У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Захист прав людини у період збройних конфліктів

Статистика Міжнародного комітету Червоного Хреста свідчить, що протягом останніх 5 тис. років відбулося близь-ко 14 тис. війн, у яких загинуло приблизно 5 млрд. людей. За останні 3 тис. 400 років на Землі було лише 250 років за-гального миру.

Перша світова війна спричинила загибель 10 млн. осіб (у пропорції 20 комбатантів на одну цивільну особу) та ще близько 21 млн. загинуло від епідемій. У Другій світовій вій-ні було вбито вже 40 млн. чоловік, приблизно однаково ком-батантів і цивільних осіб. Тільки в період між 1945 і 1966 рр. на Землі відбулося не менше 73 збройних конфліктів. За під-рахунками експертів, у сучасних збройних конфліктах спів-відношення убитих серед комбатантів і цивільних осіб буде вже зворотним: у звичайній війні — 10 цивільних осіб на од-ного комбатанта; у ядерній війні — 100 цивільних осіб на од-ного комбатанта.

З урахуванням цього захист прав людини в період зброй-них конфліктів набуває неабиякого значення.

Правове становище учасників збройних конфліктів.

Комбатанти. Відповідно до Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій 1949 р., збройні сили сторін, які пе-ребувають у конфлікті, "складються з усіх організованих збройних сил, груп і підрозділів, що перебувають під коман-дуванням особи, відповідальної перед цією стороною за пове-дінку своїх підлеглих, навіть якщо цю сторону представляє уряд або влада, не визнана супротивною стороною. Такі збройні сили підкоряються внутрішній дисциплінарній систе-мі, що, з-поміж іншого, забезпечує дотримання норм міжна-родного права, застосовуваних у період збройних конфлік-тів" (п. 1 ст. 43). Зважаючи на це положення, можна дати таке визначення.

Комбатанти — це особи, які входять до складу збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті (крім медичного і духовного персоналу), і мають право брати. особисту участь у воєнних діях.

Відповідно до міжнародного права наданий комбатантам статус учасників активних бойових дій розглядається як сукупність властивих їм прав, характерних рис і особливостей. Найістотнішими з них є такі:*

за комбатантами визнається право застосовувати воєн-не насильство;*

до самих комбатантів може застосовуватися воєнне на-сильство;*

комбатанти, які потрапили під владу супротивної сто-рони, є військовополоненими;*

статус комбатанта не поширюється на найманців [64]. Відповідно до Женевських конвенцій 1949 р. учасниками бойових дій вважаються:*

особовий склад регулярних збройних сил;*

ополчення і добровольчі загони (які входять і які не входять до складу регулярних збройних сил);*

особовий склад організованих рухів опору, якщо він відповідає таким умовам:*

має на чолі особу, відповідальну за своїх підлеглих;*

має певний і чітко видимий здалеку розпізнавальний знак;*

відкрито носить зброю;*

додержується у своїх діях законів і звичаїв війни;*

члени екіпажів торговельних суден і цивільних літаків, що безпосередньо беруть участь у воєнних діях;*

населення, яке при наближенні супротивника взялося за зброю, коли воно відповідає двом умовам:*

відкрито носить зброю;*

додержується законів і звичаїв війни.

Найманці. Спираючись на ст. 47 Додаткового протоко-лу 1 до Женевських конвенцій 1949 р., можна дати таке ви-значення.

Найманець — це будь-яка особа, що:

а) спеціально завербована на місці або за кордоном для участі у збройному конфлікті;

б) фактично бере особисту участь у воєнних діях;

в) керується здебільшого бажанням одержати особисту вигоду або матеріальну винагороду;

г) не є ані громадянином сторони, яка перебуває в кон-флікті, ані особою, що постійно проживає на території, конт-рольованій даною стороною;

д) не входить до особового складу збройних сил сторони, яка перебуває в конфлікті;

е) не послана державою, яка не є стороною, що перебу-ває в конфлікті, для виконання офіційних обов'язків як особа, що входить до складу її збройних сил.

За останньою ознакою, що характеризує найманця (пункт "е"), його відрізняють від військових радників, які на-правляються на службу до іноземної армії за згодою між дер-жавами і не беруть особистої участі у воєнних-діях.

Зважаючи на те, що найманці вербуються, використову-ються, фінансуються і навчаються для діяльності на пору-шення таких принципів міжнародного права, як суверенна рівність, політична незалежність, територіальна цілісність держав і самовизначення народів, Генеральна Асамблея 00Н своєю резолюцією прийняла 4 грудня 1989 р. Міжна-родну конвенцію про боротьбу з вербуванням, використан-ням, фінансуванням і навчанням найманців. Ця конвенція уточнює спрямованість неправомірних насильницьких дій найманців:*

повалення уряду або інший підрив конституційного ла-ду держави;*

підрив територіальної цілісності держави.

За визначенням ст. З цієї конвенції найманець, який бере безпосередню участь у воєнних або спільних насильницьких діях, вчиняє злочин за змістом цієї конвенції.

Найманець не має права на статус комбатанта або вій-ськовополоненого.

Будь-яка особа, яка вербує, використовує, фінансує або навчає найманців, чинить злочин, як визначено Конвенцією 1989 р.

Конвенція передбачає, що норми, які містяться в ній, мають застосовуватися без шкоди для права збройних кон-фліктів і міжнародного гуманітарного права, включаючи по-ложення, що стосуються статусу комбатантів або військово-полонених.

Добровольці. Факти участі добровольців у складі дію-чих армій воюючих сторін мали місце в історії багатьох війн. Ось чому Гаазькі конвенції 1907 р. приділили цій категорії учасників бойових дій особливу увагу. Використовуючи по-нятійний апарат Конвенції про права та обов'язки нейтральних держав і осіб у випадку сухопутної війни 1907 р., можна дати таке визначення.

Добровольці — це приватні особи, які самі перехо-дять кордон з метою вступити на службу до збройних сил однієї з воюючих сторін.

На відміну від найманця доброволець включається до особового складу збройних сил, у результаті чого він набу-ває статусу комбатанта. При цьому воююча сторона "відпо-відальна за всі дії, вчинені особами, які входять до складу її військових сил".

Шпигуни (вивідачі). Цій категорії осіб, що беруть у той або інший спосіб участь у збройних конфліктах, приділялася увага


Сторінки: 1 2 3 4