У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ефективний правовий захист пенсіонерів та інвалідів

ВСТУПНЕ СЛОВО

В 2006 році Посольство Канади в Україні оголосило серед неприбуткових організацій загальноукраїнський конкурс на отримання грантів для правозахисної діяльності. До п’яти переможців конкурсу потрапив і Миколаївський обласний комітет „Правозахисник – І”. Пропонована вашій увазі книжка, авторство котрої належить Аїді Болівар та Івану Далєсу, є частиною діяльності комітету „Правозахисник – І” в межах підтриманого канадським посольством проекту „Правовий захист інвалідів та пенсіонерів”. Окрім розповсюдження правових видань, підрозділами комітету за вище зазначеним проектом здійснюються наступні заходи:

1/ безкоштовні юридичні консультації для інвалідів, пенсіонерів в громадських приймальнях на території міст Миколаїв, Очаків, Врадіївка, Баштанка;

2/ організація та проведення в містах Миколаївської області семінарів з питань судових, позасудових форм захисту прав пенсіонерів та інвалідів;

3/ безоплатне представництво в судах інтересів інвалідів у справах проти органів державної влади та місцевого самоврядування;

Книжка „Ефективний правовий захист пенсіонерів та інвалідів. Зразки позовних заяв та скарг” подарована судам Миколаївської області, адміністраціям, незалежним профспілкам, ЗМІ, правозахисним організаціям, радам та бібліотекам. В подібний спосіб розповсюджувались й попередні видання Миколаївського обласного комітету „Правозахисник – І”: „Захист прав землевласника” (автори – А. Іванюченко, В. Паліюк, М. Совщак), „Судовий захист честі, гідності та ділової репутації” (автори – А. Іванюченко, В. Паліюк, А. Чернушенко), „Як стати землевласником”, „Судовий захист ваших прав”, „Звернення до Європейського Суду”, „Зразки позовних заяв та скарг”, „Міжнародні механізми захисту прав людини” (автор – А. Іванюченко), „Громадські організації та незалежні ЗМІ Миколаївщини” (автор – Н. Гурська), „Захист прав водіїв” (автори – Н. Гурська, І. Іванчук), „Абетка виборця” (автори – А. Болівар, А. Іванюченко, Д. Муляр), „Аналіз президентських виборів 2004 року” (автори – Л. Заливна, А. Іванюченко, О. Магльона, С. Чумак, І. Далєс), спецвипуски газети „Ведо” (редактор – А. Іванюченко).

Сподіваємось, юридична література, видрукувана та розповсюджена комітетом „Правозахисник – І” стане в нагоді не лише пенсіонерам, інвалідам, безробітним, матерям – одиначкам (неспроможним сплачувати високі гонорари адвокатів), а й широкому колу правозахисників, громадських активістів, журналістів, студентів – правників. Допомогу в підготовці книжки „Ефективний правовий захист пенсіонерів та інвалідів. Зразки позовних заяв та скарг” надали: Лариса Магдюк, Посольство Канади в Україні, Миколаївські обласні благодійні фонди „Жіночий світ” та „Соціальний проект”, Всеукраїнське об’єднання громадських організацій „Поступ” (голова - О. Магльона). Всім висловлюємо велику подяку.

Ваші зауваження та пропозиції надсилайте на адресу:

54001, Миколаїв – 1, а/с 107, або E-mail: ivanna@mksat.net

З повагою, директор програми Анатолій Іванюченко

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПИТАННЯ

Звертаючись до суду, Ви повинні володіти бодай мінімумом процесуальних знань. Нижче наведено інформацію щодо забезпечення позову, адміністративного судочинства, представництва, судових витрат та строків.

У відповідності до ст. 151 Цивільного процесуального кодексу (в подальшому – ЦПК) України суд на прохання осіб, що беруть участь в справі може вжити заходів для забезпечення позову. Забезпечення позову дозволяється на будь-якій стадії процесу, якщо невжиття заходів забезпечення може ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду.

Заява про забезпечення позову розглядається судом того ж дня, без повідомлення позивача та інших осіб, котрі беруть участь у справі (ст. 151 ЦПК України).

Від 06. 07. 2005 в Україні діє Кодекс адміністративного судочинства України (далі – КАС України). Завданнями адміністративного судочинства (ст. 2 КАС України) є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб’єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Адміністративною справою є переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб’єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Спори фізичних чи юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності належать до компетенції адміністративних судів (ст. 17 КАС України).

Для інвалідів важливо знати норму ч. 2 ст. 105 КАС України: «На прохання позивача службовцем апарату адміністративного суду може бути надана допомога в оформленні позовної заяви».

Позов забезпечується:

1/ накладенням арешту на майно чи грошові суми, приналежні відповідачу;

2/ забороною вчиняти певні дії;

3/ встановленням обов’язку вчинити певні дії;

4/ призупинкою продажу описаного майна;

5/ призупинкою стягнення на підставі виконавчого напису(ст. 152 ЦПК України).

Суд, припускаючи забезпечення позову, може вимагати від позивача забезпечення можливих для відповідача збитків. Відповідач, у випадку відмови в позові, після вступу в законну силу рішення суду може стягнути з позивача збитки, завдані йому забезпеченням позову (ст. 155 ЦПК України).

Представництво в суді.

Громадяни можуть вести власні справи в суді особисто або через власних представників. Особиста участь громадянина не позбавляє його мати у цій справі представника (ст. 38 ЦПК України). Права та законні інтереси недієздатних, повністю або частково, громадян захищають в суді їхні батьки, усиновлювачі, опікуни або піклувальники, котрі надають судові документи, що засвідчують їхні повноваження (ст. 42 ЦПК України, ст. 56 КАС України).

Повноваження представників сторін та третіх осіб на ведення справи в суді повинні бути підтвердженими наступними документами:

членів колегіальних органів управління – витягом з протоколу засідання належного органу; працівників юридичних осіб – дорученнями цих
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14