У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Контрольна робота з криміналістики на тему:

„Судово-економічні дослідження”

План

Вступ

1. Криміналістичне дослідження документів, як основного джерела матеріалів розслідування злочинів у сфері економічних відносин.

2. Судово-бухгалтерська експертиза як етап розслідування.

А)судово-економічна експертиза

3. Злочини у сфері кредитних відносин.

4. Податкові злочини.

5. Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті.

Висновок

* * *

Дослідження в криміналістиці складають основний плацдарм для розслідування злочинів. Говорячи про економічні злочини слід звернутися до дослідження документів, які стають, як правило, джерелом економічних або господарчих злочинів. Поряд з дослідженням документів джерелом розслідування можуть стати сліди-ознаки, огляд, обшук, допит, виїмка. Слід розкрити питання судово-економічної експертизи. До злочинів у сфері економіки література зараховує злочини, вчинені шляхом кредитно-фінансових операцій, податкові злочини, ухилення від повернення виручки в іноземній валюті. Ці злочини відбуваються у господарчих відносинах і носять корисливий, як правило, характер об’єктом цих злочинів є фінанси.

Отже сутністю судово-економічного дослідження є досить широке поняття. Це поняття включає всі види досліджень необхідних для розслідування. Це, як зазначалось, документальні дослідження в першу чергу, питання про які слід розкрити.

На допомогу прийдуть думки вчених, які звертались до даних питань, це М.В. Салтевский та В.Ю. Шепітько. Деяку інформацію судово-економічні дослідження черпають з судової бухгалтерії, конкретніше з судово-бухгалтерської експертизи.

1. Огляд документів – це слідча дія, яка полягає у їх вивченні та дослідженні з метою виявлення і фіксації ознак, що надають документам значення речових доказів.

Ст. 190, 191, 195 КПК регламентує подібний огляд, де на слідчого покладається вирішення таких питань:

визначення характеру і призначення документа;

аналіз зовнішнього вигляду і стану документа;

вивчення змісту;

аналіз його реквізитів;

вивчення матеріалів документу;

виявлення ознак підробки документів.

Під час слідчого огляду документів необхідно звертати увагу на відповідність форми документа та його змісту. Окремі суперечності встановлюються шляхом зіставлення певних реквізитів. При цьому застосовується огляд у косопадаючому та проникаючому світлі за допомогою оптичних та ультрафіолетових приладів, інфрачервоних, за допомогою електронно-оптичного перетворювача.

Технічне дослідження документів здійснюється під час проведення технічної експертизи – техніко-криміналістичного дослідження. Об’єктами дослідження є зміст документа, матеріали та знаряддя письма. Технічна експертиза документів поділяється на експертизу реквізитів і експертизи матеріалів.

Експертиза реквізитів документа вирішує такі основні питання:

встановлення особливостей виготовлення друкарських засобів і їх відбитків;

встановлення факту і способу внесення змін до документа;

виявлення залитих, замазаних, вицвілих та інших слабко видимих або невидимих текстів(зображень) на різних матеріалах, а також текстів на обгорілих та згорілих документах за умови, що папір, на якому вони виготовлені, не перетворився на попіл;

встановлення типу, системи, марки, моделі та інших кваліфікаційних категорій друкарської техніки, а також ідентифікація цих засобів за відбитками їх знаків;

ідентифікація печаток, штампів, факсиміле за їхніми відбитками;

ідентифікація засобів розмножувальної техніки за їхніми відбитками;

компостерні знаки;

письмове приладдя за штрихами;

ідентифікація особи, яка написала текст або намалювала зображення;

встановлення належності літер певному комплекту шрифту;

визначення відносної давності виконання документу.

Експертизою матеріалів документів встановлюються рід, вид матеріалів, на яких і за допомогою яких виконувався документ(папір, барвники, тощо), а також їх спільна родова належність.

2. Проведення судово-бухгалтерської експертизи здійснює бюро державної бухгалтерської експертизи Міністерства Юстиції України. Судово-бухгалтерські експертизи проводяться за завданням органів дізнання, слідства, прокуратури, судів, господарських судів у зв’язку з розслідуванням та розглядом кримінальних справ, цивільних, та вирішення господарських спорів. Для теми судово-економічні дослідження важливим буде розгляд судово-бухгалтерської експертизи з приводу економічних злочинів.

Підставою для проведення судово-бухгалтерської експертизи є вмотивована постанова особи, яка проводить дізнання, слідчого, прокурора, ухвала суду. В процесі дослідження можуть використовуватися висновки аудиту, неофіційна документація, висновки експертів, свідків. В процесі експертизи вирішуються питання встановлення наявності чи відсутності, нестачі або лишків матеріалів і цінностей, період та місце їх утворення, а також розміру завданої шкоди. Експертиза визначає відповідність господарсько-фінансових операцій діючим правовим актам.

Судово-бухгалтерська експертиза є одним з важливих етапів дослідження економічних злочинів, назначається не в обов’язковому порядку, а лише за наявністю достатніх підстав.

Під час проведення досудового слідства призначення та проведення судово-економічної експертизи здійснюється з метою:

з’ясування суперечностей між матеріалами документальної перевірки та матеріалами кримінальної справи;

усунення суперечностей між результатами первинної та наступними документальними перевірками;

підтвердження розміру матеріальної шкоди, встановленого за матеріалами документальної перевірки;

встановлення фактів порушення господарського законодавства, що призвели до приховування валютних цінностей;

встановлення правильності оформлення фінансово-господарчих операцій, руху грошових коштів та їх відповідності встановленим вимогам щодо ведення бухгалтерського обліку, звітності та чинних нормативних актів;

перевірки правильності методів дослідження при проведенні документальних перевірок і об’єктивності правильних висновків;

встановлення фінансових підстав правильності відмови ревізуючих осіб у прийнятті від осіб суб’єкта підприємницької діяльності, що перевіряється, документів, наданих для пояснення виявлених порушень господарського законодавства;

встановлення стану бухгалтерського обліку та звітності на підприємстві, що перевіряється, та відповідності його у встановленому порядку;

встановлення обставин, пов’язаних з бухгалтерським обліком, що сприяли приховуванню валютних цінностей, а також формулювання пропозицій щодо їх усунення;

встановлення кола осіб, відповідальних за повноту та правильність дотримання валютного законодавства, і тих, які припустились вказаних порушень;

встановлення бухгалтерських способів приховування валютної виручки.

Питання судової експертизи є суттєвим етапом в дослідженні матеріалів в справах економічних злочинів.

 

3. Насамперед дамо коротку характеристику злочинам, вчинених шляхом кредитно-фінансових операцій. В умовах формування ринкових відносин кредитно-фінансова діяльність є однією з найважливіших у сфері економіки. Особливу роль відіграє кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян. Кредиторами можуть бути банки, кредитні спілки, фонди, асоціації, ломбарди, тощо.

Маючи


Сторінки: 1 2 3