У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АкНові програми з української мови для чотирирічної Початкової школи спрямовані на те, щоб учні практично оволодівали найважли

Реферат

Робота над образними словами й виразами

План

1. Синоніми, антоніми, методика їх опрацювання на уроках рідної мови.

2. Методика опрацювання фразеологічних одиниць з молодшими школярами.

Л-ра

1. Журнали „Початкова школа”

2. Наумчук М.М. Сучасний урок української мови в початковій школі (методика і технологія навчання). Видання друге, доповнене. – Тернопіль: В-цтво Астон, 2005, - 352 с.

3. Програма для середньої загальноосвітньої школи 1-4 кл. К.: Поч. Школа.2006 р.- 432 с.

4. Вашуленко М.С. Удосконалення змісту і методики навчання української мови в 1-4 класах. – К.: Рад. Шк., 1991. – 112 с.

5. Підручники для початкової школи.

1.Синоніми це слова, які означають назви певного поняття, близькі за своїм основним значенням, але відрізняються значеннєвими відтінками, а також можливостями поєднуватися з іншими словами. Для методичного аспекту важливою ознакою є та, що слова, які становлять синонімічний ряд, з а в ж д и належать до тієї самої частини мови Тому систематичне привернення учнівської уваги до цієї особливості синонімів, усвідомлення її молодшими школярами може зіграти помітну роль у формуванні взаємозв'язаних уявлень про лексичні і граматичні значення слів Не можна, щоправда, при цьому не сказати і про окремі відхилення від цієї закономірності, що пояснюються здатністю однієї частини мови виступати в значенні іншої. Наприклад, в окремих текстах до одного синонімічного ряду можуть належати такі слова: багато, чимало, сила-силенна, безліч, хмара, видимо-невидимо, міріади тощо. Крім цього, синонімічні відношення в українській мові спостерігаються не тільки між окремими словами (діти, малята, дітвора), але й між словами та фразеологічними виразами (мало, небагато, трохи, як кіт наплакав крапля в морі). Учителеві треба мати на увазі, що синонімічні відношення існують також і між граматичними конструкціями (так звані граматичні синоніми), наприклад: вулиці міста і міські вулиці, краплини дощу і дощові краплини. З цими важливими для мовленнєвого розвитку дітей особливостями синонімів також доцільно принагідно знайомити молодших школярів, причому не тільки на уроках української мови, а й у процесі опрацювання художніх текстів на уроках читання, у роботі з дитячою книжкою взагалі.

При відборі певного лексичного мінімуму для організації роботи з синонімами ми керувалися такими відомими в сучасній методиці навчання рідної мови критеріями:

1)

частотністю відібраних слів у загальновживаній лексиці сучасної української літературної мови;

2)

врахуванням словникового запасу молодших школярів,

3)

відбором синонімів у межах виучуваної теми;

4)

наявністю (забезпеченням) синонімів і синонімічних рядів у текстах вправ;

5) доступністю відібраних синонімів і синонімічних рядів для розуміння учнями початкових класні,

6} необхідністю створення бази для роботи над синонімами в середній ланці загальноосвітньої школи (5-Й клас)

Практичне вивчення синонімів у початкових класах здійснюється за допомогою виконання різноманітних вправ на виявлення та зіставлення слів, близьких за значенням; на самостійний добір синонімів та вживання їх у зв'язних висловлюваннях. У процесі роботи над синонімами необхідно добиватися, щоб учні не тільки вловлювали і розуміли спільне або подібне між ними (такий однобічний під хід може стати причиною не збагачення, з, навпаки, збіднення дитячого мовлення), а й до розуміння значення кожного із синонімів, усвідомлення його від мінних значеннєвих відтінків. Наприклад, важливо, щоб школярі не тільки сприйняли слова буря, ураган, шторм як близькі за значенням, а- н зуміли словесно розкрити їх смислові особливості, з саме буря, ураган, шторм як близькі за значенням, а й зуміли словесно розкрити їх смислові особливості , а саме буря – це незвичайна за своєю силою буря, яка несе з собою значні пошкодження в природі, руйнування будівель, шторм — це теж сильна буря, але не на суші, а в морі чи в океані.

Враховуючи те, що сучасні програми націлюють учителя на формування у молодших школярів практичних умінь орієнтуватися в функціонально-стильових різновидах тексту, необхідно підкреслити ще одну важливу особливість синонімів— наявність у їхньому ряді головного, стилістичного нейтрального слова, яке в лінгвістиці називається домінантою, по відношенню до кого всі інші синоніми виражають додаткові відтінки значень. Тому Л. Щерба вважав, що «синонімічні ряди звичайно утворюють систему відтінків того самого поняття» [24, с. 74].

Одним із основних шляхів збагачення й активізації словникового запасу молодших школярів є вправи, спрямовані на виявлення співвідношень між словами в рамках окремих лексико-семантичних груп: між окремими одиницями даної групи і її домінантою, базовим значенням.

На перших порах треба пропонувати молодшим школярам списки слів синонімів. Наприклад з поданого нижче у списку випиши в рядки ті слова, що є синонімами до слів у колонці.

говорити -

сміятися -

лякати -

(реготати, казати, полохати, посміхатися, мовити, страхати, розмовляти)

Після цього можна пропонувати учням ряди слів, які треба самостійно згрупувати так, щоб до кожної групи потрапили слова, близькі за значенням.

Синонімічні відношення між словами найкраще виявляти в контексті, який дає змогу розкрити конкретні відтінки в значеннях синонімів з найбільшою повнотою, точністю, виразністю. Тому основною формою підготовчих вправ до використання синонімів у мовленні мають бути такі, що будуються на основі словосполучень і речень, зв'язних текстів. Наприклад.

/. Спиши речення. Яким словом з поданих у дужках можна замінити виділені слова?

Швидка (весела, прудка, працьовита) білочка швидко перестрибувала з дерева на дерево.

Подумай, чешу в цьому реченні треба замінити слово швидка на інше.

2. Прикметники, подані в словосполученнях, заміни іншими, близькими за значенням.

сонячний день —


Сторінки: 1 2 3