У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лекція

Лекція

на тему: Техніка і культура спілкування

План

Поняття про техніку спілкування. Техніка говоріння і техніка активного слухання. Технологія виступу перед аудиторією.

3. Полеміка. Технологічний інструментарій полеміки.

Психологічні умови проведення успішної бесіди. Культура спілкування - важлива умова ефективної взаємодії. Культура говоріння і слухання.

Завдання: підготуйте виступ перед аудиторією щодо проблем спілкування для аудиторії: а) школярів; б) студентів; в) батьків мо-лодших школярів; г) батьків школярів-підлітків; д) шкільних вчителів; є) менеджерів; є) лікарів; ж) працівників органів внутрішніх справ.

Література:

Атватер И. Я вас слушаю. Советьі руководителю, как правильно слушать собеседника. - М., 1988. Льюис Д. Тренинг зффективного общения. — М., 2002. Мицич П. Передача информации, техника постановки вопросов, искусство слушать, наблюдение за собеседником // Психология влияния / Сост. А.В.Морозов. -СПб., 2001. -С.294-314. Орбан-Лембрик Л.Е. Психологія управління: Навч. посібник. - К., 2003. Психологія професійної діяльності і спілкування / За ред. Л.Е.Орбан, Д.М.Гриджука. - К., 1997. Реан А.А. Правила и техники общения // Психология влияния / Сост. А.В.Морозов. - СПб., 2001. - С.438-457. Обозов Н.Н., Щекин Г.В. Психология работьі с людьми. - К., 1999. Т.К.Чмут, Г.Л.Чайка. Етика ділового спілкування: Курс лекцій. - К, 2002.

Питання для самоперевірки:

Що заважає людям ефективно слухати один одного? В чому полягає відмінність між диспутом і дискусією?

Розкрийте суть ефектів дискусії.

Перелічіть основні прийоми аргументації повідомлення і наведіть приклади.

Які чинники впливають на ефективність опосередкованого

спілкування?

Матеріали для самостійного опрацювання

Людина, яка виступає, повинна володіти технікою ділової риторики. Вмінню виступати (ораторському мистецтву) навчали ще в Античності. До класичних обов'язків оратора належало: знайти, що сказати; розташувати знайдене за порядком; надати йому відповідну словесну форму; закріпити усе це в пам'яті; виступити з промовою.

Ораторське мистецтво - це вміння використовувати мовлення з метою впливу на інших людей. Вперше воно почало використовуватися давніми греками і римлянами чисто з практичних міркувань. Оскільки в Давній Греції не було адвокатів, афінські громадяни, які хотіли висунути звинувачення або самі звинувачувалися у чомусь, були змушені самостійно пояснювати свою справу перед журі присяжних, що складалося із таки же городян, причому перед журі, яке налічувало до 1500 чоловік. Чим красномовнішим був оратор, тим більше у нього було шансів переконати співгромадян у своїй правоті і виграти справу. Оволодіти ораторським мистецтвом було також важливо для тих, хто прагнув до влади, оскільки лідерство в афінському зібранні майже повністю залежало від здібностей переконувати інших.

Той факт, що одні оратори користуються більшим успіхом, ніж інші, зацікавив деяких греків, які вирішили з'ясувати, що саме робить людину майстерним оратором. Вони швидко визначили, що спосіб викладення своїх думок не менш важливий, аніж зміст повідомлення. Це відкриття призвело до появи перших складачів промов, таких, як відомий грецький оратор Лісій (458-380 рр. до н.е.) і Антифон із Рамнії (430-411 рр. до н.е.), які не тільки використовували своє мистецтво, щоб "озвучувати" менш обдарованих ораторів, але й також навчали їх найбільш ефективним способам викладу своїх думок.

Одним із тих, хто ретельно вивчав створені древніми греками і римлянами риторичні прийоми і використовував їх, був Вільям Шекслір. Він був не тільки одним із найбільших драматургів світу, але й майстерним укладачем промов, з яких майже 32 тисячі містяться у його 37 п'єсах. Використання технологічних прийомів риторики дозволяє більш захоплююче і переконливо викладати свої думки під час публічних виступів на лекціях, семінарах, нарадах, зборах, конференціях, презентаціях, переговорах тощо. Причому публічний виступ може мати самостійне значення або бути долученим до інших форм взаємодії.

Вміння виступати передбачає навички логічно, ясно формулювати свої думки, висловлювати їх доступною для слухачів мовою, орієнтуватися на їх реакцію.

Структура усного виступу включає три етапи:

підготовчий (докомунікативний); комунікативний (вступ, основна частина, завершення); результат виступу (післякомунікативний).

Ці етапи не регламентовані за часом, однак на кожному із них комунікатор має вирішувати певні завдання, і кожному етапові повинні відповідати й свої прийоми, способи психологічного впливу.

Підготовчий етап включає визначення мети, теми спілкування, підбір матеріалу, доказів прогноз запитань. Готуючи важливі повідомлення, потрібно спочатку відповісти самому собі на такі запитання:

1 .Хто буде мене слухати?

2.Яку мету я ставлю перед собою, передаючи це повідомлення? Чого я хочу досягнути?

З.Що мої слухачі повинні дізнатися, щоб мета була досягнута?

4.Скільки людей буде мене слухати?

5.Скільки часу мені потрібно для викладу моїх ідей?

Є різні види публічних виступів за їх метою, а саме: інформаційний, переконувальний (агітаційний), спонукальний (як заклик взяти участь, надати допомогу), протокольний (з приводу привітання, презентації, відкриття), урочистий, траурна промова.

Для того, щоб виступ пройшов і завершився успішно, оратору ще перед структуруванням свого виступу потрібно якнайбільше дізнатися про своїх слухачів: їх потреби, інтереси, національність, стать, вік, освітній рівень, професійний склад тощо. Це дозволить створити такі повідомлення, які будуть стимулювати т.зв. "Я-фактор" аудиторії. Чим більшу особистісну значущість зможе надати повідомленню виступаючий, тим більшими є шанси, що його уважно вислухають і приймуть інформацію до уваги.

Загалом, інформація найкраще сприймається слухачами, якщо:

вона надходить у вигляді знань, які уявляються людям об'єктивними за змістом, правдивими; відомості надходять з авторитетного джерела; інформація стосується гострих проблем життя; використовуються загальноприйняті ідеї; повідомлення співпадає із поглядами, цінностями і установками більшості слухачів; задовольняє інтереси слухачів, дає нові або несподівані, але потрібні їм знання; виступаючий вдало керує аудиторією і характеризується високим рівнем комунікативної компетентності.

Повідомлення повинно: мотивувати слухачів і бути важливим для них; приваблювати увагу; генерувати ентузіазм; зачіпати аудиторію, її почуття; переконувати.

Окрім організаційної та змістової підготовки, до усного виступу важливо також налаштуватися психологічно. Не слід іти до слухачів обуреним, ображеним, наляканим, збудженим. Таке


Сторінки: 1 2 3 4