У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат:

На тему :

"Елементи процесу доказування в кримінальному процесі"

ПЛАН :

Вступ

1. збирання доказів та їх процесуальних джерел

2. перевірка й оцінка доказів та їх джерел

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Як об'єктивна істина в цілому, так і окремі факти, об-ставини справи встановлюються слідчими органами, про-курором і судом лише шляхом кримінально-процесуально-го, під час якого збираються, перевіряються, оцінюються до-кази і на їх підставі приймаються й обґрунтовуються про-цесуальні рішення. Цим обумовлюється те, що доказуван-ня має найбільшу питому вагу в усій діяльності органів і осіб, які ведуть процес, осіб, яких вони залучають до цієї діяльності. У кінце-вому підсумку в кримінальному процесі як науці, навчаль-ній дисципліні і галузі права і практичній діяльності все зводиться до доказування і доказів, бо вони є основним змістом кримінального процесу.

За своєю гносеологічною суттю кримінально-процесу-альне доказування являє собою різновид людського пізнан-ня дійсності. Воно не є науковим у тому розумінні, що не ставить собі за мету пізнання закономірностей розвитку природи і суспільства, але в плані встановлення окремих фактів, явищ дійсності воно має багато спільного з науко-вим пізнанням, насамперед історичним. У кримінально-про-цесуальному доказуванні як пізнавальній діяльності за-стосовуються (звичайно, з урахуванням його специфіки) всі закони і категорії діалектичної і формальної логіки. Ця специфіка зумовлена передусім об'єктом, завданнями й засобами пізнання, колом його суб'єктів, процесуальними строками і процесуальною формою.

Розглядаючи зміст кримінально-процесуального доказування можна виділити два його види або аспекти: дока-зування як дослідження фактичних обставин справи, що полягає в діяльності відповідних органів і осіб по збиран-ню, перевірці та оцінці доказів, і доказування як логічне і процесуальне обґрунтування певної тези, твердження, висновків, рішення в справі. Це важливо, зокрема, для законодавчого регулювання й теоретичного дослідження питання про обов'язок доказування.

Доказування являє собою сплав практичних дій і мис-лення, фізичної і розумової діяльності суб'єктів криміналь-ного процесу. Елементами, процесу доказування як дослідження є збирання (формування), перевірка й оцінка доказів та їх джерел. Щодо другого виду, або аспекту, доказування в кримінальному процесі, то його важливішими елементами є письмове або усне формулювання певної тези (напри-клад, обвинувальної чи виправдувальної) і наведення ар-гументів для її обґрунтування. Цей вид доказування близький до того, що існує у формальній логіці.

1. ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ ТА ЇХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ

Збирання доказів та їх процесуальних джерел – це врегульована КПК діяльність особи, яка про-вадить дізнання, слідчого, прокурора, судді і суду по вияв-ленню і фіксації в процесуальних документах і додатках до них матеріальних та ідеальних слідів злочину або ін-шої події як доказової інформації. Способи збирання до-казів у загальному вигляді не дуже конкретно і точно визначені ст. 66 КПК, в якій указано, що особа, яка про-вадить дізнання, слідчий, прокурор і суд у справах, які перебувають в їх провадженні, вправі викликати в поряд-ку, передбаченому КПК, будь-яких осіб як свідків і по-терпілих для допиту або як експертів для дачі висновків; вимагати від підприємств, установ, організацій, службових осіб і громадян пред'явлення предметів і документів, які можуть встановити необхідні в справі фактичні дані; ви-магати проведення ревізій, вимагання від банків відомості, які містять банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб у порядку та в обсязі встановлених Законом України “Про банки та банківську таємницю”. Виконання цих вимог є обов'яз-ковим для всіх громадян, підприємств, установ і органі-зацій. Докази можуть бути подані підозрюваним, обвину-ваченим, його захисником, обвинувачем, потерпілим, ци-вільним позивачем, цивільним відповідачем і їх представ-никами, а також будь-якими громадянами, підприємствами, установами, організаціями.

Таким чином, способами збирання доказів та їх джерел є слідчі і судові дії (допити, обшуки, огляди тощо), інші процесуальні дії (зокрема, вимога осіб і органів, які ведуть процес, пред'явити предмети і документи або про-вести ревізію), а також подання доказів (практично — предметів і документів) з власної ініціативи учасниками процесу, іншими громадянами, підприємствами, установа-ми, організаціями (практично—їх керівниками).

Серед способів збирання доказів та їх джерел слідчі і судові дії мають найбільшу питому вагу. Вичерпний пе-релік таких дій дано в КПК. Це затримання і допит пі-дозрюваного, допит свідка, потерпілого, об-винуваченого, експерта, очна, пред'явлення для впізнання, обшук, виїмка, огляд, ексгумація трупа, освідування, відтворення обстановки й обставин події, призначення експертизи, прослуховування розмов, які ведуться по телефонах та інших переговорних пристроях. Недопус-тимо провадити слідчі чи судові дії, не передбачені зако-ном, бо це означає порушення принципу законності, прав громадян. Однак слід мати на увазі, що крім цих дій, спо-собом збирання доказів є такі передбачені КПК проце-суальні дії, як витребування предметів і документів, одер-жання їх від учасників процесу, установ, підприємств, ор-ганізацій, службових осіб і громадян, вимога про прове-дення ревізії, відібрання пояснень від окремих громадян або службових осіб. Слідчі дії можуть провадитися тільки після порушення кримінальної справи, інші ж процесуальні дії по збиранню доказів — і до порушення справи.

Збирання доказів та їх джерел є і має залишатися в подальшому діяльністю тільки процесуальною, врегульова-ною нормами КПК, і ніякою іншою. Не можна включати оперативну і непроцесуальну розшукну діяльність у сис-тему кримінально-процесуального доказування. Звичайно, оперативно-розшукові заходи можуть допомогти виявити но-сіїв можливої доказової інформації, визначити конкретні способи її одержання з метою збирання доказів. При про-веденні оперативно-розшукних заходів можуть застосову-ватися відеозапис, кінофотозйомка, звукозапис з метою виявлення ознак злочину і осіб, які його вчинили, відомос-тей, які можуть бути використані як докази в кримінальній справі після їх перевірки відповідно до кримінально-про-цесуального законодавства. Але змі-шування оперативно-розшукової діяльності з процесуаль-ною,


Сторінки: 1 2 3