У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Режим консульства у Франції
19



Режим консульства у Франції

(курсова робота)

План.

Вступ.

Розділ І. Диктатура Наполеона як задоволення потреб французької буржуазії.

Розділ ІІ. Соціально-економічна і адміністративна політика консульського режиму.

Розділ ІІІ. Продовження експансіоністської зовнішньої політики під час консульства.

Заключення.

Список використаної літератури.

Вступ.

Тема виникнення в кінці 18 – поч. 19 ст. Режиму консульства або іншими словами авторитарного наполеонівського правління в силу обставин особливо актуальна. Насамперед всього не викликає сумніву те, що Франція її соціальні, політичні інститути беруть свій початок з Великої французької революції і епохи Наполеона І. Саме тоді були закладені основи сучасної буржуазної країни.

З другої сторони існування режимів консульств у Франції початку 19 ст. Має свої паралельні в історії других країн особливо, тих. Де проходили події подібні Французькій буржуазній революції.

В історичній науці є також традиція розглядати наполеонівського режиму в якості попередніх сучасних тоталітарних режимів. Слід замітити, що в історичній літературі період консульства не відокремлюється від правління Наполеона І, взагалі період консульства поєднюється разом з періодом імперії у Франції. Консульство було лише початковим етапом існування наполеонівського режиму. Тому, що складність роботи полягає в тому, щоб виділити цей час в окремий історичний період.

Характеризуючи літературу та джерела використовувані для написання курсової роботи, передусім слід зупинитися на роботі, передусім слід зупинитися на роботі Д.М. Тугана – Барановського “У истоков бонапартизма”.

В ній зроблені скрупульозний аналіз тих сил французького суспільства, які бажали приходу і привели до влади диктатуру Наполеона, проаналізована соціальна база бонапартистського режиму. Дальше використані загальні праці, які стосуються теми консульства у Франції, а саме біографії Наполеона І істориків Е.В. Торм Торм Е.В. Наполеон. – М. , 1939 – 351с.

, А. З. Мангфред Манфред А.З. Наполеон Бонапарт. – М. – 1973. – 775с., роботу Жермен і клода Вінарів Віл ар Ж. і К. Формування французької нації. – М. – 1957. – С. 335., роботу А.З. Рогинського Рогинська А.Е. Почерки истории Франции (XVII – Піхв.) – М. – 1958. – 368с..

В роботі Е.В. Торн події, що відносяться до періоду консульства описуються в руслі розповіді про діяльність Наполеона і разом з тим долаючи так би мовити психологічний аналіз епохи в якій жила людина.

Монографія А.З. Манфреда, що ставить перед собоютуж саму ціль – викласти в біографію Наполеона Бонапарта. Зовсім неповторною є праця Торм Е.В. В праці Манфреда А.З. епоха Наполеона сприймається більш спокійно істимано, дається більш детальний виклад окремих фактів внутрішнього життя Франції.

Книга французьких істориків Шемени і Клода Вікарів – це по-суті короткий опис історії Франції від Хст. до середини ХІХ ст. ціль якого показати процес формування і створення французької науки.

В роботі Рогінської А.Е., яка являється книгою, посвяченою всьому періоду Нової історії Франції (1640-1870 рр) не так вже й багато місця приділяється саме періоду Консульства Франції. Та і сам цей період подається разом з періодом імперії, але в главі посвяченій відрізку часу, що нас цікавить, досить детально охарактеризувало життя французької держави і основні події часу.

Для характеристики настрою французьких класів в епоху консульства використаний 3-й том збірки творів Е.В. Торм Торн Е.В. Первые годы правления Наполеона. Альенский мир // Торн Е.В. Сочинения в 12 томах. – Т3 – М. – 1958. – 684с. і статті Туган-Барановського Туган-Барановський Д.М. Крупная французкая біржуазная и переворот 18 бюмера 1199 года // Новая и новейшая история – 1985 - №6 – с. 56-70..

В статтях Е.В. Торн мова йде про зацікавлення режиму консульства в розвитку французької промисловості і про відновлення великої буржуазії в роки Директорії до правління Наполеона. В статті Туан – Барановського охарактерзовуаний стан великої французької буржуазії в в роки Директорії її плани і стеління, які в кінцевому результаті привели до виникнення диктатури Наполеона. При аналізі внутрішньої політики Консульства використана книга Д.М. Туган – Барановського “Наполеон і республіканці” Туган-Барановський “Наполеон и республиканци”. – Саратов. – 1950. – 220с, стаття Єгорова А.А. “Міністр Наполеонівської поліції Фуше” Егоров А.А. Министр наполеоновской полиции Фуше. // Новая и новейшая история – 1990. - №4. – с.121-137. У вказаній статті велику увагу приділено діяльності Фуше, який у 1799 по 1802 рр аймав посаду міністра поліції і був одним з головних підручних Наполеона І.

Стаття Манфреда А.З. Манфред А.З. Поиски союза с Россией (1800-1801гг) // История СССР. – 1971 - №4. – с. 38-59 дає можливість охарактеризувати зовнішню політику Консульства.

Мета даної роботи: вияснити витоки бонапартизму в зв‘язку з цією конкретною ситуацією в якій знаходилася Франція після закінчення революції і розкрити специфічні риси його початкового етапу, які виступили в образі консульського правління. Слідуюче завдання роботи – аналіз зовнішнього і внутрішнього політичних міроприємств наполеонівського режиму в 1799-1804 рр тобто в роки консульства.

Розділ І. Диктатура Наполеона як задоволення потреб французької буржуазії.

Початковий період правління у Франції Наполеона І тривав з кінця 1799 по 1804 р. Тобто з моменту перевороту 18 брюмера до проголошення Наполеона Бонапарта імператором. Які ж були предпосилки встановлення в Франції кін. 18 – поч.. 19 ст. Диктаторського режимму Бонапарта? Революція 1789-1794рр повністю покінчена з монархічним устроем, залишила всі всі феоальні пережитки і привілеї. Селянство було звільнено від феодальних повинностей. Король Людові XVI був страчений, а уу Франції проголошена республіка. До моменту перевороту 9 термінора, який підвів риску під самим бурхливим періодом французької


Сторінки: 1 2 3 4 5 6