У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Патентування
23



ступ

В житті кожен з нас зустрічається з такими поняттями, як “патентний” та “ нормативний ” документ.

Патент ( лат. patens – свідоцтво, грамота ) – це документ, що засвідчує офіційне визнання чого не будь винаходу і права власника на нього.

Патентна система в Україні почала функціонувати з 18 вересня 1992 року. В якій містяться офіційні повідомлення і нормативні акти, а також відомості про видачу патентів і свідоцтв на винаходи, промислові зразки і знаки для товарів і послуг. У червні 1994р. була розпочата видача охоронних документів на промислові зразки і торгівельні марки. В 1787р. США був прийнятий закон про патент і у 1790р. вперше видали патент. У Франції патентний закон був прийнятий в 1791р., в Німеччині – в 1877р. перші описи винаходів були опубліковані в 1617р. в Великобританії, в 1791р. – в Франції, в 1792 – в Німеччині. Але з часом історію в кожній країні склали свої національні системи класифікації винаходів, які стали відомими і ХІХ ст.

Патентна документація є об’єктом вивчення патентознавства. В силу своєї оперативності, достовірності і винятковості, патентна документація є одним із головних джерел наукової інформації.

Інформація(з лат.information–повідомлення)–категорія інформаційного підходу, що розкриває спосіб руху відображення в просторі і часі.

Отже, патент надає виключне право винахіднику або його спадкоємцю на використання винаходу. Це означає, що власник патенту сам вирішує питання про те, як поступити з винаходом, а саме продати, видати ліцензію на використання чи не здійснити того чи іншого.

В нашій країні головним центром області стандартизації є Державний комітет по стандартизації, метрології і сертифікації. Його метою є досягнення оптимального рівня впорядкованості у певній галузі шляхом встановлення положень для загального і многократного використання. Продуктом стандартизації є нормативний документ. Якій встановлює загальні правила, принципи і характеристики, що стосуються різних видів діяльності.

Основною метою патентного документа є юридичний захист держави, який підтверджується висновками державної експертизи.

Основним завданням курсової роботи є :

виникнення і дослідження патентної системи як в Україні так і за кордоном;

висвітлення опису винаходу та авторського свідоцтва;

розкриття суті системи стандартизації.

Об’єктом дослідження в курсовій роботі є поняття “ патентного ” та “ нормативного ” документа, розкриття суті цих понять та їх значення в житті людини.

Предметом дослідження та вивчення курсової роботи є розуміння такого наукового поняття, як патентний та нормативний документ.

Отже, в наш час патентування є дуже важливим, оскільки воно містить інформацію про науково – технічну діяльність, а також захищає права власника на винаходи.

1. Патентний документ

1.1.Патентний документ.

Патент – це охоронний документ, що засвідчує пріоритет, авторство і право власності на винахід.

Розрізняють два види патенту:

1. Патент.

2. Деклараційний патент.

Патент на винахід – це різновид патенту, що видається за результатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід.

Деклараційний патент на винахід – різновид патенту, що видається за результатами формальної експертизи заявки на винахід.

Патент ( деклараційний патент ) на секретний винахід – різновид патенту, що видається на винахід, віднесений до державної таємниці.

Патент України на винахід діє тільки на території України.

Строк дії деклараційного патенту на винахід становить шість років від дати подання заявки до Установи. (4)

Патентний документ – містить інформацію про результати науково - технічної діяльності наявних чи визнаних за якістю об’єктів промислової власності, а також про права власників на винаходи.

Патентна документація – це сукупність первинних і вторинних документів, що створюються у відповідності з патентним законодавством і встановлюють офіційне визнання винаходів, промислових зразків і корисних людей.

Патентний документ підлягає юридичному захисту держави, підтверджується власниками державної експертизи і не може містити неперевірених даних. В ньому міститься інформація науково – технічного, юридичного чи економічного характеру, яка призначена для фіксації і захисту прав винахідників, патентовласників, а також для встановлення прав пріоритету запатентованих і тих що патентуються винаходів.

Винахід – це нові та вдосконалені відомості технічних рішень задач в любих областях соціальної діяльності, які дають позитивний ефект.

Право на винахід засвідчується авторським свідоцтвом або патентом. Це основні захисні документи.

Патентна документація представлена описом винаходів, документами про промислові зразки, корисних моделях і товарних знаках ( первинний документ ); державних бібліографічних показниках (бюлетенях ); патентних відомостях ( вторинні документи ). Патентна документація є об’єктом вивчення патентознавство.

Створення патентоспособних та патенточистих об’єктів техніки зобов’язує обов’язкове вивчення патентної документації, проведення патентних досліджень на всіх стадіях науково – дослідних, проектних і конструкторських розробках. Практично на всіх етапах розробки нової техніки і технології, при прогнозуваннях розвитку техніки, при встановленні рівня технічних рішень, при експертизі заявок на майбутній винахід необхідно використовувати патентну документацію, яка особливе значення має при перевірці об’єктів техніки на патентну чистоту.

В силу своєї оперативності, достовірності і винятковості, патентна документація є одним із головних джерел наукової інформації. Тільки 5 % даних, які містяться в цих документах, попадають на сторінки наукових видань.

В порівнянні з іншими виданнями документів, патентна документація має ряд переваг : її вивчення дає надійні показники рівня розвитку світової техніки і тенденцій розвитку в окремих областях; вона має в собі найновішу інформацію, яка в інших джерелах може з’явитися тільки через пару років; дані про винахід публікуються раніше, ніж


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7