У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розвиток української мови.

Діалект, а ми його надишем

Міццю духа і огнем любові

І нестерпний слід його запишем

Самостійно між культурні мови.

Іван Якович Франко.

Розвиток української мови.

Сучасна українська літературна мова склалася про-тягом багатьох століть. Вона виникла як окрема само-стійна мова з властивими їй оригінальними й глибоко самостійними рисами тільки на певному ступені розвитку слов'янських народів.

В епоху родового ладу всі слов'яни говорили однією мовою, що поділялася на племенні діалекти. Цю мову стародавніх слов'ян називають загальнослов'янською.

В певних історичних умовах стародавні слов'яни по-ступово поділились на групи племен, а з відокремленням цих груп почала дробитися їхня колись єдина мова. Схід-на частина слов'ян, староруська народність, утворила першу східнослов'янську державу — Київську Русь і ста-ла творцем і носієм староруської мови. Сучасних східно-слов'янських народів — росіян, українців, білорусів з їх окремими мовами тоді ще не було. Ці часи є лише по-чатком зародження і оформлення російської, української і білоруської східнослов'янських народностей, а також і формування у своїх основних рисах братніх східносло-в'янських мов.

З того часу минуло понад тисячу років. З територіаль-них діалектів мови східних слов'ян, в силу певних соці-ально-історичних умов, розвинулись споріднені мови — російська, українська і білоруська. Отже, українська мо-ва утворилася з того ж самого спільного кореня, що й російська і білоруська мови.

Окрема самостійна історія сучасної української літе-ратурної мови починається з часу утворення української народності, яка виділилася з староруської народності, що розпалася. Скориставшись з ослаблення руських земель татарською навалою, на початку XIV ст. українськими і білоруськими землями заволоділа Литва. В Литовсько-му князівстві руська мова була офіційною державною мовою. Нею писалися закони, князівські грамоти, діло-ві папери тощо. Навіть розмовною мовою литовських князів і знаті була мова руська. Ця руська актово-уря-дова мова в своїй основі була архаїчною і мала значний шар давньослов'янізмів, але мала велику домішку на-родних українських та білоруських елементів. Звичайно, в документах, написаних на території України, вплив розмовних елементів української мови позначився біль-ше. Після унії 1569 р. ця актово-урядова мова стала за-непадати.

Об'єднавшись з Литвою, Польща загарбала українсь-кі і білоруські землі і почала запроваджувати тут поль-ську мову як мову державну. В цей час уже почалося перетворення української народності в націю. Москов-ський друкар Іван Федоров 1574 р. у Львові надрукував першу на Україні книгу. Робляться спроби ввести до літературного вжитку українську народну мову і пере-кладаються на розмовну мову церковні тексти. Поси-люється боротьба проти польсько-католицького гніту, у зв'язку з цим підноситься роль літературної мови. З'являються полемічні твори, спрямовані проти польської шляхти і спольщених українських магнатів та єпіскопів-уніатів.

Мова цих творів мала старослов'янську основу, але багато було в ній і елементів народної розмовної мови. Посилюється народний елемент і в діловій мові, якою писалися козацькі універсали, хроніки-літописи, різне ли-стування та ін.

Новий етап розвитку української літературної мови починається з часу виходу з друку «Енеїди» Котлярев-ського (1798 р.).

Нормальному розвиткові української літературної мо-ви довгий час перешкоджали утиски й заборони росій-ського царизму. Негативно позначилося на її розвитко-ві також роз'єднання українських земель між різними державами. Аж до Великої Жовтневої соціалістичної ре-волюції, наприклад, українська мова не мала навіть єди-ного правопису. Між орфографією, вживаною в східній і західній частині України, існували значні розбіжності. Та, незважаючи на всі перешкоди, українська мова жила в устах народу, в піснях і думах, оповіданнях і казках, передавалась від покоління до покоління.

З кінця XVIII і першої половини XIX століття загаль-нонародні норми нової української літературної мови по-чинають закріплятися в літературі, а саме: у творах І. П. Котляревського, Є. П. Гребінки, Л. І. Боровиков-ського та Г. Ф. Квітки-Основ'яненка. Т. Г. Шевченко підніс українську мову на рівень найрозвиненіших мов світу. У другій половині XIX і початку XX століття ук-раїнська літературна мова збагачується й розвивається в творчості таких видатних прогресивних письменників, як Марко Вовчок, І. С. Нечуй-Левицький, Панас Мир-ний, І. К. Тобілевич, М. П. Старицький,

І.Я.Франко, П.А.Грабовський, Леся Українка, М. М. Коцюбинський, В. С.Сте-фаник та ін., друга половина ХХ ст. - О.Вишня, П.Тичина, М.Рильський, Д.Павличко, Р.Іваничук, В.Стус.