У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Правове регулювання інвестиційної діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах

І. Загальні положення про спеціальні (вільні) економічні зони

Порядок створення і ліквідації та механізм функ-ціонування спеціальних (вільних) економічних зон на те-риторії України, загальні правові і економічні основи їх статусу, а також загальні правила регулювання відносин суб'єктів економічної діяльності цих зон з державними та іншими органами визначаються у Законі України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон».

Спеціальна (вільна) економічна зона являє собою час-тину території України, на якій встановлюються і діють спеціальний правовий режим економічної діяльності та порядок застосування і дії законодавства України. На те-риторії спеціальної (вільної) економічної зони запровад-жуються пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови економічної діяльності національних та іно-земних юридичних і фізичних осіб.

Метою створення спеціальних (вільних) економічних зон є залучення іноземних інвестицій та сприяння їм, ак-тивізація спільно з іноземними інвесторами підприєм-ницької діяльності для нарощування експорту товарів і послуг, поставок на внутрішній ринок високоякісної про-дукції та послуг, залучення і впровадження нових техно-логій, ринкових методів господарювання, розвитку інфра-структури ринку, поліпшення використання природних і трудових ресурсів, прискорення соціально-економічного розвитку України.

Статус і територія спеціальної (вільної) економічної зони, а також строк, на який вона створюється, визначаються Верховною Радою України шляхом прийняття ок-ремого закону для кожної спеціальної (вільної) еконо-мічної зони.

На території України можуть створюватись спеціаль-ні (вільні) економічні зони різних функціональних типів:

вільні митні зони і порти, експортні, транзитні зони, митні склади, технологічні парки, технополіси, комплексні ви-робничі зони, туристсько-рекреаційні, страхові, банків-ські тощо. Окремі зони можуть поєднувати в собі функції, властиві різним типам спеціальних (вільних) економічних зон.

На території спеціальної (вільної) економічної зони діє законодавство України з урахуванням особливостей, пе-редбачених законом про створення конкретної спеціаль-ної (вільної) економічної зони. Закон про створення кон-кретної спеціальної (вільної) економічної зони не може суперечити Закону України «Про загальні засади ство-рення і функціонування спеціальних (вільних) еконо-мічних зон».

У спеціальних (вільних) економічних зонах створю-ються сприятливі митні умови та режим митного оподат-кування, пільговий режим та рівень оподаткування, спе-цифічні валютно-фінансові умови, банківсько-кредитна система, система кредитування і страхування, умови ок-ремих видів платежів та система державного інвесту-вання.

Суб'єкти економічної діяльності, що діють на території спеціальної (вільної) економічної зони, здійснюють ма-теріально-технічне постачання і реалізацію продукції, а також одержують та надають послуги у формах і на умо-вах, які вони визначають самостійно на основі договорів із своїми контрагентами. Органи державної виконавчої вла-ди не мають права застосовувати у відносинах із зазначе-ними суб'єктами обов'язкове державне замовлення.

На території спеціальної (вільної) економічної зони мають право функціонувати будь-які суб'єкти економічної діяльності згідно із законодавством України та законом про створення цієї зони.

Суб'єкти економічної діяльності мають право само-стійно обирати види, форми і методи своєї діяльності на території спеціальної (вільної) економічної зони, що не суперечать законодавству України.

На території спеціальної (вільної) економічної зони не дозволяється діяльність, що суперечить міжнародним угодам, учасником яких є Україна.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 берез-ня 1994 p. № 167 була затверджена Концепція створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні.

Згідно з даною Концепцією спеціальні /вільні/ еко-номічні зони - один з інструментів досягнення відкритості економіки України зовнішньому світові і стимулювання міжнародного економічного співробітництва на основі залучення іноземних інвестицій. У поєднанні з іншими елементами загальної стратегії економічного розвитку країни спеціальні (вільні) економічні зони спроможні за-безпечити активізацію підприємницької діяльності, залу-чення нових технологій, розвиток ринкових методів гос-подарювання, а в остаточному підсумку — збільшення виробництва і постачання високоякісних товарів та по-слуг як на внутрішній, так і на зовнішній ринки.

Концепція створення спеціальних /вільних/ еконо-мічних зон в Україні /далі — Концепція/ є методо-логічною основою для прийняття рішень і підготовки до-кументів у процесі створення конкретних ВЕЗ і має реа-лізуватись у взаємозв'язку з програмами структурної пе-ребудови економіки, розвитку зовнішньоекономічних зв'язків, іншими програмами розвитку економіки країни. Вона базується на положеннях Закону України «Про за-гальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон», інших актах законодавства України.

Під спеціальною (вільною) економічною зоною ро-зуміється частина території України, на якій встанов-люється спеціальний правовий режим економічної діяль-ності та особливий порядок застосування чинного зако-нодавства України.

Спеціальні (вільні) економічні зони створюються в Ук-раїні з метою:*

стимулювання структурних перетворень в економіці шляхом залучення іноземних інвестицій;*

активізації спільної з іноземними інвесторами під-приємницької діяльності для нарощування експорту то-варів та послуг;*

збільшення поставок на внутрішній ринок високо-якісної продукції та послуг;*

активізації науково-технічного обміну, залучення і впровадження нових технологій;*

запозичення передового організаційного та управ-лінського досвіду ринкових методів господарювання;*

створення сучасної ринкової інфраструктури;*

поліпшення використання природних і трудових ре-сурсів;*

прискорення соціально-економічного розвитку ок-ремих регіонів та України в цілому, підвищення життєвого рівня населення.

Згідно з Законом України «Про загальні засади ство-рення і функціонування спеціальних (вільних) економіч-них зон» в Україні залежно від господарської спрямованості та економіко-правових умов діяльності можуть створюватися такі спеціальні (вільні) економічні зони:

зовнішньоторговельні зони — частина території дер-жави, де товари іноземного походження можуть збері-гатися, купуватися та продаватися без сплати мита і мит-них зборів або з її відстроченням. Створюються ці зони з метою активізації зовнішньої торгівлі /імпорт, експорт, транзит/за рахунок надання митних пільг, послуг щодо зберігання і перевалки вантажів, надання в оренду складів, приміщень для виставочної діяльності, а також послуг щодо доробки, сортування, пакетування товарів тощо. Форми їх організації: вільні порти /«порто-фран-ко»/, вільні митні зони /зони франко/, митні склади;

комплексні виробничі зони — частина території дер-жави, на якій запроваджується спеціальний /пільговий податковий, валютно-фінансовий, митний тощо/ режим економічної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9