У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ВСТУП

ЩО ТАКЕ ПОЛЮВАННЯ _______________________ ст. 4 ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВА НА ПОЛЮВАННЯ _______________________________________________ ст. 5 ТЕРМІНИ ПОЛЮВАННЯ ________________________ ст. 5 НЕЗАКОННЕ ПОЛЮВАННЯ_____________________ ст. 6 СУБ'ЄКТИВНИЙ ЧИННИК_______________________ ст. 8 ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ПОЛЮВАННЯ _______________________________________________ ст. 8

ЗАКЛЮЧЕННЯ ______________________________________ ст.13

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ _______________________________ ст.13

ВСТУП

Злочини, пов'язані з полюванням, напевно, є одними із перших видів злочинів, які почала чинити людина. З давнини полювання було засобом видобутку їжі. Тому людина намагалася захищати свої мисливські ресурси від правопорушників. Адже, у кінцевому рахунку, від цього залежало її життя. Найчастіше вона не скупилася навіть життям своїх побратимів, ведучи кровопролитні війни за мисливські угіддя.

Але, на шкоду, природні багатства людина витрачала не завжди розумно. Так завдяки мисливцям ми позбавилися багатьох прекрасних видів звірів і птахів.

Людина чинила і продовжує чинити злочини пов'язані з мисливським промислом. Тому ця тема залишається актуальною і сьогодні.

Полювання виникло і почало розвиватися разом із людиною. Невипадково це було одним із перших засобів видобутку їжі й одягу. Наскільки важливу роль воно мало в побуті людей ми можемо судити хоча б по тому, що одним з основних пам'ятників, що частіше знаходять при розкопках, навіть самих древніх епох людства, є предмети побуту мисливців. Важливість полювання на Русі ми можемо оцінити хоча б, тому що одна з перших грошових одиниць «куна» відбувалася від назви продукту полювання - куниця.

Але історія людства є такою, що коли з'являється будь-яка галузь, то в ній обов'язково відбуваються правопорушення. Тому людина намагалася за допомогою закону захистити свої мисливські ресурси.

Першим законодавчим збірником була «Руська Правда» (XI-XIII сторіччя). За порушення права полювання, за крадіжку звірів, собак і ловчих птиць передбачалися штрафи: за псування «переваги» - 3 гривні князю й одну гривню власнику «переваги»; такий же штраф сплачувався винним у крадіжці дичини з чужої «переваги» і за крадіжку яструба, сокола й мисливської собаки; по 9 кун сплачував винний у крадіжці голублячи і куріпки і по 30 кун - за крадіжку гусака, качки, лебедя і журавля; за крадіжку бобра сплачувався штраф 12 гривень; нарешті, якщо в чиємусь володінні знаходили ознаки крадіжки, то община місцевості, де це виявлялося, повинна була розшукати винного або сплатити штраф у розмірі 12 гривень.

Пізніше ми можемо знайти правове регулювання полювання в інших пам'ятниках права.

«Укладення» царя Олексія Михайловича XVII сторіччя, так само, як і «Руська Правда», накладало на браконьєрів і порушників права полювання штрафи - «доправки», але в той же час погрожувало і тілесним покаранням

Петро I у 1680 році повторив заборону полювання в округах Москви особливим указом, що повідомляє «сокольничим, стряпчим і дворянам московським, і мешканцям, і всяких чинів людям», щоб «біля Москви в ближніх місцях із людьми своїми на полях і в них із псовою охотою не їздили, і з пищалей ні по яких птицях не стріляли, і людей своїх до того ж не посилали».

Все це показує наскільки важливе було полювання на Русі і наскільки розвиті були в ній правопорушення.

I.ЩО ТАКЕ ПОЛЮВАННЯ

Так що ж таке полювання? Положення «Про мисливське господарство та порядок здійснення полювання" дає таке визначення:

Полювання - це сукупність дій людини, спрямованих на пошук, вистежування, переслідування з метою добування і саме добування диких звірів і птахів, що перебувають у стані природної волі у межах мисливських угідь.

Перебування в мисливських угіддях із зброєю, собаками, ловчими птицями, капканами й іншими знаряддями полювання або з добутою продукцією полювання дорівнюється до полювання. Тобто полювання це вистежування і видобуток звірів і птахів, для будь-яких цілей. Для полювання можливо застосування мисливських собак, ловчих звірів і птахів. Але, мабуть, одним з основних елементів полювання є зброя. Вона до речі найбільш часто є об'єктом правопорушення. З давнини людина модифікувала мисливську зброю, не тільки законно, але і незаконно. Так з'явилася браконьєрська зброя.

Також полюванням признаєтья беззбройне полювання на ховрашків, хом'яків, пацюків водяних і комірних, а також на кротів. Воно провадиться всіма громадянами, незалежно від віку, без вибірки полювального квитка.

Полювання дозволяється тільки в мисливських угіддях.

Мисливськими угіддями є всі ділянки суші і водного простору (ліси, поля, луки, болота, озера тощо), на яких водяться мисливські тварини і які можуть бути використані для мисливського господарства або добування (відлову, відстрілу) цих тварин.

При полюванні можливо використання технічних засобів таких як автомобілі, вертольоти і літаки. Якщо вони є засобами пересування і доставки мисливців до точок полювання. Вистежування, переслідування і видобуток тварин (стрілянина на ходу, наїзд) спричиняє кримінальну відповідальність.

II.ПІДСТАВИ ВИНИКНЕННЯ ПРАВА НА ПОЛЮВАННЯ

Правом на полювання користуються всі громадяни, що:

Досягли 18 років; Здали іспити, по правилах полювання і техніку безпеки на полюванні; Здали іспити по правилах користування мисливською і вогнепальною зброєю; Сплатили державний збір.

Документами на право полювання є посвідчення мисливця, контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка тощо), а також дозвіл на користування вогнепальною мисливською зброєю, арбалетом, луком, паспорт на собак мисливських порід, ловчих звірів і птахів з допуском до полювання у разі їх використання під час полювання. Контрольна картка діє протягом одного мисливського сезону.

Посвідчення мисливця видається Мінлісгоспом та його органами на місцях після складання громадянином екзамену за відповідною програмою.

Порядок видачі посвідчення мисливця і контрольної картки встановлюється Мінлісгоспом.

Розмір плати за видачу посвідчення мисливця і контрольної картки встановлюється Мінлісгоспом за погодженням з Мінфіном.

III.ТЕРМІНИ ПОЛЮВАННЯ

Терміни полювання


Сторінки: 1 2 3 4 5