У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Механізм правого забезпечення місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування є складовою частиною організації управління сус-пільством. Його треба розглядати у декількох аспектах: політичному, господарському, органі-заційному, правничому. У першому випадку мова піде про питання, пов'язані з відносинами між державою і суспіль-ством, про сутність, види і форми таких відносин, тобто про самоврядування як реалізацію демократичної ідеї, один з інститутів парламентського режиму, про політичну владу громади тощо. У другому випадку — про форми власності, на підставі яких діють органи самоврядування, про їхню компетенцію у господарських справах, про спів-відношення господарської діяльності держави, її структур з такою ж діяльністю самоврядних органів. Щодо органі-заційного аспекту, то найбільш важливими тут є питання, пов'язані зі здійсненням координаційних функцій, обся-гом підпорядкованості тощо. Дуже важливим є і правничий аспект, тобто правові гарантії реального здійс-нення принципу самоврядності, забезпечення органів са-моврядування необхідними повноваженнями, правовий захист їх діяльності.

Усі ці проблеми дістали вияв у Конституції України (розділ XI "Місцеве самоврядування").

Визначаючи основні засади, на як г: діють органи са-моврядування, можна погодитись із професором Ю.Панейком з Української вільної академії наук в Німеччині, який пише: "Діяльність самоврядних одиниць, а спеціаль-но громад, не повинна обмежуватися тільки виконуванням законних обов'язків. Ці одиниці можуть і повинні викону-вати також завдання, які випливають не з їх законного обов'язку чи управнення, але з їх публічного характеру і можливості розпоряджатись відповідними засобами. Ді-яльність цього роду може бути дуже широка і проявлятися в різних напрямах. Єдиним обмеженням самоврядування в суспільній діяльності є загальні і спеціальні приписи правного порядку, що стосуються до обов'язку виконувати завдання, накладені на них державними законами. Пере-рахувати всі завдання, що їх самоврядні одиниці можуть виконувати поза законними обов'язками, — неможливо.

Згі-дно ст. 5 Конституції України народ здійснює владу безпо-середньо і через органи державної влади та органи місцево-го самоврядування. З даного конституційного положення прямо випливає, що органи місцевого самоврядування не входять до єдиного державного механізму і, в силу цього, місцеве самоврядування можна розглядати як окрему фор-му реалізації народом належної йому влади. Основними формами місцевої демократії є (див. схему 1):

Схема 1.

Як специфічна форма реалізації належної народові вла-ди місцеве самоврядування характеризується:

1) місцеве самоврядування має особливого суб'єкта - територіальну громаду, тобто жителів села чи добровільно-го об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, се-лища та міста. Територіальна громада здійснює місцеве

самоврядування безпосередньо та через органи місцевого самоврядування;

2) місцеве самоврядування займає окреме місце в полі-тичній системі (в механізмі управління суспільством та державою). Місцеве самоврядування, його органи, згідно Конституції України, не входять до механізму державної влади, хоча це й не означає його повної автономності від держави, державної влади. Взаємозв'язок місцевого само-врядування з державою досить тісний і знаходить свій вияв у тому, що, по-перше, і місцеве самоврядування, і державна влада мають єдине джерело - народ (ч. 1 ст. 5 Конституції України); по-друге, органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади (ст. 143 Конституції України) і стан їх реалізації контролюється відповідними органами виконав-чої влади.

Таке становище місцевого самоврядування в політичній системі дозволяє характеризувати його як самостійну (по-ряд з державною владою) форму публічної влади - публічну владу територіальної громади]. Самостійність місцевого самоврядування гарантується Конституцією України, ст. 145 якої передбачає, що права місцевого самоврядування захи-щаються в судовому порядку, а ст. 142 визначає матеріаль-ну і фінансову основу місцевого самоврядування;

3) місцеве самоврядування має особливий об'єкт управ-ління - питання місцевого значення, перелік яких у вигляді предметів відання органів та посадових осіб місцевого са-моврядування визначено в Законі України від 21 травня 1997 р. «Про місцеве самоврядування в Україні».

Повноваження місцевого самоврядування - це ви-значені Конституцією і законами України, іншими право-вими актами права і обов'язки територіальних громад, органів місцевого самоврядування із здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування.

У загальному вигляді найважливіші питання, віднесені до відання місцевого самоврядування, визначені Консти-туцією України, ст. 143 якої передбачає, що територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управля-ють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвит-ку і контролюють їх виконання; затверджують бюджети відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контролюють їх виконання; встановлюють місцеві подат-ки і збори відповідно до закону; забезпечують проведення місцевих референдумів та реалізацію їх результатів; утво-рюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні під-приємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місце-вого значення, віднесені законом ^о їхньої компетенції.

Деталізуються та конкретизуються повноваження міс-цевого самоврядування в Законі «Про місцеве самовряду-вання в Україні», в галузевому законодавстві та в інших правових актах. Одночасно необхідно зазначити, що пере-важна більшість повноважень місцевого самоврядування здійснюється через представницькі органи місцевого само-врядування та їх виконавчі органи. В силу цього, в законах та інших правових актах повноваження місцевого самовря-дування як правило визначаються шляхом закріплення по-вноважень відповідних органів місцевого самоврядування. При цьому Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» згідно з принципом розподілу повноважень окремо визна-чає компетенцію представницьких органів місцевого само-врядування - сільських, селищних, міських рад, їх вико-навчих органів та сільського, селищного, міського голови.

За своєю структурою повноваження місцевого самовря-дування включають:

а) власні (самоврядні) повноваження, здійснення яких пов'язане з вирішенням питань місцевого значення, надан-ням громадських послуг населенню;

б) делеговані повноваження (окремі повноваження ор-ганів виконавчої влади надані законом органам місцевого самоврядування), здійснення яких пов’язане з виконанням функцій виконавчої влади на


Сторінки: 1 2 3