, є і залишиться актуальним. Наукові дослідження (О. Леонтьев, М.Рибникова, Г.Бєлєнький, О.Никифорова, Л.Воєводська, Т.Рубцова, Б.Прайсман, О.Савченко, Н.Скрипченко та інші) свідчать про це. Без допомоги вчителя так деколи важко зустріти справді цікавий твір власне за пізнавальним чи виховним впливом його на читача. Особливо дивує, що наша учнівська молодь не шукає літературне «коріння», а часто задовольняється одягом із чужого плеча, наслідуючи все чуже й модне. Деколи самі вчителі сприяють цьому, дбаючи, щоб учневі прочитане було і цікавим, і водночас зрозумілоблизьким. А потім дивуємось, чому так важко засвоюються ними твори давньої літератури, письменників Західної України... Часто списуємо все на незрозумілий для більшості західноукраїнський діалект. Напевне, це не зовсім правильно.

Звичайно, якщо учень вперше зустрінеться з творами І. Франка чи В .Стефаника у 10му класі, то про ніяку «любов» чи розуміння їхньої творчості не йтиметься. Старою програмою з літератури [2, с.28] було передбачено такий органічний перехід від творів письменників Наддніпрянщини до Наддністрянщини. У 6му класі вивчали учні цікаве оповідання з життя західноукраїнського селянства Тимофія Бордуляка «Перший раз». Воно ставало тим містком, який приводив їх до розуміння в подальшому стилю і мови творів і Ольги Кобилянської, і Василя Стефаника, Івана Франка та інших митців слова Західної України. У новій програмі Г31 твори цих письменників вивчаються у старших класах, коли вже сформовані читацькі смаки та уподобання. Тому надзвичайно доречним буде у б класі на уроках позакласнош читання познайомити учнів із творчістю Тимофія Бордуляка. Або із творами вилученими із шкільної програми, або із незвичайно добрим і зворушливим оповіданням «Дай, Боже, здоровля корові».

Цей твір рекомендувала для самостійного читання чи опрацювання на уроках позакласнош читання у б класі світлої пам'яті Ніла Йосипівна Волошина, упорядкувавши для учнів цього віку невеличку хрестоматію [1]. Тож почати роботу над прочитаним самостійно учнями твором найкраще з бесіди про ту історичну обстановку, яка склалась у Західній Україні на початку XX ст. та про певні біографічні відомості з життя письменника.

Насамперед потрібно кілька слів сказати про постать Т.Бордуляка в українській літературі, відгуки про його творчість І.Франка О.Маковея, Лесі Українки, М.Коцюбинського та інших. Тематика творів митця це світ села і селян, що оточував його. Письменник виконував обов'язки священика у парафіях Тернопільщини, то ж був якнайкраще знайомий з усіма проблемами і радощами селянина.

Оповідання «Дай, Боже, здоровля корові» вважається одним із найкращих у творчому доробку письменника. То ж воно паралельно може бути рекомендоване як матеріал для роботи на уроках рідного краю Львівщини (звідки родом письменник) чи Тернопільщини. Розпочати роботу варто із коментованого читання початку твору, що зразу введе учня в той далекий і важкий світ селянина початку минулого століття.

Важка праця і безконечні злидні супроводжували родину Матвія Баса. Про це учні дізнаються із розмови господаря із коровою, купленою на базарі. Автор як навмисне вводить цей монолог героя, щоб розкрити його добру душу, адже Матвій неначе вибачається перед худобиною за те, що довго і важко заробляв 50 ринських, за те, що продав попередню коровушдувальницю: «І тамту, щом торік продав, доглядали, тілько прийшла біда... треба було восени довгвіддати, податок заплатити, одежу на зиму посправляти, та й мусив продати» [1, с. 123]. Науроцібесіді слід добитися щирого спілкування вчителя з учнями саме через систему запитань та відповідей під час різного виду бесід. Насамперед це буде бесіда на з'ясування розуміння учнями тексту твору та основних його проблем.

Яких людей називали халупниками і про що це свідчить?

Чи велика сім'я Матвія Баса і чому не працює його дружина?

Про що мріють діти в сім'ї і кош так з нетерпінням чекають?

Які страви споживають найчастіше у цій родині?5. Кого ви вважаєте головним героєм твору?

Власне з його питання і почнеться текстуальна робота над оповіданням, бо частина учнів обов'язково вкаже на Матвія Баса, йога дружину, а інша на корову Адже весь сюжет твору зав'язаний на її появі. Для шестикласників герой такого плану може бути малозрозумілий.

Проблема вироблення в учнівчитачів здатності аналізувати образ літературного героя, бачити його в центрі аналізу літературного тексту як ключ до розуміння ідейнохудожнього змісту твору вимагає насамперед його вдумливого прочитання. Не лише у прямому і безпосередньому навчанні узагальненню та конкретизації слід вбачати головну мету літературного розвитку школярів. При сучасному «дефіциті часу» часто багато художніх творів шкільної програми залишаються непрочитаними або ж прочитаними «по діагоналі». А вивчення у школі епічних творів малої форми це найоптимальніший спосіб не лише ознайомлення з ними, а й вирішення піднятих


Сторінки: 1 2 3