У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

“Конституція України 1996 р.”

ПЛАН

Вступ

1. Конституційні процеси 90-х рр.

2. Конституція 1996 р. – основний закон незалежної України

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Конституція України 1996 р. — це особливий нормативно-правовий акт — Основний Закон Української держави. Розширення меж правового регулювання за рахунок суто "державної сфери" призвело до того, що в юридичній науці радянського періоду був зроблений висновок про те, що Кон-ституція — це Основний закон не лише держави, а й сус-пільства. Дійсно, як і вся система права, Конституція звер-нута і до суспільства, проте вона, як і будь-який інший закон, являє собою різновид правового акта, характеризуєть-ся властивостями останнього і приймається державою в осо-бі її органів.

Конституція України — це найвищий за юридичною силою правовий акт. Вона закріплює організацію органів, що здійснюють публічну владу на основі принципу народно-го суверенітету, їх взаємовідносини між собою та людиною і громадянами. Система національного права України — це не просто сума, сукупність законів. Внутрішня погодженість та структурна єдність права визначається тим, що її ядром ви-ступає Конституція. Своїми нормами вона сприяє пого-дженості всього правового розвитку країни, систематизації права.

1. Конституційні процеси 90-х рр.

Прагнення України на початку 90-х pp. минулого століт-тя стати незалежною суверенною державою об'єктивно спричинилося до початку процесу розробки і прийняття но-вої Конституції України.

Першим етапом цього конституційного процесу слід вважати період від 16 липня 1990 р. до 26 жовтня 1993 р.

Початок цього процесу пов'язується з прийняттям Вер-ховною Радою Української РСР 16 липня 1990 року Декла-рації про державний суверенітет України. У цьому важливому політико-правовому документі вперше були закладені ос-новоположні принципи, які пізніше знайшли своє правове закріплення у Конституції України 1996 р.

В Декларації було проголошено, що державний суверені-тет України — це верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади Республіки в межах її території та неза-лежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

У Декларації закріплювалися державно-правові ознаки, які характеризували Україну як незалежну, суверенну дер-жаву.

Так, у розділі І "Самовизначення української нації" заз-началося, що Україна як суверенна національна держава розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення ук-раїнською нацією свого невід'ємного права на самовизначен-ня. Україна здійснює захист і охорону національної держав-ності українського народу.

Єдиним джерелом державної влади в Республіці, як було зазначено у розділі II "Народовладдя", є народ України.

У розділі III "Державна влада" закріплювалися положен-ня про те, що Україна самостійна у вирішенні будь-яких пи-тань свого державного життя. Державна влада в Республіці здійснюється, як зазначалося у Декларації, за принципом її розподілу на законодавчу, виконавчу та судову.

У розділі IV "Громадянство України" вказувалося, — що Україна має своє громадянство і регулює інтеграційні процеси.

Державно-правовій ознаці верховенства України на всій своїй території був присвячений розділ V "Територіальне верховенство".

Зокрема зазначалося, що Україна як суверенна націо-нальна держава розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невід'ємного права на самовизначення.

У розділі VI "Економічна самостійність" було записано, що Україна самостійно визначає свій економічний статус і закріплює його в законах. Народ України має виключне пра-во на володіння, користування і розпорядження національ-ним багатством України. Україна має право на свою частку в багатстві колишнього СРСР, зокрема в алмазному та ва-лютному фондах і золотому запасі, яка створена завдяки зу-силлям народу Республіки.

У розділі вказувалося, що Україна самостійно створює банкову, цінову, фінансову, митну, податкову системи, фор-мує державний бюджет, а за необхідності запроваджує свою грошову одиницю.

У розділах VII "Екологічна безпека" і VIII "Культурний розвиток" відзначалося, що Україна самостійно встановлює порядок організації охорони природи на території Республіки та порядок використання природних ресурсів. Вона само-стійна у вирішенні питань науки, освіти, культурного і ду-ховного розвитку української нації, причому гарантує всім національностям, що проживають на території Республіки, право їх вільного національного культурного розвитку. На-ціональні, культурні та історичні цінності на території Украї-ни визнавалися виключно власністю народу Республіки. У Декларації вказувалося, що Україна має право на повернен-ня у власність народу України національних та історичних цінностей, що знаходяться за межами України.

Розділ IX "Зовнішня та внутрішня безпека" закріплював право України на власні Збройні Сили, внутрішні війська та органи державної безпеки, підпорядковані Верховній Раді України. Україна урочисто проголосила про свій намір стати у майбутньому постійно нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках і дотримуватиметься трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набу-вати ядерної зброї.

У розділі X "Міжнародні відносини" закріплювалося по-ложення про те, що Україна як суб'єкт міжнародного права здійснює безпосередні зносини з іншими державами, висту-пає рівноправним учасником міжнародного спілкування, без-посередньо бере участь у загальноєвропейському процесі та європейських структурах. Україна визнавала перевагу за-гальнолюдських цінностей над класовими, пріоритет загаль-новизнаних норм міжнародного права перед нормами внут-рішньодержавного права.

Україна, як суб'єкт міжнародного права, самостійно вступає у відносини з іноземними державами, укладає з ни-ми договори і обмінюється дипломатичними і консульськими представниками, бере участь у діяльності міжнародних орга-нізацій.

24 жовтня 1990 p. Верховна Рада України утворила Кон-ституційну комісію (Комісія з розробки нової Конституції Української РСР).

Комісія розробила Концепцію нової Конституції Украї-ни, яка була ухвалена Верховною Радою УРСР 19 червня 1991 р.

Основні загально-методологічні принципи цієї концепції:

1. Нова Конституція республіки має ґрунтуватися на Декларації про державний суверенітет України, закріплюва-ти, розвивати і конкретизувати її положення. Через всю Кон-ституцію мають бути проведені ідеали правової держави.

2. В центрі уваги нової Конституції має бути людина як найвища соціальна цінність, її права і свободи та їх гарантії. Основним


Сторінки: 1 2 3 4 5