У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Умови здійснення підприємництва

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяль-ності здійснюється відповідно до ст. 8 Закону України «Про підприємництво» і детально регулюється Положен-ням про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 р. №740 (Офіційний вісник України. - 1998.- №21).

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяль-ності проводиться у виконавчому комітеті міської, район-ної в місті ради народних депутатів або в районній, район-ній міст Києва і Севастополя державній адміністрації за місцезнаходженням або місцем проживання цього суб'єкта, якщо інше не передбачено законом.

Для державної реєстрації суб'єкта підприємницької ді-яльності - юридичної особи подаються такі документи:*

рішення власника (власників) майна або уповноважено-го ним (ними) органу про створення юридичної особи (крім приватного підприємства). Якщо власників або уповнова-жених ними органів два і більше, таким рішенням є уста-новчий договір, а також протокол установчих зборів (кон-ференції) у випадках, передбачених законом;*

статут, якщо відповідно, до законодавства це необхідно для створюваної організаційно-правової форми суб'єкта підприємницької діяльності;*

реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водно-час заявою про державну реєстрацію;*

документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта підприємницької дія-льності в розмірі, передбаченому законом;*

документ, що засвідчує внесення плати за державну ре-єстрацію. Громадяни, які мають намір здійснювати підпри-ємницьку діяльність без створення юридичної особи, по-дають реєстраційну картку встановленого зразка, яка є во-дночас заявою про державну реєстрацію, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичній особі - платника податків та інших обов'язкових платежів і доку-мент, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

За державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єктів під-приємницької діяльності вноситься плата (реєстраційний збір): для громадян-підприємців - 1,5, для юридичних осіб - 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за прискорену (протягом одного дня) державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єктів підприємницької діяльності -потрійний розмір відповідного реєстраційного збору; за державну реєстрацію змін (доповнень) до установчих до-кументів суб'єктів підприємницької діяльності - 30 відсот-ків реєстраційного збору.

Органам державної реєстрації забороняється вимагати від суб'єктів підприємницької діяльності додаткові доку-менти, не передбачені Законом «Про підприємництво».

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяль-ності проводиться за наявності всіх необхідних документів за заявочним принципом протягом не більше п'яти робочих днів. Органи державної реєстрації зобов'язані протягом цього терміну внести дані з реєстраційної картки до Реєст-ру суб'єктів підприємницької діяльності та видати свідоцт-во про державну реєстрацію встановленого зразка з проста-вленим ідентифікаційним номером фізичної особи-платника податків та інших обов'язкових платежів.

У п'ятиденний термін від дати реєстрації органи держа-вної реєстрації надсилають примірник реєстраційної картки з позначкою про державну реєстрацію відповідному дер-жавному податковому органу і органу державної статисти-ки та подають відомості про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності до органів Фонду соціального страхування і Пенсійного фонду України.

Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприєм-ницької діяльності та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі, є підставою для відкриття рахунків у будь-яких банках України та інших держав за вибором суб'єкта підприємни-цької діяльності і за згодою цих банків у порядку, що вста-новлюється Національним банком України.

У такому самому порядку проводиться і перереєстрація суб'єкта підприємницької діяльності. Підстави перереєст-рації вказані в ст. 8 Закону «Про підприємництво», відпові-дно до якої перереєстрація проводиться у разі зміни назви, організаційно-правової форми суб'єкта підприємницької діяльності, а також форми власності.

Безпосередньо підприємницьку діяльність можуть здій-снювати не лише суб'єкти — юридичні особи, а й створені ними філії, представництва, відділення та інші відокремле-ні підрозділи. За загальним правилом вони не потребують державної реєстрації (суб'єкт підприємницької діяльності повідомляє про відкриття зазначених підрозділів орган державної реєстрації шляхом внесення додаткової інфор-мації до своєї реєстраційної картки). Виняток становлять представництва іноземних суб'єктів господарської діяльно-сті, які мають бути зареєстровані відповідно до ст. 5 Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність» (Відомості Верхов. Ради України. - 1991.- № 29.- Ст. 377) в порядку, встанов-леному Інструкцією про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економіч-них зв'язків і торгівлі України від 18 січня 1996 р. № 30.

Відмова в державній реєстрації може бути оскаржена в судовому порядку. Суб'єкти підприємницької діяльності з різних причин можуть з часом змінювати своє місцезнахо-дження. У таких випадках суб'єкт підприємництва у семи-денний строк з дня виникнення такої зміни повинен пові-домити про це орган державної реєстрації.

Невиконання цієї вимоги дає право органам державної реєстрації звернутися до суду (арбітражного суду) з позо-вом про скасування державної реєстрації.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємни-цької діяльності здійснюється за заявою власника (власни-ків) або уповноважених ним (ними) органів чи за особис-тою заявою підприємця-громадянина, а також на підставі рішення суду (арбітражного суду) в разі:*

визнання недійсними або такими, що суперечать зако-нодавству, установчих документів;*

здійснення діяльності, що суперечить установчим до-кументам та законодавству України;*

несвоєчасного повідомлення суб'єктом підприємниць-кої діяльності про зміну його назви, організаційної форми, форми власності та місцезнаходження;*

визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкру-том (у випадках, передбачених законодавством);*

неподання протягом року до органів державної подат-кової служби податкових декларацій, документів бухгал-терської звітності згідно із законодавством.

Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємни-цької діяльності здійснюється органом державної реєстра-ції за наявності ліквідаційного балансу, складеного і за-твердженого згідно із законодавством, та інших докумен-тів, що підтверджують проведення заходів щодо ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності як юридичної особи, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, шляхом виключення його з Реєстру суб'єктів підприємни-цької діяльності.

Скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта підприємницької діяльності статусу юридичної особи і є підставою для виключення його з Єдиного державного реє-стру підприємств та організацій України.

Для реєстрації комерційного банку орган управління банку (Рада


Сторінки: 1 2