У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Реферат

Організації охорони і розпорядження авторськими правами

Організації охорони І розпорядження авторськими правами можуть бути при-ватними або громадськими незалежними організаціями чи державними відомст-вами, що взяли на себе такі функції, залежно від обставин, вимог або умов в кон-кретних країнах. Один з підходів полягає в тому, що держава повинна здійснюва-ти відповідний контроль і нагляд, а також надавати фінансову підтримку тією мірою, якою це необхідно для ефективного функціонування таких організацій.

Однією з важливих функцій авторської організації є вжиття заходів для охоро-ни і заохочення творчої діяльності в галузі літератури, мистецтва, музики тощо. Проте крім охорони і управління правами в Інтересах авторів і т их, хто бере участь у розповсюдженні авторських творів, їх організаціям могла б бути подана допомо-га в створенні необхідного соціального забезпечення і фінансова підтримка у разі хвороби, нещасного випадку, тимчасової або постійної інвалідності тощо. Фінан-сові ресурси для такої програми підтримки могли б бути отримані у формі внесків, що надходять від користувачів авторськими творами і від володільців авторських прав пропорціонально розміру ліцензійних відрахувань, або прибутків від викори-стання творів, а також від державних та інших пожертвувань. Деякі країни вже за-снувшій спеціальні фонди (як обов'язкові, так і добровільні) безпосередньої допомоги працівникам мистецтва І в організації проведення заходів, що сприяють охо-роні і заохоченню І ворчої діяльності.

Крім виконавчих, таких, що збирають і (або) розподіляють виконавські відра-хування відносно їх прав, існує ряд організацій іншого виду, які займаються пи-таннями охорони прав найманих виконавців, сприянням інтересам виконавців в широкому розумінні або окремим групам виконавців, заохоченням виконавської діяльності і розповсюдженням виконаних ними творів або допомогою виконав-цям, які цього потребують.

Що стосується телевізійних і радіомовних організацій, то повторне викорис-тання записів їх виконання забезпечує виконавцям важливе джерело можливого додаткового доходу, компенсуючи, певною мірою, обмежені можливості для «жи-вого» виконання. Тому колективні угоди з телевізійних і радіомовними ор-ганізаціями мають особливе значення для виконавців незалежно від того, чи ук-ладені вони безпосередньо їх власними організаціями або організаціями вироб-ників фонограм.