У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні функції інспектора платіжного відділу митного поста:

Діючим законодавством установлено, що Діючим законодавством установлено, що товари та інші предмети, які перемішуються через митний кордон України, підлягають митному оформленню.

Митні оформлення товарів і їх пропуск можуть здійснюватися лише після сплати належних сум митних платежів або за умови подання митним органам у встановленому порядку відстрочення чи розстрочення їхньої сплати. Митні платежі, які нараховуються за вантажною машиною декларацією (ВМД) справляються при кожному здійснення митного оформлення товарів та інших предметів, окрім випадків, передбачених чинним законодавством.

ВМД містять необхідну інформацію для нарахування митних платежів підтверджують права і обов'язки зазначених ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових та інших операцій.

Серед великого спектра функціональних завдань, які виконують митні платежі головними є:

фіскальні, тобто митні платежі є джерелом поповнення бюджету країни;

стимулюючі, які спрямовані на розвиток національного виробництва;

регулятивні, які формують обсяг та структуру експорту, імпорту споживання.

Види митних платежів порядок їх нарахування і сплати, випадки надання митних і тарифних пільг та інше, регламентується значною частиною законодавчих акті, головними серед яких є: “Митний кодекс України”, Закон України “Про податок на додану вартість”.

Варто звернути увагу на те, що при регулюванні митнотарифних відносин велику, роль відіграють відомчі нормативні акти Державної митної служби України, Міністерства фінансів України Державної податкової інспекції України.

Тому за юридичною природою митні платежі можна систематизувати на ті, які надходять згідно з митним поданням (мито та митий збір) та платежі, що справляються відповідно до інших нормативних документів (податок на додану вартість та акцизний збір).

Основні платежі, які нараховуються митними органами, можна класифікувати на декілька груп:

платежі які показані нарахуванням митного тариф;

різні види митних зборів;

акцизний збір;

податок на додану вартість;

платежі за видачу ліцензій на здійснення діяльності у сфері митно-тарифних відносин;

платежі пов'язані з проблемами порушення митного законодавства.

Митні платежі також класифікувати на тарифні в нетарифні.

Платежі пов'язані з нарахуванням митного тарифу, - це єдиний вид тарифного регулювання нарахування ж за акцизним збором, податком на додану вартість, митними зборами – це вид нетарифного регулювання.

До митних платежів пов'язаних з митним тарифом, слід віднести такі:

ввізні мита, що нараховується за вантажем митною декларацією;

ввізне, мито неторговельному обороті, мито за коштові відправлення; ввізні мито, вивізне мито в неторговельному обороті (з грошовими).

Митні збори поділяються на дві групи: митні збори за виконання покладених на митницю обов'язків та митні збори за надання послуг у галузі митної справи.

Митні платежі можна систематизувати на ті, які надходять до доходної частини, Державного бюджету (мито, акцизний збір, ПДВ), та ті які надходять до фондів Державної митної служби України (митні збори).

Залежно від специфіки платника митні платежі можна систематизувати на основні та додаткові.

Основні – це мито, акцизний збір, ПДВ, митний збір за митне оформлення. Додаткові – митні збори за зберігання товарів, митний супровід, збори за видачу ліцензій, плата за участь у митних аукціонах.

Слід зазначити, що при сплаті суми платежів перераховуються в національну валюту. України за офіційними курсом Національного банку України встановлена на день подання ВМД до митного оформлення (ПДВ та акцизу та день митно оформлення).

Сплата платежів проводиться, шляхом їх перерахування за безготівковим розрахунком на рахунок митної установи, або внесення сум готівкою до каси митниці, або через каси “Аваль”.

При безготівковому розрахунку сплатою вважається. Фактичне зарахування сум платежів на рахунок митниці.

Пільги зі сплати платежів надаються лише у визначених законодавством випадках. При наданні пільг нарахування платежів у графі 47 ВМД проводиться “умовно” із зазначенням ходу способу платежу “06”.

При цьому у графі 36 ВМД зазначається код преференції з мита акцизу чи ПДВ, а у графі (44 (розділ 7);

реквізити законодавчих актів, на підставі яких надано пільги з кожного виду платежів.

У випадках, коли виникають сумніви щодо правильності визначення найменування коду або ціни товару, достовірності наданих в якості підтверджень підстави для надання пільг документів, митними органами проводиться відповідна експертиза із залученням спеціалістів відділів тарифів та вартості, митної лабораторії. Управління з верифікації, сертифікатів при ДМСУ, експертів з інших організацій.

Приклад нарахування платежів за ВМД Типу ІМ

Назва товару – стільки “Tiziano”

Код товару 9401690000

Країна походження – Італія Митна вартість 17250 грн. | Ставка митного збору – 0,2%

Ставка ввізного мита – 15%

Ставка ПДВ – 20%

Заповнення графи 47ВМД

Вид платежів | Основа нарахування | Ставка,

% | Сума,

грн. | СП

010 | 17250 | 0,2 | 34,50 | 01

020 | 17250 | 15 | 2588,50 | 01

028 | 19838,50 | 20 | 3967,50 | 01

Як визначається митна вартість, нарахування мита та інших платежів.

Однією з найбільш важливих категорій не тільки в системі митного оподаткування, але й у системі митного контролю та митного оформлення є поняття митної вартості. Функціональне призначення митної вартості товарів – це підґрунтя на якому розраховуються більшість платежів, що здійснюються на митниці, - митний збір та ПДВ.

Більшість країн світу вирішили стягувати митні платежі як відсоток від вартості товару, але для вартості товару суттєве значення мають різні чинники, в тому числі й умови поставки товару. Без сумніву, вартість товару, який продавець передає покупцеві, безпосередньо на складі у своїй країні буде меншою за вартість цього ж товару за умови, що продавець ставить свій товар у країну покупця за свій рахунок, тобто товар – той самий, а вартість може дуже відрізнятися залежно від умов його передачі продавцем продавцеві.

Тому необхідність урівняти у правах покупця та продавця щодо митної


Сторінки: 1 2 3 4