У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРС УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ПОЧАТКОВЕ НАВЧАННЯ»

В УМОВАХ КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЇ СИСТЕМИ

Кредитно-модульна система, за якою навчаються сьогодні майже всі вищі навчальні заклади України, дає позитиви і негативи, що змушує теоретиків і практиків задумуватись над усуненням недоліків та над шляхами оптимізації щораз ширшого впровадження цієї системи в навчальний процес.

Зупинимось на окремих ракурсах проблеми вивчення дисципліни «Сучасна українська мова» студентами спеціальності «Початкове навчання» педагогічного інституту. Зауважимо, що сказане нижче може видатись актуальним і стосовно інших дисциплін, а також інших спеціальностей.

Насамперед розглянемо стан самостійної роботи студентів під час вивчення курсу української мови.

Відповідно до засад кредитно-модульної системи, значна частина академічного часу студента повинна приділятись ним для здійснення самостійної роботи. «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» від 1993 р., яке є чинним сьогодні, чітко регламентує нормативно-правову базу самостійної роботи: 3.10.1. «Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом у час, вільний від обов’язкових навчальних занять. 3.10.2. Навчальний час, відведений для самостійної роботи студента, регламентується навчальним планом і повинен становити не менше 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу навчального часу студента, відведеного для вивчення конкретної дисципліни. 3.10.3. Зміст самостійної роботи студента над конкретною дисципліною визначається навчальною програмою, методичними матеріалами, завданнями та вказівками викладача».

Навчальна програма курсу, на базі якої створена і затверджена робоча програма.

Розроблена і апробована нами робоча програма дисципліни «Сучасна українська мова», побудована за кредитно-модульним принципом, передбачає самостійну роботу в обсязі 43% .

Для виконання самостійної роботи студенти отримують конкретні завдання та вказівки від викладачів, які повинні здійснювати систематичний контроль за цим видом роботи студентів. Відповідно до болонської системи навчання, кожний викладач повинен мати у картках навчального навантаження навчальні години, призначені для контролю за самостійною роботою, і години для індивідуальної роботи зі студентами, яка теж планується, як і інші види навчальної діяльності студентів.

У «Положенні про організацію навчального процесу» закладено нормативи навчального часу самостійної роботи, але не передбачено механізм контролю за нею з боку викладачів.

Цей момент використовують ректорати деяких навчальних закладів для економії годин: контроль за самостійною роботою студентів не вноситься у картки навчального навантаження викладачів. Таким чином керівництво університетів сприяє тому, що один із найбільш важливих аспектів навчальної діяльності сучасних студентів залишається поза належним контролем з боку викладачів: неплановане належно не контролюється.

З української мови самостійну роботу заплановано контролювати такими видами, як перевірка студентських конспектів, повідомлення під час лекційного чи практичного заняття, написання реферату, складання відповідних вправ чи завдань, їх взаємоперевірка. І тут викладач зіштовхується зі ще однією проблемою: повною неготовністю студентів до самостійної роботи. Вчорашні школярі не вміють самостійно підготувати заняття, школа не навчила їх конспектувати матеріал, готувати реферати чи повідомлення. Часто викладач, який ретельно перечитує студентські конспекти запропонованого для самостійної роботи матеріалу, зустрічає просте переписування уривків з пропонованої літератури в зошит, або ж набір цитат з того чи іншого джерела, як правило, без посилання на нього. Прірва у підготовці школяра і студента у цьому випадку виявляє себе особливо яскраво. У зв’язку з цим доцільним було б розробити нову систему підготовки школярів до самостійної пізнавальної діяльності.

Якщо ж справа доходить до реферату, то студенти приносять друковані заготовки з Інтернету, які впродовж декількох хвилин знаходять на сотнях сайтів, та ще й в усіх газетах їм пропонують послуги з виготовлення рефератів та повідомлень на будь-яку тему. Це, без сумніву, аж ніяк не сприяє активізації пізнавальної самостійної діяльності студента. Зрештою, перелік методичної літератури з проблем самостійної роботи студентів у нас в Україні поки що доволі скромний.

Задля визначення стану самостійної роботи студентів ми провели анкетування на п’ятому курсі студентів спеціальності «ПНА». Вибір саме цього курсу був продиктований наступними міркуваннями: пятикурсники – це студенти, які уже мають навички роботи з науковими джерелами, вміють здійснювати самостійну роботу і отримувати з неї певні результати (реферати, курсові, дипломні роботи – як обов’язкові види самостійної роботи); студенти п’ятого курсу мають більш реально сформульовану мотивацію на результат навчальної діяльності: у переддень отримання диплома спеціаліста вони активізують свої сили на здобуття знань більше, ніж студенти другого чи третього курсу.

Студентам було задано такі питання:

Скільки часу Ви використовуєте для підготовки самостійної роботи з української мови.

Ми отримали відповідь: 1 год. – 18 ос., 1,5 год. – 3 ос.; багато часу – 1 ос., не знаю – 1 ос.

Скільки часу Ви проводите у бібліотеці для підготовки дисципліни «Українська мова»?

Ми отримали відповідь: 1 год. – 18 ос. 30 хв. – 2 ос., не знаю, по-різному – 3 ос.

Скільки часу Ви затрачаєте на самостійну роботу для підготовки інших дисциплін і яких – назвіть?

Студенти називали доволі обмежене коло дисциплін: англійська мова, англійська література, країнознавство – затрачаю 3 години – 9 ос., математика, дитяча зарубіжна література – 2 год. – 2 ос., українська, дитяча література – 1,5 – 2 год. – 2 ос., література, англійська мова, педагогіка – 1 ос., практикум з англійської мови – 1 год., англійська література – 2 год., країнознавство – 3 год. – 1 ос.; не відповіли на питання – 7 ос.

Чи вистачає


Сторінки: 1 2