У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Крапка
10



2) Коли слова обох осіб записуються в один рядок підряд, то ставляться і лапки, і тире:

Крапка

Крапка вказує на закінченість повного або неповного речення і розмежовує такі речення. Крапка ставиться в кінці розповідного речення, а також в кінці спонукального речення, що не має виразного емоціонального забарвлення.

Крапка ставиться в таких випадках:

1. У кінці повного й неповного речення з закінченою розповідною інтонацією, наприклад: Українська РСР розташована на крайньому південному заході СРСР в середній і нижній частині басейну Дніпра, в басейні Південного Бугу, Дністра, в середній і нижній частині басейну Сіверського Дінця, нижній течії Дунаю і верхній течії його притоки Тиси (О. Дібр.).

2. Після коротких близьких за змістом речень, що змальовують одну картину або швидку зміну подій, наприклад:

Лягла зима. Завіяло дороги.

Тремтять хати від холоду. Клуні

Ховають жито миршаве і вбоге.

Мороз – погрози пише на вікні.

(М. Рил.).

3. Перед сполучниками і, а, але, проте і ін., якщо вони не сполучають в одно ціле частин складного речення, наприклад: Я солдат. Це я знаю. І думаю також, що велике це слово – солдат! (О. Левада).

4. У кінці рубрик переліку, якщо вони являють собою цілком закінчені речення і мають у своєму складі якісь знаки, наприклад: В УРСР можна виділити сім економічних районів:

1. Донбас (Донецька і Луганська області).

2. Промислове Придніпров'я (Дніпропетровська і Запорізька області).

3. Лівобережний Лісостеп (Харківська, Полтавська і Сумська області).

4. Правобережний Лісостеп (Київська – південна частина, Вінницька та Хмельницька області).

5. Степове Причорномор'я (Одеська, Миколаївська, Херсонська та Кіровоградська області).

6. Полісся (Чернігівська, північна частина Київської та Житомирська області).

7. Західні області (Волинська, Ровенська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська) (О. Дібр.).

5. Після речення, яке вводить у дальший виклад, що становить розгорнений опис, розповідь, наприклад:

Є в артілі у одній

Чоловік Карпо Крутій.

Чоловік, поглянеш збоку —

При здоров'ячку, нівроку!

Як на техніку рівнять,

То, мабуть, він сил на п'ять!

Щоб захтів – звернув би гору!

(С. Ол.)

6. Після недописаного, скороченого слова на ознаку недокінченості, наприклад: У 1940 р. валовий збір зернових культур у 16 східних областях УРСР був на 8 млн. т більший, ніж у 1913 році. Валовий збір цукрових буряків становив 14,3 млн. т – на 5,9 млн. т більше, ніж у 1913 р.

Примітка: Всі слова скорочуються лише на приголосній букві. В ініціалах крапка ставиться і після голосних. В абревіатурах між складовими частинами крапка не ставиться: СРСР, УРСР, радгосп.

Крапка не ставиться також у скорочених назвах метричних мір, наприклад: г (грам), кг (кілограм), т (тонна), мм (міліметр), kм (кілометр).

Знак питання

Знак питання означає питальний характер речення, а також його відмежованість від наступного речення.

Знак питання (?) виник внаслідок скорочення латинського слова Questio (що значить питання). Слово Questio писалось ско-рочено для позначення питального характеру речення: а) першою і останньою буквою: Q – О, б) першою буквою Q, звідки сучасний знак питання (?).

Знак питання ставиться:

1. У кінці речення з прямим запитанням і питальною інтонацією, наприклад: Світловидов: — Як це увільнений? Ким? Знов Бережний? (Я.Баш).

2. У дужках після слова у цитаті або в кінці її для відзначення незрозумілості, неясності, сумніву в цитованому тощо, наприклад: Під сією датою дописано: 11 авг. умер Зізенкін (?)! (І. Франко).

Знак оклику

Знак оклику служить для позначення емоціональності мови Латинський вигук іо, що виражає радісний викрик, колись ставився для позначення окличного характеру речення. Із скороченого написання цього слова і виник знак оклику (!).. Поряд з крапкою він служить засобом розмежування речень. Знак оклику ставиться: 1. У кінці окличного речення, наприклад:

Пролетарі всіх країн, єднайтеся!

Живи, живи, красуйся,

Червона Україно!

(П. Тич.).

Дихни на повні груди,

Народе любий мій!

(П. Тич.).

2. Ремарки (нерозмовна частина п'єси, в якій драматург дає додаткові вказівки виконавцям ролей, режисерові), наприклад;

А д м і р а л. Покажіть наказ!

Г а й д а й (довго шукає наказ, потім вихоплює маузер). Ось він! (Важкою стіною стали за ним зі зброєю в руках моряки). Адмірале! Вас просить комітет більшовиків негайно вивести ескадру в море. Адмірале! Вас просить революція (матроси подалися вперед) в останній pаз. Дайте відповідь в одну хвилину, бо буде пізно і для вас, адмірале, і для вас, панове офіцери.

Велика пауза

М і ч м а н (злякано). Пане адмірале... Адмірал... Адмірал...

А д м і р а л (до мічмана). Замовкніть! (Велика пауза, до Гайдая). Добре... Я згоден. Офіцери штабу, на флагман.

Г а й д а й (витягнувся і урочисто крикнув до моряків). Струнко! Адміралу революційної Чорноморської ескадри на караул! (О. Корн.).

3. Різні додаткові відомості, пояснення автора при цитуванні, назви цитованих творів, скорочення, сторінки і т. ін. Наприклад: Деякі автори виділяють три види слів-речень. Так, 0. М. Пархо-менко в підручнику «Українська мова» (ч. II, 1957} розглядає стверджувальні, заперечні і вигукові слова-речення. (Останні можуть виражати емоційну оцінку, запитання і спонукання) («Укр. мова в школі»).

Лапки

Лапки використовуються в писемній мові часто і з різними функціями. Взагалі лапки вказують на незвичайність взятих у них елементів. Взяті в лапки слова і вирази на відміну від тих, ще беруться в дужки, синтаксично, інтонаційно пов'язані з реченнями, в які вони включаються як органічні складові частини.

Лапки вживаються попарно: відкриваються і закриваються.

У лапки беруться:

1. Цитати, що включаються в речення чи абзац, а не виділялються в окремий абзац. Наприклад: Перемоги, успіхи не приходять самі собою – їх треба


Сторінки: 1 2 3