У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Звід відомостей, що становлять державну таємницю

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Відповідно до Закону України „Про державну таємницю” Звід відомостей, що становлять державну таємницю (далі – ЗВДТ), є єдиною формою реєстрації цих відомостей в Україні. З моменту опублікування ЗВДТ держава забезпечує захист і правову охорону відомостей, які зареєстровані в ньому.

ЗВДТ формується Службою безпеки України на підставі рішень державних експертів з питань таємниць про віднесення інформації до державної таємниці та висновків державних експертів про скасування раніше прийнятих рішень, а у випадках, передбачених статтею 12 Закону України „Про державну таємницю”, – на виконання рішень суду.

У разі включення до ЗВДТ інформації, яка не відповідає категоріям і вимогам, передбаченим статтею 8 Закону України „Про державну таємницю”, або порушення встановленого порядку віднесення інформації до державної таємниці зацікавлені громадяни та юридичні особи мають право оскаржити відповідні рішення у судовому порядку.

2. Реєстрація відомостей у ЗВДТ є підставою для надання документу, виробу чи іншому матеріальному носію інформації, що містить ці відомості, грифа секретності, який відповідає ступеню секретності, установленому для них у ЗВДТ.

3. Зміни до ЗВДТ публікуються не пізніше трьох місяців з дня одержання Службою безпеки України відповідного рішення чи висновку державного експерта з питань таємниць.

4. Підтримання тексту ЗВДТ у контрольному стані в органах державної влади здійснюють режимно-секретні підрозділи на підставі повідомлень Служби безпеки України, що публікуються в офіційних виданнях.

5. Наведені у ЗВДТ скорочення означають:

АР Крим – Автономна Республіка Крим.

ВМС – Військово-Морські Сили Збройних Сил України.

ВС – Верховний Суд України.

ГУР – Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

ГШ – Генеральний штаб Збройних Сил України.

ДАЗТ – Державна адміністрація залізничного транспорту України.

ДДВП – Державний департамент України з питань виконання покарань.

ДМС – Державна митна служба України.

ДПСУ – Державна податкова адміністрація України.

ДПС – Державна прикордонна служба України.

ДКЖКГ – Державний комітет України з питань житлово-комунального господарства.

ЗС – Збройні Сили України.

КМ – Кабінет Міністрів України.

МВС – Міністерство внутрішніх справ України.

МЕ – Міністерство економіки України.

МЗС – Міністерство закордонних справ України.

МНС – Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

МПЕ – Міністерство палива та енергетики України.

МПП – Міністерство промислової політики України.

МО – Міністерство оборони України.

МТЗ – Міністерство транспорту та зв’язку України.

МФ – Міністерство фінансів України.

НАН – Національна академія наук України.

НКА – Національне космічне агентство України.

НБ – Національний банк України.

ОВ – „Особливої важливості”.

РНБО – Рада національної безпеки і оборони.

СБ – Служба безпеки України.

СЗР – Служба зовнішньої розвідки України.

Т – „Таємно”.

УДО – Управління державної охорони України.

ЦТ – „Цілком таємно”.

6. Наведені у статях ЗВДТ допоміжні слова вживаються:

Показник – для виділення одиниці терміну, що використовується в текстах статей ЗВДТ, без будь-яких ознак, що конкретизуються (кількісних чи якісних).

Складові показники – для сприйняття одиниці терміну, що використовується в текстах статей ЗВДТ, у більш широкому розумінні, ніж зазначено в статті (з урахуванням тих складників, що є невід’ємними складовими ознаками використаного терміну).

Відомості за окремими показниками – для засекречування у разі наявності одного з перерахованих у статті показників.

Відомості за сукупністю всіх показників – для засекречування у разі наявності всіх перерахованих у статті показників.

Відомості за окремими складовими показниками – для засекречування у разі наявності інформації про окремі складові показники, що є невід’ємними складовими ознаками використаного терміну, що вживається у статті.

Відомості за сукупністю всіх складових показників – для засекречування у разі наявності інформації про всі складові показники, що є невід’ємними складовими ознаками використаного терміну, що вживається у статті.

7. Наведені у ЗВДТ терміни вживаються у такому значенні:

Банкноти України нових зразків – не введені в обіг банкноти, зображення та інші характеристики яких офіційно не повідомлялись (демонструвались) НБ через засоби масової інформації чи офіційні видання НБ (до банкнот нових зразків не належать банкноти, на яких змінено рік затвердження (виготовлення) або (та) підпис Голови НБ, або місце їх розташування).

Безпека урядового або спеціального зв’язку (системи зв’язку) – стан зв’язку (системи зв’язку), за якого забезпечується запобігання можливому витоку інформації, що передається в системі зв’язку (порушення режимів роботи системи зв’язку).

Боєприпаси – артилерійські та стрілецькі, бомби авіаційні та їх складові одиниці, гранати, бойові частини, боєголовки та вибухові компоненти керованих (некерованих) ракет та снарядів, міни наземні та фугаси, міни морські та їх компоненти, торпеди та їх компоненти, бомби глибинні та їх компоненти, військова піротехніка, пристрої підривні, речовини вибухові та порохи, піропатрони та пристосування приводні та їх складові одиниці, інструменти та обладнання спеціальні для знешкодження наземних та підводних боєприпасів, капсулі, підривники, вибухові компоненти та інше приладдя для боєприпасів, спеціальне обладнання для експлуатації та обслуговування боєприпасів.

Бойове чергування – особливий вид чергування спеціально призначених сил та засобів ЗС, постійно готових до виконання завдань, що виникають раптово, своєчасного передавання наказів, команд, розпоряджень на приведення ЗС у вищі ступені бойової готовності, забезпечення керування ними під час підготовки та ведення бойових дій, оборони повітряного простору і захисту державного кордону від агресії.

Бойовий комплект військ (сил) – бойовий склад, призначений для створення угруповань військ (сил) за варіантами застосування ЗС, визначений рішенням Головнокомандувача ЗС, командувача оперативного об’єднання та оперативними планами.

Бойовий та чисельний склад – штатна за списком і наявна (фактична) кількість особового складу, озброєння, військової техніки.

Вантажі з небезпечними властивостями (небезпечні вантажі) – вантажі, які наведені в Рекомендаціях економічної та соціальної Ради ООН у 1956 році


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22