У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Курсова робота

на тему:

Поняття та види пенсійних правовідносин

План

Вступ.....................................................................................................3-4

1 Поняття пенсійних правовідносин та їх основні ознаки................5-7

2 Види пенсійних правовідносин......................................................8-11

3 Структура пенсійних правовідносин............................................12-20

3.1. Суб’єкти пенсійних правовідносин..........................................12-19

3.2. Об’єкти пенсійних правовідносин.................................................20

4 Підстави виникнення, зміни, припинення пенсійних правовідносин....................................................................................21-28

Висновки............................................................................................29-31

Література..........................................................................................32-33

Вступ

Актуальність теми дослідження

Право людини на отримання пенсії гарантоване Конституцією України та Законами України “ Про Загальнообов’язкове пенсійне страхування”, «Про пенсійне забезпечення”, “Про недержавне пенсійне забезпечення“,” Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що потягли втрату працездатності” та ін.

Для реалізації свого права на отримання пенсійного забезпечення людина вступає в пенсійні правовідносини. Пенсійні правовідносини дуже різноманітні і, в той же час, практично кожна людина рано чи пізно підійде до тієї межі, коли вона стане учасником пенсійних правовідносин.            

Слід відмітити, що в юридичній літературі проблемою визначення поняття та видів пенсійних правовідносин займалися наступні вчені: М.Д.Бойко, М.О.Буянової, Ю.В.Васильової, М.Л.Захарова, Е.Е.Мачульської, Б.Надточия, І.М.Сироти , Г.В.Сулейманова та ін.

           Мета та завдання дослідження. Основною метою курсової роботи є дослідження поняття пенсійних правовідносин, визначення видів пенсійних правовідносин , визначення об’єктів та суб’єктів як структурних елементів пенсійних правовідносин, а також з’ясування підстав для виникнення , зміни, припинення пенсійних правовідносин .   

Для досягнення поставленої мети в курсовій роботі вирішувалися такі головні завдання, як-то:

– визначення поняття пенсійних правовідносин ;

– виділення основних ознак цього поняття;           –

визначення видів пенсійних правовідносин, залежно від того, який базовий елемент покладено в основу класифікації;           –

розгляд таких структурних елементів як суб’єкти та об’єкти пенсійних правовідносин ;           –

з’ясування основних підстав яки необхідні для виникнення, зміни та припинення пенсійних правовідносин;           

Методологія та методика дослідження. У процесі написання контрольної роботи автором застосовано базовий діалектичний метод наукового пізнання, а також метод порівняння.           

Теоретичною основою курсової роботи послужили наукові праці вчених у галузі права соціального забезпечення та пенсійного права.           

Нормативною базою роботи є Конституція України, закони України “ Про Загальнообов’язкове пенсійне страхування”, «Про пенсійне забезпечення”, “Про недержавне пенсійне забезпечення“,” Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що потягли втрату працездатності” та ін.           

Практичне значення контрольної роботи полягає в тому, що в ній об’єктом дослідження є окремий вид правовідносин – пенсійні правовідносини, учасником яких рано чи пізно буде кожна людина, яка проживає на території нашої держави, тому розуміння природи пенсійних правовідносин, а також підстав їх виникнення, зміни та припинення не буде зайвим для будь якої вікової групи осіб.

Питання №1 Поняття пенсійних правовідносин та їх основні ознаки

Під правовідносинами взагалі розуміють урегульовані нормами права суспільні відносини, сторони яких є носіями суб’єктивних прав та юридичних обов’язків. Юридичний словник

Пенсійні правовідносини – це правовідносини , що виникають з приводу надання окремим категоріям громадян у визначених законом випадках пенсійного забезпечення відповідними державними та недержавними органами за рахунок спеціально створених для цього цільових(страхових) фондів. Надточий Б., Яценко Б. Пенсійне забезпечення в Україні : історичний аспект // Україна: аспекти праці 2000.- № 1

Пенсійні правовідносини є одним із видів суспільних правовідносин і особливою формою здійснення права на пенсію.

Пенсійні правовідносини розглядаються як особлива форма соціальної взаємодії, що об’єктивно виникає у суспільстві відповідно до закону, учасники якої мають взаємні кореспондуючи права – обов’язки і реалізують їх з метою задоволення своїх потреб та інтересів в особливому порядку, який не заборонений державою чи гарантований і охороняється нею в особі певних органів Сирота І.М. Право соціального забезпечення в Україні, 1998,Юрінком Інтер

Пенсійні правовідносини є одним із видів суспільних відносин і особливою формою здійснення права на пенсію.

Пенсійні правовідносини існують лише за наявності норм пенсійного права. М.Д.Бойко Право пенсійного забезпечення в Україні: Навчальний посібник .-Видання 2-ге виправленне і доповненне.-К.:Атіка,2006

До основних ознак пенсійних правовідносин відносять наступні :

- пенсійні правовідносини можуть існувати лише при наявності норм пенсійного законодавства. Наприклад, пенсійне забезпечення за віком на пільгових підставах виникає лише при існуванні відповідного законодавчого акту , а саме Закону України “Про пенсійне забезпечення”

2) Підставою для виникнення цього виду правовідносин обов’язково служить юридичний склад (сукупність юридичних фактів)

3 ) Пенсійні правовідносини мають тривалий характер, тобто не обмежені в часі.

Наприклад пенсії за віком призначаються довічно, незалежно від стану здоров’я.

Хоча з цього правила існують винятки, наприклад правовідносини з пенсійного забезпечення неповнолітніх дітей у зв’язку із втратою їхнього годувальника продовжуються до досягнення ними 18 – літнього віку, а якщо вони вчаться ( є студентами, курсантами, слухачами, стажерами), то до закінчення навчальних закладів, але не більше, ніж до досягнення ними 23-річного віку.

Іншим прикладом обмеженості пенсійних правовідносин у часі може виступати ситуація, коли пенсійні правовідносини щодо призначення пенсії по інвалідності існують лише за наявності у суб’єкта факту інвалідності, підтвердженого належним чином.

4)Пенсійні правовідносини мають вольовий характер, в якому відбивається як воля держави, так і воля самих учасників пенсійних правовідносин.

5) Пенсійні правовідносини – майнові правовідносини, оскільки виникають з приводу надання непрацездатним , престарілим та іншим особам, яки передбачені законодавством, матеріального забезпечення у вигляді грошових коштів шляхом перерозподілу суспільних спеціалізованих фондів.

6) Застосування принципу диференціації розмірів пенсій. Диференціація відбувається залежно від виду, сфери та характеру трудової діяльності, тривалості трудового, страхового стажу, розміру заробітку, суми внесків до Накопичуваного фонду й недержавних пенсійних фондів та інших факторів.

7) Пенсійні відносини охороняються державою

8) У пенсійних правовідносинах відсутні засади взаємності. Обов’язок органу, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6