У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Холодна зброя
2



Реферат

Реферат

Холодна зброя

План

Поняття холодної зброї та критерії її визначення

Класифікація холодної зброї

Поняття холодної зброї та критерії її визначення

Холодна зброя - це знаряддя, пристрій, що конструктивно призначений для нанесення суттєвих тілесних ушкоджень людині або тварині за допомогою сили м'язів людини з метою активного захисту й нападу в ближньому бою.

Критерії віднесення об'єкта до холодної зброї такі:

- цільове призначення -нанесення пошкоджень, небезпечних для життя людини чи тварини, що передбачено конструкцією предмета;

- конструктивний принцип дії - використання сили м'язів людини;

- гарантована дистанція дії - рукопашний бій, безпосередній контакт з супротивником.

Конструктивними ознаками холодної зброї є: а) частина, деталь, що спеціально призначені для нанесення заздалегідь передбачених пошкоджень (вістря, лезо, потовщення, грузило тощо); б) пристосування, рукоятка для зручності тримання об'єкта в руці й нанесення пошкоджень та убезпечення руки від самопошкоджень; в) механічна міцність конструкції, що дає можливість неодноразового використання зброї.

Для конкретних конструктивних типів холодної зброї ці ознаки становлять єдиний комплекс і доповнюються окремими ознаками (наприклад, довжина клинка, міцність на згинання тощо).

Класифікація холодної зброї

Холодну зброю класифікують за різними підставами. Так, за місцем виготовлення виокремлюють вітчизняну холодну зброю й закордонного виготовлення; за способом -заводську, кустарну, саморобну, перероблену.

Важливе значення має класифікація холодної зброї за конструктивними ознаками.

Колюча зброя - шпаги, стилети, кортики, голчаті багнети, історичні піки й сучасні "пічки" злочинців. Вони не мають леза і за рахунок вістря розривають м'які тканини тіла й одяг.

Ріжуча зброя може бути з одним лезом (ножі) і з двома лезами (кинджали). Ножі й кинджали мають клинок з трикутним вістрям, довжина клинка 9 см чи більше (достатня для проникнення в тіло людини), зручну для тримання в руці рукоятку, загальну міцність та жорстке кріплення клинка й рукоятки, можуть мати місце ребра жорсткості, доли.

У практиці трапляється також рубляча (сокири, сокирки), рублячо-ріжуча (бойові сокири, алебарди, шаблі, бердиші) ріжуча (тесаки, ятагани, палаші, багнети-тесаки та ін.) холодна зброя.

Зброя ударно-подроблюючоїдії- дубинки, кастети, на-долонники, бити, нунчаки. Для визнання такого об'єкта холодною зброєю необхідно встановити наявність певних розмірів (здебільшого - понад 30-40 см і з товщиною до 3 см), певну масу, твердість матеріалу, пристосування для тримання в руці (рукоятка, отвори під пальці, петля тощо).

Комбінована холодна зброя - ніж-кастет, дубинка-стилет, револьвер-кастет, в яких поєднані елементи різної зброї.