У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Методи криміналістики

План

Поняття й значення методів криміналістики

Загальнонаукові методи, що застосовуються в криміналістиці

Спеціальні методи, що застосовуються в криміналістиці

Критерії, яким повинні відповідати криміналістичні методи, та сутність цих критеріїв

Поняття й значення методів криміналістики

Загалом, методологія науки - це вчення про принципи побудови, форми та способи наукового пізнання. Наукові дослідження в галузі криміналістики мають на меті розширення знань про злочини, закономірності їх вчинення; про злочинця, його злочинні навички і способи вчинення злочинів,'про закономірності розкриття й розслідування злочинів тощо. Успіх проведення наукових досліджень у криміналістиці багато в чому зумовлюється обраними шляхами досягнення наукової мети, тобто тими методами, які використовуються в науковому пізнанні. Метод у широкому значенні - це спосіб підходу до дійсності, спосіб пізнання, вивчення, дослідження явищ природи й суспільного життя, спосіб досягнення мети, вирішення завдання. Саме з таким розумінням необхідно підходити до методу в криміналістиці, який не відрізняється своєю гносеологічною сутністю від інших наук і є різновидом процесу пізнання об'єктивної дійсності, діалектичного процесу відображення предметів і явищ матеріального світу у свідомості людей на основі практики. Розвиток наукових уявлень про методи криміналістики пов'язується, з одного боку, з розвитком самої криміналістики, а з іншого - з формуванням філософських поглядів на методи науки в цілому.

Криміналістика може успішно розвиватися лише в тому випадку, якщо у процесі вивчення явищ, пов'язаних з підготовкою, вчиненням і приховуванням злочинів, її методи узгоджуються з теорією пізнання. В основі системи методів криміналістики лежать загальні методи пізнання. До того ж матеріалістична діалектика як всезагальний метод пізнання є визначальною для криміналістики. Категорії і закони діалектики дають змогу розкрити зв'язки між науковими фактами, пояснити їх походження і сформулювати основні поняття науки. У криміналістиці до таких категорій належать: поняття криміналістичної техніки, криміналістичної тактики, криміналістичної методики, прийомів, засобів, слідчої ситуації тощо.

Поряд із принципами, керівними положеннями методологія науки вміщує ще й сукупність методів дослідження, тобто способів підходу до явищ, які вивчає наука. У структурі методів криміналістики визначають загальнонаукові і спеціальні.

Загальнонаукові методи, що застосовуються в криміналістиці

Загальнонаукові методи застосовують у багатьох або у більшості наук. До загальнонаукових, що застосовуються в криміналістиці, належать евристичні методи: аналіз, аналогія, синтез, індукція та дедукція. Вони є основними логічними прийомами розумової діяльності осіб, на яких покладено обов'язок розкриття й розслідування злочинів. За їх допомогою здійснюється не лише мисленнєва діяльність, але й весь пізнавальний процес загалом.

До загальнонаукових методів належать також такі специфічні методи, як спостереження, вимірювання, порівняння, описування, експеримент і моделювання. їх використання в криміналістиці спрямоване на пізнання специфічного об'єкта дослідження - події злочину і його наслідків з метою встановлення наявності чи відсутності складу злочину, обставин його вчинення й причетності до цього конкретних осіб. Кожний загальнонауковий метод набуває специфічних особливостей у процесі його реалізації в залежності від мети дослідження, об'єктів, які вивчаються за його допомогою. Певною особливістю їх застосування в криміналістиці є те, що застосовуються вони лише у чітко визначених формах -слідчих та судових дій, експертних досліджень, оперативно-роз-шукових заходів. Це застосування визначене конкретними умовами процесуального режиму.

Спеціальні методи, що застосовуються в криміналістиці

Під спеціальними методами науки розуміють такі методи, які застосовуються в одній конкретній галузі наукових знань або в декількох науках. Сфера застосування спеціальних методів криміналістики обмежена дослідженнями, що проводяться у вузькій групі галузевих знань. Для практичної діяльності криміналісти застосовують спеціальні методи, що запозичені з інших наук, зокрема: фізичні, хімічні, біологічні, антропологічні, медичні, які пристосовані для вирішення криміналістичних завдань. Також розробили власне криміналістичні методи, котрі реалізуються для збирання, дослідження, оцінки і використання фактичних даних. Методи криміналістики - це криміналістичні методи і методи інших наук, які й у криміналістиці не втрачають своєї природи і залишаються, відповідно, математичними, фізичними, хімічними тощо. Вони поділяються натехніко-криміналі-стичні і тактико-криміналістичні методи.

До спеціальних техніко-криміналістичних належать методи контрастів і поділу кольорів, що застосовуються в судовій фотографії; методи криміналістичної ідентифікації зброї, знарядь злочину за їх слідами, ідентифікації особи за ознаками зовнішності; одорологічний метод та інші. Вони забезпечують встановлення, фіксацію, дослідження, збереження і використання матеріальних слідів злочину. Для їх розроблення широко використовуються досягнення математики, кібернетики, природничих і технічних наук.

Тактико-криміналістичні методи - це методи проведення слідчих і судових дій, найбільш загальні методи організації розслідування, побудови слідчих версій, організації взаємодії слідчого з органами дізнання. До них відносять і методи використання допомоги громадськості, засобів масової інформації в розкритті й розслідуванні злочинів. За допомогою цих методів забезпечується управління розслідуванням і отримання доказової інформації від учасників кримінального процесу.

Тактико-криміналістичні методи приводять у дію технічні засоби. Слідчий, зважаючи на конкретну ситуацію у справі, повинен знати, коли, де і які технічні засоби йому доцільно застосувати, в якій послідовності, кого залучити як спеціаліста.

Таке широке застосування криміналістикою методів інших наук пов'язується з інтенсифікацією і диференціацією наукових знань. Для успішного здійснення розслідування злочинів необхідне комплексне використання технічних засобів та методів, тактичних і методичних рекомендацій. Жоден із застосованих наукових методів не можна вважати абсолютним, перетворювати в єдино можливий, універсальний. Лише сукупність методів пізнання може забезпечити досягнення істини.

Водночас, необхідно зазначити, що в криміналістиці, як і в багатьох інших науках, спеціальні методи теоретичного дослідження ще не розроблені і тому основна маса методів, які використовуються в науковому дослідженні, є методами загаль-нонауковими.

Критерії, яким повинні відповідати криміналістичні методи, та сутність цих критеріїв

Із метою забезпечення дієвості і практичної значущості, криміналістичні методи, які використовуються в розслідуванні, повинні відповідати певним критеріям: науковості, допустимості, ефективності, економічності, простоти, надійності і безпеки.

Критерій науковості полягає втому, що ці методи повинні бути результатом наукової розробки. Неприпустимо застосовувати методи, які не мають наукової основи. Науковість методів повинна бути експериментально перевірена і підтверджена практикою. Ця вимога особливо чітко виявляється під час розроблення нових методик досліджень речових доказів у процесі проведення судових експертиз.

Критерій допустимості означає, що метод, який пропонується для використання, не суперечить законності та правилам людської моралі й етики, оскільки в полі зору криміналіста перебувають не лише предмети, а й люди. Допустимим вважається такий метод, застосування якого або прямо передбачено законом, або не суперечить йому.

Ефективність методу означає, що за інших рівних умов необхідно використовувати той метод, який принесе позитивний результат із найменшими витратами засобів і часу та забезпечить необхідний ступінь точності дослідження.

Вимога економічності стосовно методів криміналістики полягає в тому, що вони не повинні бути надзвичайно і невиправдано дорогими. Наприклад, дослідження методом голографії в окремих видах криміналістичних експертиз, безумовно, перспективне і ефективне, але на сьогодні не завжди економічно виправдане. Вирішуючи питання економічності методу, необхідно також враховувати, чи заощаджує його застосування час, сили й засоби. Якщо ж ні, то чи виправдовується це тими результатами, які очікуються від його застосування.

Вимога простоти і надійності означає, що криміналістичні методи повинні бути зрозумілими і простими у використанні настільки, щоб ними в необхідних випадках могли скористатися слідчі, оперативні працівники та інші учасники кримінального процесу без звернення по допомогу до спеціаліста. Надійність полягає в тому щоби той чи той використаний метод за дотримання відповідних правил роботи забезпечував досягнення поставлених перед розслідуванням завдань і ймовірність отриманих результатів.

Критерій безпеки означає, що розроблені криміналістикою методи повинні бути безпечними, такими, які унеможливлюють нанесення фізичних або матеріальних збитків учасникам кримінального процесу та іншим особам. Безпека також є одним із елементів іншого критерію - допустимості. Кримінально-процесуальний закон спеціально вказує на забезпечення умов безпеки під час проведення окремих слідчих дій. Це стосується, наприклад, відтворення обстановки і обставин події (ст. 194 КПК), під час яких допускається виконання дій лише за умови, коли вони не є небезпечними для здоров'я осіб.

Як і в будь-якій іншій науці, в криміналістиці головним критерієм оцінки методів дослідження є практика. Лише на практиці встановлюється реальна цінність методу, повністю відкриваються його можливості і недоліки, напрацьовується методика його використання. Криміналістичне дослідження відкриває можливості для застосування в ньому будь-якої галузі знань, якщо тільки це слугує меті встановлення істини і не суперечить процесуальному порядку судочинства.