У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Загальні положення криміналістичної техніки

План

Поняття криміналістичної техніки й завдання, що вона вирішує

Сучасна система криміналістичноїтех-і ніки як розділу науки криміналістики

Тенденції розвитку криміналістичної техніки

Методи, засоби та прийоми, що використовує криміналістична техніка

Техніко-криміналістичні засоби, що використовують для збирання криміналістичної інформації

Уніфіковані криміналістичні комплекти і принцип їх комплектування

Загальні положення техніко-криміналістичного забезпечення оперативно-розшукової діяльності

Поняття криміналістичної техніки й завдання, що вона вирішує

Криміналістична техніка - це одне з перших понять, яке сформувалось у криміналістиці на етапі її становлення як науки. Під криміналістичною технікою розуміють самостійний розділ криміналістики, в якому розробляються науково-технічні прийоми і засоби розслідування та попередження злочинів. Під криміналістичною технікою також розуміють і сукупність власне науково-технічних засобів та прийомів їх використання.

Сьогодні це один із розділів криміналістики, в якому представлена система наукових положень і технічних засобів, прийомів та методів, що призначені для збирання й дослідження доказів у процесі судочинства в кримінальних і цивільних справах. Засоби, прийоми і методики криміналістичної техніки становлять собою природничонаукові та технічні знання. Характерною особливістю прийомів і засобів криміналістичної техніки є те, що вони спрямовані на використання матеріальних ознак, які мають значення для розслідування і попередження злочинів.

Основне призначення криміналістичної техніки як розділу науки криміналістики полягає в розробленні методів виявлення, фіксації, вилучення й дослідження речових доказів шляхом використання даних природничих і технічних наук. її прийомами і засобами досліджуються анатомічні й функціональні ознаки злочинця, які відобразились у слідах на місці події; речові ознаки знарядь злочину, технічних засобів та інших предметів, що по-в язані зі скоєнням злочину. Наприклад, криміналістична техніка

зробляє прийоми виявлення безбарвних слідів пальців рук, способи їх фіксації і вилучення, методи порівняльного дослідження пальцевих відбитків з метою встановлення особи злочинця тощо.

Водночас, до криміналістичної техніки належать прийоми описування, систематизації і реєстрації низки об'єктів, що мають значення для розслідування злочинів. Такими, наприклад, є прийоми описування ознак зовнішності особи, їх реєстрації та подальшої ідентифікації конкретної людини.

Криміналістична техніка розробляє також криміналістичні науково-технічні засоби, апаратуру, обладнання і матеріалів які спеціально пристосовані для розкриття й попередження злочинів. Серед таких засобів, наприклад, науково-технічне спорядження слідчого, спеціальна оптична і фотографічна апарат тура, засоби пошукової техніки тощо.

Характерною особливістю засобів криміналістичної техні є підзаконний, юридичний характер їх застосування. Кримінг стична техніка застосовується у процесі проведення передбач» них законом слідчих дій і оперативно-розшукових заходів. Дея норми кримінально-процесуального закону передбачають під ч проведення таких слідчих дій, як обшук, огляд та інших; мо; ливість вимірювання, фотографування і відеозапису, виготовле ня відбитків. Застосування криміналістичної техніки в судочинст0 повинно здійснюватись у межах процесуальних норм і фіксуваї тись у протоколах відповідних слідчих дій. Якщо криміналістична техніка застосовувалася без дотримання передбачених заксн ном правил, то результати такого застосування не будуть матії доказового значення.

Сучасна система криміналістичноїтех-і ніки як розділу науки криміналістики

Як розділ криміналістики криміналістична техніка складається з елементів, що утворюють власну систему, до якої входять:

- загальні положення, що містять систему і завдання криміналістичної техніки, елементи окремих криміналістичних теорій [ та вчень, загальну характеристику техніко-криміналістичних за-і собів і правові підстави їх застосування;

- криміналістична трасологія;

- судова фотографія і відеозапис; і

- криміналістична габітологія (дослідження зовнішніх ознак людини);

Криміналістична техніка

- судова балістика і судова вибухотехніка;

_ криміналістичне дослідження документів, зокрема, судове почеркознавство, судове авторознавство, техніко-криміналі-стичне дослідження документів;

-судова акустика та відеофоноскопія;

- криміналістична одорологія; -криміналістичнедослідження речовин і матеріалів;

- криміналістична реєстрація (криміналістичні обліки).

Тенденції розвитку криміналістичної техніки

Підвищення рівня організованості, озброєності, технічної оснащеності злочинців вимагає відповідного рівня техніко-криміналістичного забезпечення розкриття, розслідування і припинення злочинів. Сучасні досягнення науки й техніки необхідно використовувати для боротьби зі злочинністю.

Ефективне використання в розкритті й розслідуванні злочинів засобів електронно-обчислювальної, електронно-оптичної техніки, засобів цифрового відеозапису й фотозйомки доводять їх широкі можливості у виявленні, фіксації, зберіганні й дослідженні важливої криміналістичної інформації. Це вимагає як удосконалення самих технічних засобів, так і методик їх використання.

Подальше розповсюдження отримують комп'ютерні технології, що дають можливість швидко і з високою якістю виготовляти фототаблиці до протоколів слідчих дій, суб'єктивні портрети підозрюваних, здійснювати пошук в автоматизованих системах тощо.

Удосконалення обладнання пересувних криміналістичних ла-ораторій з метою підвищення ефективності оглядів місця події передбачає комплектування їх сучасною пошуковою, дослідницькою та організаційною технікою і засобами зв'язку.

Сучасні досягнення в різних галузях знань та виробництва,

використовуються в судово-експертній діяльності, дають жливість розробляти нові й удосконалювати існуючі експертні методики. Це значно підвищує ефективність проведення сухих експертиз і вірогідність отриманих експертами висновків.

Методи, засоби та прийоми, що використовує криміналістична техніка

Криміналістична техніка використовує як загальнонаукові> так і спеціальні методи. До того ж сучасні засоби та методи цьої го розділу базуються на новітніх досягненнях не лише кримінаЛ стичної науки, але й неорганічної, органічної, квантової хімії, фізи4 ки, фізики твердого тіла, теплофізики, кристалографії, загальної і молекулярної біології, математики, інформатики й кібернетики! а також інших наук. Техніко-криміналістичні засоби, прийомі! й методи за джерелом походження і ступенем пристосування до потреб судочинства можна поділити на три групи.

Першу становлять засоби, прийоми і методи, які запозичені з інших галузей науки та техніки і застосовуються в неперетво-реному вигляді. Вони набувають криміналістичного характеру лише у зв'язку з метою і правовою підставою їх застосування.; Такими, наприклад, є: фотоапарати, відеотехніка загального прій значення, металошукачі, хроматографи, спеціальна техніш для проведення досліджень.

Друга група - це засоби, прийоми і методи, що запозичені з інших галузей знань, але перетворені і пристосовані для роз-і криття й розслідування злочинів. До них можна віднести спецн альні прийоми фотографічної зйомки, спеціальні методики дос-: лідження документів із використанням ультрафіолетови; та інфрачервоних променів, електронно-оптичні перетворювачі бінокулярні мікроскопи, експрес-аналізатори газових суміше^ лазерні і рентгенівські установки.

Третю групу складають засоби, прийоми і методи, що спеї ально розроблені з метою дослідження та розкриття злочинів Такими, наприклад, є порівняльні мікроскопи, прилади для фоті графічної розгортки поверхні куль і гільз, прилади для виявлеї ня невидимих слідів, комп'ютерні програми для складання ко позиційного портрета особи та інші.

Суб'єктами застосування криміналістичної техніки у проце< розкриття і розслідування злочинів можуть бути не будь-які учао ники процесу, а лише уповноважені на те особи: слідчі, спеціі лісти, оперативні співробітники.

Закон не дає вичерпного переліку засобів і методів криміналі стичної техніки, які застосовуються у процесі досудового слідства і судового розгляду справ. Це неможливо як внаслідок широкого переліку таких засобів, так і тому, що криміналістична техніка постійно удосконалюється та збільшуються можливості її застосування. Використання такої техніки не може порушувати законних прав та інтересів громадян, створювати загрозу їх життю і здоров'ю, суперечити нормам чинного законодавства.

Техніко-криміналістичні засоби, що використовують для збирання криміналістичної інформації

Процес збирання доказів полягає в їх виявленні, фіксації й вилученні. Технічні засоби збирання криміналістичної інформації -це поняття досить широке, до нього належать будь-які технічні засоби, що використовуються як знаряддя праці співробітників правоохоронних органів, котрі досліджують події злочину. Техніко-криміналістичні засоби й методи, які використовуються для виявлення слідів та інших об'єктів, досить різноманітні. Пропонуються різні варіанти класифікації таких знарядь. Наприклад: технічні засоби, що використовуються на досудовому слідстві; технічні засоби, що використовуються оперативними працівниками; технічні засоби експертного дослідження та техніка спеціаліста; технічні засоби криміналістичної профілактики злочинів тощо. За цільовим призначенням розрізняють: технічні засоби виявлення, фіксації, вилучення, дослідження доказів. За галузями знань, закономірності яких покладаються в основу певних методів, розрізняють: фізичні, хімічні, біологічні засоби й методи.

Вважаємо, що найбільш розповсюджені техніко-криміналістичні засоби можна поділити на декілька груп.

Пошукові прилади. Для виявлення прихованих металев предметів використовують індукційні металошукачі як армійсі кого зразка, так і спеціально виготовлені з криміналістичною м тою. Також для пошуку й вилучення металевих (залізних, стал вих) предметів використовують магнітні шукачі-підйомникв Для дослідження порожнин у стінах, громіздких предметах тощі використовують переносні рентгенівські установки. Також для поі шуку тайників з неметалевими предметами розроблено приладі! засновані на звуковій локації, ультразвукових та надвисокої частотних коливаннях, а ще на основі ємнісного методу.

У пересувних криміналістичних лабораторіях є прилади для пошуку трупів. Такі прилади можуть бути двох типів: газоя аналізатори, які реагують на гнилісний газ, що виділяється з трупів внаслідок гниття, та електрощупи, якими заміряють елекі тричний опір фунту в місці розташування трупа.

Вимірювальні засоби - застосовуються для вимірюванні довжини, площини, кутів, об'єму, маси, ваги, пружності пред метів, тіл, а також проведення необхідних замірів на місцевої Це-лінійки, рулетки, транспортири, кутоміри, ваги, манометр індикатори напруги, дозиметри, мензурки тощо.

Засоби фіксації надають можливість точно, об'єктивно! швидко і наочно зафіксувати на матеріальному носієві фактя події, матеріальні сліди, що необхідні для розгляду й вирішені ня справи. Так, для вербальної фіксації застосовується звукої запис; для графічної - накреслення планів, схем, креслене рисунків; для предметної- вилучення самого предмета чи слідї виготовлення моделей, отримання зліпків, відбитків; для наочі но-образної- фотографування, відеозапис, кінозйомка.


Сторінки: 1 2