У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Р Е Ф Е Р А Т

На тему:

 

Поняття суб'єкта господарського права

Поняття суб'єкта господарського права обґрунтоване тео-рією господарського права, яка виходить з того, що суб'-єктами господарського права є учасники господарських відносин, тобто організації та структурні підрозділи. Окремі громадяни, якщо вони здійснюють підприємництво без ство-рення підприємства, згідно з цією теорією не належать до суб'єктів господарського права. Вони є суб'єктами цивіль-ного права. Тобто, господарське право з точки зору його суб'єктів визначається як право колективних суб'єктів. Суб'-єктами господарського права є: а) організації, які у вигляді професійного промислу виробляють і реалізують для суспі-льних (не власних) потреб продукцію, виконують роботи, надають послуги; б) організації-споживачі результатів гос-подарської діяльності; в) організації, що здійснюють про-фесійну управлінську діяльність в економіці.

Суб'єкти господарського права діють або як власники ос-новних засобів виробництва (наприклад, кооперативи, гос-подарські товариства), або як господарюючі суб'єкти, зас-новані власниками (наприклад, державне підприємство, при-ватне підприємство, підприємство, засноване кооперативом). Управлінські організації — міністерства, відомства — зако-ном визначені як уповноважені власником (власниками) орга-ни (ст.ЗЗ Закону «Про власність», ст.5 Закону «Про підприєм-ства в Україні»).

Суб'єкти господарського права мають ряд ознак правосуб'єктності, закріплених господарським законодавством. По-перше, ці суб'єкти мають певну організаційно-правову форму, у якій здійснюється господарська або управлінська діяльність. Організаційно-правову форму можна визначити як перед-бачену або санкціоновану правом організаційну структуру, в якій діє суб'єкт господарського права. Це або одна з форм підприємства, або установа (наприклад, міністерство), або організація (наприклад, об'єднання громадян, яке є учасни-ком господарських відносин).

За загальним правилом, порядок створення, діяльності, реорганізації та ліквідації окремих організаційних форм суб'єктів господарського права визначається законодавством України (підприємства, об'єднання підприємств, міністер-ства тощо). Крім того, підприємець має право вибору органі-заційно-правової форми свого підприємства. Це може бути одна з передбачених законом форм, або, навіть, і неперед-бачена (наприклад, запозичена з-за кордону). У цьому разі підприємець керується законом «Про підприємництво» і своїм статутом.

Другою ознакою суб'єкта господарського права є те, що він має юридичне відокремлене і закріплене за ним майно у формі основних фондів, обігових коштів, інших цінностей. Тобто, у майновому відношенні суб'єкт господарського права є самостійним і не залежить у своїх рішеннях від заснов-ників і учасників. Майно суб'єкта господарського права відокремлюється і закріплюється за ним у правовій формі, елементами якого господарське право визначило установчі документи (установчий договір, статут, акт про створення, положення) суб'єкта, самостійний або зведений (для госпо-дарських об'єднань) баланс, який відображує вартість май-на суб'єкта в цілому, розрахунковий та інший рахунки в бан-ках.

Правом власності і господарським законодавством про управління майном визначається правовий титул, на яко-му майно належить суб'єктові. Це може бути право влас-ності, право повного господарського відання (зокрема, щодо державних підприємств), право оперативного управління (щодо міністерств, інших державних установ і організацій, що перебувають на державному бюджеті), право оренди (орендні та інші підприємства, утворені на базі орендова-ного майна).

Третьою, суто юридичною, ознакою суб'єкта господар-ського права є його господарська правосуб'єктність. Суб'єкт господарського права має засновану на законі можливість набувати від свого імені майнові та особисті немайнові пра-ва, вступати в зобов'язання, виступати в судових органах. Правосуб'єктність суб'єкта господарського права доктринально визначається як господарська компетенція, тобто су-купність встановлених законодавством і набутих у госпо-дарських правовідносинах прав і обов'язків. Суб'єкти господарського права (крім підрозділів організацій) є юридич-ними особами.

Отже, суб'єкти господарського права — це організації, які на основі юридичне відокремленого майна в межах своєї господарської компетенції безпосередньо здійснюють гос-подарську діяльність, використовуючи її результати, або уп-равлінську діяльність в економіці.

Види суб'єктів господарського права

Господарське законодавство і право регулює умови ство-рення і діяльності різних видів суб'єктів. Кожен вид має законодавче визначені назву і правове становище.

Класифікація суб'єктів господарського права на види здійснюється згідно з об'єктивним матеріальним критерієм. Таким критерієм законодавець вважає зміст діяльності або функції суб'єкта, які він виконує в економічній системі Ук-раїни.

З урахуванням особливостей функцій господарське зако-нодавство визначає правове становище таких суб'єктів гос-подарського права, як: 1) підприємства та їх структурні підрозділи; 2) об'єднання підприємств; 3) фінансові і посе-редницькі інститути; 4) органи державної виконавчої влади в економіці. Крім того, у кожній з цих груп враховуються особливості правового становища окремих видів суб'єктів господарського права.

Підприємства відповідно до їх функцій посідають головне місце в економіці. З урахуванням соціально-економічної ролі підприємств законодавець кваліфікує їх як основну організа-ційну ланку народного господарства України. Така кваліфі-кація обумовлена тим, що підприємство є господарською організацією, господарюючим суб'єктом. Коротко підприємство визначається як господарюючий суб'єкт, що створюється для здійснення господарської діяльності з метою одержання прибутку, який має необхідні для цього повноваження і реє-струється у визначеному законом порядку як комерційна юридична особа. Терміну підприємство в зарубіжному ко-мерційному праві відповідають поняття компанія або корпорація.

Суб'єктами господарської діяльності є також підрозділи підприємств (ст.7 Закону «Про підприємства в Україні») та інших господарських організацій. Вони створюються сами-ми організаціями для певної господарської діяльності. Функції і компетенцію даних суб'єктів визначають підприє-мства у положеннях про них. Положення затверджують орга-ни управління організацій. Ці суб'єкти не реєструються як юридичні особи.

Другим видом суб'єктів господарського права є об'єднання підприємств, що визначається як господарська організація, створювана на добровільних засадах двома і більше підприє-мствами з метою спільного виконання делегованих учасни-ками виробничих, комерційних, наукових та інших визна-чених статутом (договором) функцій і зареєстрована як юридична особа. Об'єднаннями згідно із законодавством є асо-ціації, корпорації, концерни, консорціуми та інші виробни-чо-господарські комплекси. Об'єднання підприємств ство-рюється лише у тому разі, якщо


Сторінки: 1 2 3