У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Марія Бойко - Маруся Чурай ХХІ століття

План

Вступ

Марія Бойко - Маруся Чурай XXI століття

Дитинство поетеси

Життєвий і творчий шлях Марійки Бойко

Тематика творів М.В. Бойко

Вірші про Полтаву

Поезії про Україну, про рідну мову, про пісню

Лірика, присвячена матері

Колискові пісні

Філософська лірика Марії Бойко

Пейзажна й інтимна лірика поетеси

Висновки

Вступ

Ну що б, здавалося, слова?
Слова та голос. Бiльш нiчого.
А серце б`ється - ожива,
Як їх почує. Знать, од Бога
I голос той, i тi слова
Iдуть меж люди...

Т.Шевченко

Поетичне слово, дзвінкоголосе, як молодий струмок, поспішає бути почутим, відізватися у серцях людей, торкнути легкою ніжною мелодією нашої мови найтонші струни людських душ...

Літературна Полтавщина - це не тільки геніальні вчора i творчі здобутки великих i відомих письменників. Це i сьогодення, талановите й визнане в літературі, i молоде, зовсім юне, сповнене устремлінь у завтра.

Так, саме рядки Тараса Шевченка нагадала мені поезія Марії Бойко. Бо справді таки, мабуть, вiд Бога той поетичний дар, за покликом серця написані щирі рядки не байдужої до лiтератури людини, котра береже в серцi вiдчуття краси слова.

Витончена Марійчина поезія проймає душу як неповторна музика Всесвіту. емоцiйна, проникнута глибокими почуттями. Читаєш сонячні рядки – і серце, сковане кригою щоденних турбот, огортає тепла ніжність. Воно відтає, мов весняна земля, наповнюється почуттям любові до всього світу і бажанням жити. Адже полтавська поетеса Марія Бойко – саме є провісницею вічної весни. Дивишся на неї – юну, тендітну, красиву, і навіть не віриться, що її щедрий талант уже встиг явити світові майже чотири тисячі поезій. Найвідоміші співаки України пишаються тим, що виконують пісні на її вірші. А коли в залі звучить пісня “Моя Україна “ на слова Марії Бойко, всі слухають стоячи. Так буває тільки під час виконання гімну держави та Шевченківського “Заповіту”. Бо Марійчині пісні – то є голос живої душі, щирі мелодії із самого серця.

Те, що Марія встигла створити за останні 12 років, не завжди під силу навіть іменитим поетам, котрі сиплять римами, як горохом, і легко відчиняють двері будь-яких видавництв.

Чому я вибрала для реферату поезію саме Марії Бойко? Ще місяць назад я, крім її імені, майже нічого про неї не знала. Книжечка її творів попала до мне випадково. Але, прочитавши один вірш, другий, я вже не могла відірватися від збірки її творів, стала палкою шанувальницею її творів. Марія стала моєю улюбленою поетесою. Працюючи над рефератом, я ставила собі за мету ознайомити читачів моєї роботи з творчістю нашої видатної сучасниці. І якщо, ознайомившись з ним, десять чи двадцять моїх однокласників стануть такими ж шанувальниками її поезії, як і я, тоді вважатиму, що моя мета досягнута.

Марія Бойко - Маруся Чурай XXI століття

Дитинство поетеси

Народилася Марія Бойко 26 грудня 1976 року в Полтаві.

Виховували Марійку, як “квіточку”, у сонячному світлі любові з відчуттям абсолютної свободи вибору власних вчинків. Заборон просто не існувало. Вона вчилась на власних помилках, але й раділа своїм, хай і невеличким здобуткам і успіхам.

Свої перші знання про світ дівчинка отримувала з політичної карти світу ще в той час, коли ще не вміла ходити.

Були в неї дві найзаповітніші мрії – полетіти в космос і покататися верхи на коні. Головна пісенно-поетична мрія на той час ще просто не народилася. Завдяки цілеспрямованості дівчини її перша мрія здійснилася – вона змогла покататися на коні.

Вона виросла у бабусі, яка помітила перші римування дівчинки. Про справжні вірші на той час навіть не йшлося. Марійка читала дитячу поетичну збірку Михалкова й бавилась співзвуччями. Саме бабуся почала записувати віршики онучки. Але свідома поезія прийшла набагато пізніше.

І хоч навчалась дівчинка в математичному класі, часто в зошиті розв’язки задач чергувалися з написаними рядками віршів. А любов до пісні передалася Марії від дідуся Семена, який мав прекрасний тенор і залюбки виконував народні пісні.

Життєвий і творчий шлях Марійки Бойко

Перший успіх прийшов до Марійки ще у школі. У 15 років вона стала лауреатом І Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості “Повір у себе” за вірш “Моя Полтава”. А наступного (1993 р.) вона двічі перемогла в такому ж конкурсі з творами “Моя Україна”, “Я їду до моря”, “Чари лісу” .

Важко збагнути, що дівчині з шкільної лави з такою силою художника вдалося проникнути в глибинні життєві пласти свого народу і створити поетичні твори, які ставали в ряд з народною піснею. Таку поезію могло породити тільки чисте й святе серце, яке ніжно любить свою землю, свій народ, живе його думами і болями. Її поезія проростає з джерел чарівної криниці. В ній філософська народна мудрість і росяниста свіжість таланту, ніжність душі і дитяча святість, вболівання за долю України, за відродження її духовності.

“Мелодії сопілки” (1994) – перша збірка Марійки Бойко, яку видано у видавництві "Полтавський літератор" з ініціативи Полтавської філії Суспільної Служби України на кошти нашої землячки з Канади Валентини Цурковської та її онуків – Наталки, Олександра, Василя і Луки.

Ця збірка Марійки з’явилась, коли їй було лише 17. Ось що писала тоді в своїй статті А.В.Лисенко: “Справді, таки мабуть, від Бога той поетичний дар, за покликом серця написані щирі рядки не байдужої до літератури людини, котра береже в серці відчуття краси слова. Образні вислови, що виникають у нашій уяві, влучно характеризують стан


Сторінки: 1 2 3 4