У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





“КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИНУ НЕЗАКОННА ПОРУБКА ЛІСУ”

“Кримінально-правова характеристика злочину незаконна порубка лісу”

ЗМІСТ

Стр.

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ОБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ НЕЗАКОННОЇ ПОРУБКИ ЛІСУ 6

1.1. Об’єкт та предмет злочину 6

1.2. Об’єктивна сторона 9

РОЗДІЛ 2. СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ЗЛОЧИНУ НЕЗАКОННА ПОРУБКА ЛІСУ 16

ВИСНОВКИ 17

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 20

ВСТУП

Розвиток виробництва i господарська діяльність, в ході яких людина почала використовувати дедалі більшу кількість природних ресурсів, обумовили порушення рівноваги в навколишньому природному середовищі i погіршення екологічної ситуації. Це загострює увагу до екологічних проблем i, перш за все, до втрат значної частини лісових ресурсів.

В умовах зростаючого антропогенного впливу проблема попередження, деградації i збереження навколишнього природного середовища, а також проблема раціонального лісокористування i охорони лісових ресурсів набувають щораз більшого суспільного значення.

На території України склалася напружена екологічна ситуація, а в деяких районах навіть критична. Довготривале, недостатньо екологiчно обгрунтоване використання лісових ресурсів, нераціональне ведення лiсового господарства без врахування екологiчних функцій лiсiв призвело до посилення ресурсної напруженостi, виникнення цiлого ряду екологiчних проблем i прогресуючого зростання факторiв "екологiчного ризику", а саме забруднення атмосферного повiтря, погiршення умов проживання людей, зниження продуктивності сільськогосподарських лiсових угiдь.

Життя суспільства пов’язане з впливом на природне середовище, яке зазнає дедалі більшого техногенного навантаження. Невжиття відповідних заходів веде до забруднення навколишнього середовища, погіршення умов існування людини. Усе гостріше постає питання про збереження навколишнього природного середовища як умови виживання людини.

На даному етапі розвитку суспільства основним джерелом шкідливого впливу на навколишнє природне середовище, що призводить до знищення або виснаження природних ресурсів, руйнування екологічних систем i зв’язків, завдає шкоду життю i здоров’ю людини є господарська діяльність. Сфера взаємодiї природи i людини включає в себе множиннiсть природних i соцiальних зв’язкiв, якi впливають на стан економічних вiдносин в суспiльствi, на екологiчнi стосунки з природою, на стан природнього середовища та якiсть виконуваних природою функцiй по забезпеченню життєдiяльностi людини [14;с.4].

Iз метою досягнення сталого економiчного та соцiального розвитку держави потрiбнi здiйснення екологiчної полiтики, спрямованої на збереження безпечного для iснування живої i неживої природи навколишнього середовища, захисту життя i здоров’я населення вiд негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягненням гармонiйної взаємодiї суспiльства i природи, охорона, рацiональне використання i вiдтворення природних ресурсiв. [4;с.41].

Вiдповiдно до статтi 16 Конституцiї України "Забезпечення екологiчної безпеки i пiдтримання екологiчної рiвноваги на територiї України, подолання наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави", а також згiдно з ч.l ст. 50 Конституцiї України "кожен має право на безпечне для життя i здоров’я довкiлля та на вiдшкодування завданої порушенням цього права шкоди".

Отже, право на безпечне для життя i здоров’я довкiлля пов’язане з обов’язком держави по забезпеченню екологiчної безпеки i пiдтриманню екологiчної рiвноваги на територiї України. "Екологiчна безпека є такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погiршення екологiчної обстановки для здоров’я людей. [4;с.41].

Серйозної шкоди екологічній безпеці завдають незаконні рубки лісу. Хижацькими рубками винищуються ліси особливо цінних порід, які знаходяться неподалік населених пунктів, впродовж доріг без екологічних вимог.

Наслідком споживацького та хижацького ставлення до лісів України є виникнення паводків, зсувів, ерозії ґрунтів, зменшення водності рік.

В арсеналі заходiв забезпечення екологiчної безпеки знаходиться й iнститут правової вiдповiдальностi, включаючи кримiнальну. У чинному Кримiнальному Кодексі норми про вiдповiдальнiсть за екологiчнi злочини мiстяться в окремому розділі 8 "Злочини проти довкiлля". На відміну від попереднього Кримінального кодексу 1961 року де норми, що стосувалися екологічних злочинів містилися в різних главах.

РОЗДІЛ 1. ОБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ НЕЗАКОННОЇ ПОРУБКИ ЛІСУ

1.1. Об’єкт та предмет злочину

Лiси мають велике значення в життi суспiльства, розвитку економiки країни, покращеннi стану навколишнього природного середовища. Вони благодатно впливають на клiмат, атмосферу, гiдрологiчний режим рiчок та iнших водних об’єктiв, захищають грунти вiд водяної i вiтрової ерозiї. Екологiчна функцiя лiсу полягає в тому, що вiн очищує повiтря вiд шкiдливих для людини забруднень, поглинає пилюку i вуглекислий газ, виробляє кисень, зменшує шум.

Дослiджено, що зелені насадження зменшують шум на 20%, поглинають 26% звукових хвиль. Лiси все бiльше використовуються для оздоровлення, для задоволення культурних i естетичних потреб населення. Лiс має величезний рекреацiйний потенцiал. Вiн є мiсцем вiдпочинку, туризму i спорту для мiльйонiв людей[14;с.4].

Лiси України є її нацiональним багатством i за своїм призначенням та мiсцерозташуванням виконують переважно екологiчнi (водоохороннi, захиснi, санiтарно-гiгiєнiчнi, оздоровчi, рекреацiйнi, естетичнi, виховнi та iншi) функцiї, мають обмежене експлуатацiйне значення i пiдлягають державному облiку та охоронi.

В разі порушення законодавства про лiси може наступити цивiльно-правова, адміністративна та кримінальна відповiдальнiсть. Щодо останньої, то така вiдповiдальнiсть знайшла своє втілення у Кримінальному Кодексі України, про що і йтиметься в цьому розділі.

Суспільна небезпечність незаконної порубки лiсу в тому, що ці дії завдають шкоди навколишньому природному середовищу в цілому, а також науково обґрунтованому, раціональному використанню, охороні й відтворенню лісів. Небезпечність даного діяння супроводжується тим, що порубка призводить до виснаження річок, ерозії ґрунтів, погіршення життя людини[31;с.84].

Згідно статті 246 Кримінального кодексу України об'єктом злочину є — встановлений порядок схорони, раціонального використання i відтворення лiсу як важливого елемента навколишнього природного середовища.

Під лісом необхідно розуміти тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

В даному складі необхідно також виділити


Сторінки: 1 2 3 4 5 6