У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





§ 1

План

1. Виникнення і розвиток служби дільничних інспекторів міліції

Необхідність посилення зв'язку міліції з трудящими вже в перші роки Радянської влади спонукала до створення в міліції нових служб, однією з яких стала служба дільничних інспекторів. Особливістю її створення стало те, що вона виникла як результат пошуку нових організаційних форм діяльності міліції. Початок процесу створення цієї служби був розпочатий в Криму, коли «у всіх містах Криму були встановлені дільничні наглядачі міліції, а райони в округах розбиті на дільниці зі старшими дільничними міліціонерами».

Наказом по міліції Кримської Радянської Соціалістичної Республіки № 108 від 26 квітня 1922 р. були введені в дію Положення і Інструкція про старших дільничних міліціонерів РКМ Кр. РСР. В п. 4 частині 1 Інструкції вказувалося, що з усіма громадянами, що звертаються до службі, старший дільничний міліціонер повинен бути ввічливий, уважно вислухувати їх прохання, особливо з пролетаріатом і найбіднішим селянством. Незважаючи на ряд декларативних положень, що містяться в даних актах, в них досить чітко визначався правовий статус дільничних міліціонерів. У пункті 3 Інструкції головними обов'язками старшого дільничного міліціонера визначалися охорона порядку і громадянської безпеки і захист всіх і кожних від всяких насильств, а також охорона інтересів державного майна і приватної власності. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ. Підручник за ред. Попова Л.Л. -М., 1983., С. 73

Обумовлені в цих документах і інші положення. Так, при зверненні старшого дільничного міліціонера до громадян з вимогами про виконання закону, декрету або обов'язкового поселення він повинен пред'являти вимогу спокійно і ввічливо, але настирливо і твердо. Якщо при виконанні службових обов'язків йому була нанесена образа словами, то, не допускаючи особистої розправи з винними, він повинен доповісти про те начальству для притягнення образників до суворої законної відповідальності. При образі дією дільничний повинен керуватися положенням про застосування зброї.

У підпорядкуванні дільничного міліціонера були молодші міліціонери, якщо такі дані йому, дотримуючи всі його розпорядження, а в містах, крім того, двірники або особи, що виконують їх обов'язки. У прямому підпорядкуванні старшого дільничного міліціонера знаходилися уповноважені сільської міліції сіл та сіл, що знаходяться в межах його дільниці. При виконанні службових обов'язків міліціонер повинен бути завжди при зброї і одягнутий за встановленою формою. При звільненні зі служби обмундирування і взагалі все казенне майно повинне бути здано в цілості і справності.

Цікаво вирішене питання і про правову захищеність дільничного. Пункт 9 Інструкції передбачає, що як службовець міліції він не може бути підданий арешту або затриманню без відома свого прямого начальника.

Старшому дільничному міліціонеру заборонялося: «1) приймати під час виконання службових обов'язків які-небудь приватні доручення, що не відносяться до прямих його обов'язків; 2) займатися клопотанням у справах приватних осіб і брати на поруки підсудних; 3) займатися яким-небудь приватним промислом».

Відповідно до вказаних документів старший дільничний міліціонер мав свою канцелярію, яка знаходилася в центрі його дільниці, де повинні бути відповідна вивіска з вказівкою номера дільниці і відділення. Він повинен був обходити не менше за раз в день і вночі всю свою дільницю, знати розташування і назву вулиць, перехресть, номера квартир, стан дворів, кількість мешканців, стежити за притонами і підозрілими місцями, де міг ховатися явно злочинний елемент; перевіряти будинкові книги не менше за один раз в місяць з метою встановлення правильності запису прибуваючих та від'їжджаючих; знати кількість постів міліції в своєму районі, а також особливості несення служби на кожному посту; мати письмові відомості про кількість озброєних сторожів, несучих охорону складів і установ на його дільниці; перевіряти у торговців право на торгівлю, а також стежити за продажем недоброякісних продуктів; щоб торгівля проводилася на вказаних місцях, а також щоб накази і розпорядження, обов'язкові постанови, що віддаються місцевою владою і що опубліковані, точно і своєчасно виконувалися населенням, та ін.

Старший дільничний міліціонер складав протоколи і проводив попереднє дізнання за завданнях начальника відділення і за своєю ініціативою і направляв їх начальнику відділення.

17 листопада 1923 р. наказом Центрального адмінуправління НКВС РРФСР була введена в дію Інструкція дільничному наглядачеві. В ній передбачалося, що зоною діяльності дільничних наглядачів є підрайони в містах з числом жителів 4-5 тис. чоловік.

Дільничним наглядачам були надані права на проведення дізнання, застосування заходів адміністративного примусу, керівництво роботою постових міліціонерів, а також на них покладалися обов'язки по наданню сприяння агентам карного розшуку.

2. Організація служби дільничних інспекторів міліції. Основні завдання дільничних інспекторів міліції

В охороні громадського порядку і безпеки, в профілактиці правопорушень важлива роль належить дільничним інспекторам міліції. Це пояснюється, по-перше, тим, що на території адміністративної дільниці, яка обслуговується в місті або сільській місцевості, вони виконують основний обсяг профілактичних та правоохоронних функцій, покладених законом на міліцію. По-друге, дільничні інспектори в своїй діяльності повсякчасно підтримують зв'язок з населенням, трудовими колективами, громадськими організаціями, оскільки громадяни і представники зазначених організацій з усіх питань охорони громадського порядку і профілактики правопорушень звертаються безпосередньо в громадські пункти охорони порядку або до дільничних інспекторів, які покликані надійно захищати їх права та інтереси від злочинних посягань. Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ. Особлива частина. (за ред. Бандурки О.М.).-Харків, 1999.

Основні завдання дільничного інспектора на адміністративній дільниці:

- надійний захист прав та законних інтересів громадян від злочинних посягань;

- проведення профілактичної роботи серед осіб, схильних до скоєння злочинів та інших правопорушень;

- забезпечення охорони громадського порядку;

- запобігання,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7