У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

“Конституційно-правовий статус уряду України”

ПЛАН

Стр.

ВСТУП 3

1. ІСТОРИЧНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ 5

2. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ – ВИЩИЙ ОРГАН ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ УКРАЇНИ 11

2.1. Порядок формування Кабінету міністрів України 11

2.2. Функції та повноваження Кабінету Міністрів України 16

3. НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ КАБІНЕТУ

МІНІСТРІВ УКРАЇНИ 30

4. ПРАВОВИЙ СТАТУС КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОЇ РЕФОРМИ 33

ВИСНОВОК 39

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 41

ВСТУП

Проблема правового статусу Кабінету Міністрів України є на сьогоднішній день надзвичайно актуальною. 15-річний період незалежності України з точки зору реформування системи державного управління справедливо вважають періодом втрачених можливостей, оскільки організація та порядок функціонування вищого органу виконавчої гілки влади не відповідає навіть Концепції адміністративної реформи в Україні. Саме це, на маю думку, і є основною причиною економічної та соціальної кризи, у якій зараз знаходиться Україна.

У зв’язку з цим гостро постає питання про внесення змін до Конституції, які стосуються конституційно-правового статусу КМУ, прийняття Закону України “Про Кабінет Міністрів України” та інших нормативних документів, які вирішать протиріччя й проблемні питання у сфері регулювання статусу вищого органу виконавчої влади України.

На сьогоднішній день Уряд, фактично, не є вищим органом в системі органів виконавчої влади. Внаслідок невизначеності компетенції Кабінету Міністрів Секретаріат Президента України відіграє дедалі більшу роль не лише при формуванні Уряду, але й під час здійснення останнім своїх повноважень. Така ситуація порушує баланс між законодавчою та виконавчою гілками влади.

У Верховній Раді вже неодноразово згадувалося, що треба врешті-решт урегулювати статус Кабінету Міністрів у сфері здійснення адміністративних функцій шляхом виконання положень Конституції. Необхідно відмовитися від становища, коли в державі існує фактично два уряди: один у формі Кабінету Міністрів, а інший у формі Секретаріату Президента. Така ситуація вносить великий дисбаланс, порушує рівновагу між трьома гілками державної влади - законодавчою, судовою та виконавчою. Захищаючи Конституцію, ми повинні чітко визначити повноваження і статус Кабінету Міністрів України.

Тільки маючи сильний уряд, підконтрольний парламенту, ми можемо говорити про проведення сильної економічної політики, формулювання національної стратегії розвитку, сильної соціальної політики і, врешті-решт, зовнішньої політики України.

Враховуючи це, основною метою даної роботи буде з’ясування історико-правового статусу Кабінету міністрів України, його повноваження та функції на сучасному етапі розвитку конституційних відносин в Україні та шляхи підвищення ефективності діяльності Уряду України як вищого органу виконавчої влади у державі.

1. ІСТОРИЧНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

За роки незалежності України правовий статус Кабінету Міністрів України визначався такими основними нормативними актами, як Конституція Української РСР 1978 року із змінами та доповненнями, Конституційним Договором між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України 1995 року та на сьогоднішній день регламентується чинною Конституцією України, прийнятою 28 червня 1996 року.

Згідно Конституції УРСР 1978 року Кабінет Міністрів України (Уряд України) визнавався органом державної виконавчої влади України. Утворювався він у складі Прем’єр-міністра України, Першого віце-Прем’єр-міністра, віце-Прем’єр-міністрів України, міністрів України, Міністра Кабінету Міністрів України, голів Служби безпеки України, Правління Національного банку України, Фонду державного майна України, Антимонопольного комітету України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України та Державного митного комітету України.

Президент міг ввести до складу Кабінету Міністрів України й інших керівників центральних органів державної виконавчої влади України; у роботі Кабінету Міністрів України може брати участь з правом вирішального голосу Голова Уряду Автономної Республіки Крим.

Кабінет Міністрів України підпорядковувався Президенту України та є підзвітним і відповідальним перед Верховною Радою України.

Новоутворений Кабінет Міністрів України подавав на розгляд Президента України і Верховної Ради України програму наступної діяльності на строк своїх повноважень.

Верховна Рада України могла виразити недовір’я Прем’єр-міністру України, окремим членам Кабінету Міністрів України або Кабінету Міністрів України в цілому, що тягло за собою їх відставку. Коваленко А. А. Розвиток виконавчої влади в Україні на сучасному етапі: теорія і практика: Монографія. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2002. – С. 76

Тодішній Уряд наділявся наступними повноваженнями:

1) створював умови для забезпечення державного суверенітету і економічної самостійності України;

2) розробляв державні програми соціально-економічного розвитку України;

3) здійснював державне регулювання економічного і соціального розвитку України;

4) забезпечував проведення фінансової політики України, державної політики в галузі ціноутворення та оплати праці; складання й виконання державного бюджету України; здійснення загальнодержавних і міждержавних економічних програм; створення загальнодержавних фондів розвитку, фондів для ліквідації наслідків стихійного лиха та катастроф, проведення політики в галузі охорони природи, екологічної безпеки і природокористування;

5) здійснював загальнодержавні програми економічного, соціального і культурного розвитку;

6) вживав заходів щодо забезпечення національної безпеки і обороноздатності України;

7) забезпечував здійснення зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи;

8) здійснював заходи щодо захисту інтересів України, забезпечення законності, прав і свобод громадян, охорони власності і громадського порядку, боротьби із злочинністю;

9) утворював у разі необхідності державні комітети України, головні управління, державні інспекції та інші підвідомчі йому органи;

10) координував діяльність виконавчих комітетів місцевих Рад народних депутатів по виконанню державних програм.

Схожий перелік повноважень надано Уряду України Конституційним Договором між Верховною Радою України та Президентом України 1995 року. Відповідно до його норм Уряд України — Кабінет Міністрів України визнавався центральним колегіальним органом державної виконавчої влади, підпорядкованим Президентові України і відповідальним перед ним. Кампо В. Проблеми еволюції урядової влади // Українське право. — 1995. —


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12