У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Особливості правового регулювання бюджетних видатків в Україні

Згідно із Законом України «Про бюджетну систему України» бюджет — це план утворення та використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, що здій-снюються органами державної влади України, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевими Радами народних депутатів.

Бюджетна система складається з Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Рес-публіки Крим та місцевих бюджетів.

Сукупність всіх бюджетів, що входять до складу бюд-жетної системи України, є зведеним бюджетом України, який використовується для аналізу та визначення засад державного регулювання економічного і соціального роз-витку України.

Бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує рес-публіканський та районні бюджети, а також міст рес-публіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні, районні в містах, селищні та сільські бюджети.

Бюджет області об'єднує обласний бюджет, районі та бюджети міст обласного підпорядкування.

Бюджет району об'єднує районний бюджет, міст район-ного підпорядкування, селищні та сільські бюджети.

Бюджет міста, яке має районний поділ, об'єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу. У випадках, коли міській, районній у місті Раді на-родних депутатів адміністративне підпорядковані інші міста, селища чи сільські населені пункти, бюджети цих міст, селищ, сільських населених пунктів об'єднуються відповідно у бюджеті міста чи району в місті, Радам на-родних депутатів, яким зазначені пункти підпорядковані.

Кошти Державного бюджету України витрачаються лише на цілі і в межах, затверджених Законом про Дер-жавний бюджет України. Кошти республіканського бюд-жету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів витрачаються лише на цілі та в межах, затверджених відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, місцевими Радами народних депутатів. До Держав-ного бюджету України не включаються видатки, які не передбачені законами України.

Розподіл видатків між бюджетами здійснюється від-повідно до Закону України «Про бюджетну систему».

Видатки всіх бюджетів поділяються на поточні видатки і видатки розвитку.

Поточні видатки — це витрати бюджетів на фінан-сування мережі підприємств, установ, організацій і ор-ганів, яка діє на початок бюджетного року, а також на фінансування заходів щодо соціального захисту населен-ня й інших заходів, що не належать до видатків розвитку. У складі поточних видатків окремо виділяються видатки бюджету, зумовлені зростанням мережі перелічених вище об'єктів із зазначенням усіх факторів, які вплинули на об-сяг видатків.

Видатки розвитку — це витрати бюджетів на фінан-сування інвестиційної та інноваційної діяльності, зокрема:*

фінансування капітальних вкладень виробничого і невиробничого призначення;*

фінансування структурної перебудови народного господарства;*

субвенції та інші видатки, пов'язані з розширеним відтворенням.

Забороняється використання бюджетних коштів для фінансування позабюджетних фондів. Позабюджетні фонди можуть бути утворені за рахунок надходжень від необов'язкових платежів, добровільних внесків фізичних і юридичних осіб, інших небюджетних джерел.

Державний бюджет України передбачає видатки на:*

фінансування загальнодержавних централізованих програм підтримання та підвищення життєвого рівня на-роду, заходів щодо соціального захисту населення;*

фінансування здійснюваних установами та орга-нізаціями заходів у галузі освіти, культури, науки, охоро-ни здоров'я, фізичної культури, молодіжної політики, со-ціального забезпечення, що мають загальнодержавне зна-чення;*

фінансування виробничого і невиробничого будів-ництва, геологорозвідувальних, проектно-пошукових та інших робіт, що здійснюються відповідно до загальнодер-жавних програм;*

оборону;*

охорону навколишнього природного середовища;*

утримання правоохоронних і митних органів, подат-кової, захисту прав споживачів та контрольно-ревізійної служб;*

утримання органів законодавчої, виконавчої, судової влади та прокуратури;*

здійснення зовнішньоекономічної і зовнішньополі-тичної діяльності;*

дотації, субвенції, що передаються з Державного бюджету України до бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя;*

виплату всіх видів пенсій, видатків, спрямованих на захист громадян, які постраждали від Чорнобильської ка-тастрофи, виплату допомоги по безробіттю, витрати на професійне навчання вивільнюваних працівників і незай-нятого населення та заходи для створення додаткових ро-бочих місць;*

утворення державних матеріальних і фінансових ре-зервів;*

обслуговування внутрішнього та зовнішнього дер-жавних боргів і їх повернення;*

інші заходи, що фінансуються з Державного бюдже-ту України відповідно до законів України.

У Державному бюджеті України передбачається ре-зервний фонд Кабінету Міністрів України у розмірі до двох відсотків від обсягу видатків Державного бюджету України для фінансування невідкладних витрат у народ-ному господарстві, соціально-культурних, інших заходів, що не можливо було передбачити під час затвердження Державного бюджету України.

У Державному бюджеті України понад передбачені видатки утворюється оборотна касова готівка в розмірі до двох відсотків загального обсягу видатків бюджету. Обо-ротна касова готівка може бути використана протягом року на покриття тимчасових касових розривів і повинна бути відновлена у тому ж році до розмірів, установлених під час затвердження Державного бюджету України.

З республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів здійснюються видатки на:*

фінансування установ та організацій освіти, культу-ри, науки, охорони здоров'я, фізичної культури, моло-діжної політики, соціального забезпечення і соціального захисту населення, що знаходяться у підпорядкуванні ви-конавчих органів влади Автономної Республіки Крим, об-ластей, міст Києва та Севастополя, а також соціально-культурних заходів відповідно до покладених на ці органи влади функцій;*

утримання органів влади Автономної Республіки Крим, місцевих органів державної влади і самоврядування;*

фінансування підприємств і господарських органі-зацій, що входять до складу місцевого господарства, при-родоохоронних заходів;*

інші заходи, що фінансуються відповідно до законо-давства України з республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

У республіканському бюджеті Автономної Республіки Крим, обласних, міських /міст Києва та Севастополя, міст обласного підпорядкування/ і районних бюджетах утво-рюються резервні фонди Уряду Автономної Республіки Крим, виконавчих органів обласних, міських /міст Києва та Севастополя, міст обласного підпорядкування/, район-них Рад народних депутатів у розмірі до одного відсотка від обсягу видатків кожного з відповідних, бюджетів для фінансування невідкладних заходів, які не могли бути пе-редбачені під час затвердження зазначених бюджетів.

У республіканському бюджеті Автономної Республіки Крим, обласних, міських, районних, селищних, сільських бюджетах утворюється оборотна касова готівка. Оборот-на


Сторінки: 1 2 3 4