У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Криміналістична тактика, замовне вбивство.

Правові естетичні засоби криміналістичної тактики.

Вбивство на замовлення – проблема сьогодення.

Правові естетичні засоби криміналістичної тактики.

Криміналістична тактика є системою наукових положень і рекомендацій, що розробляються на їх основі, по організації і плануванню попереднього і судового слідства і визначенню лінії поведінки осіб, що здійснюють судове дослідження, а також прийомів проведення окремих слідчих і судових дій, направлених на збирання і дослідження доказів, на встановлення причин і умов, що сприяли здійсненню і приховуванню злочинів.

Наукові положення, які відносяться до даного розділу криміналістичної науки, за своїм змістом є елементами загальної теорії криміналістики. Частина з них має значення для всієї криміналістичної тактики і носить характер її початкових, загальних положень. Це - основні поняття криміналістичної тактики; визначення місця криміналістичної тактики в системі криміналістики; з’ясування зв’язків і залежностей між тактикою як розділом криміналістики і практикою боротьби із злочинністю; визначення змісту криміналістичної тактики і змісту тактики процесуальної (слідчого і судового) дії.

Крім загальних положень, про яких йде мова в справжньому розділі, в зміст криміналістичної тактики входять: розділи вчення про криміналістичні версії, що відносяться до слідчих, оперативно-розшукових і судових версій; планування розслідування; принципи здійснення в процесі розслідування заходів організаційного і технічного характеру; принципи здійснення в процесі розслідування взаємодії між слідчим і іншими працівниками органів, що ведуть боротьбу із злочинністю; принципи використовування в процесі

розслідування даних, одержаних з оперативних джерел; рекомендації по використанню на попередньому і судовому слідстві спеціальних пізнань, допомоги фахівців; рекомендації по використанню в процесі розслідування допомоги громадськості; тактичні прийоми і рекомендації по проведенню окремих процесуальних дій.

Для того, щоб тактичні рекомендації були найбільш ефективні і максимально відповідали специфіці тієї або іншої процесуальної дії, принципи використовування в розслідуванні оперативних даних, засобів і прийомів криміналістичної техніки, спеціальних пізнань і допомоги громадськості розглядаються стосовно тактики конкретних слідчих дій.

Слід підкреслити, що тактичні прийоми проведення процесуальних дій, хоча і не є єдиним елементом криміналістичної тактики, безперечно є однією з її найважливіших частин, а поняття тактичного прийому і рекомендації відносяться до числа її основних понять. Тактико-криміналістичний (або тактичний) прийом - це найраціональніший і ефективніший спосіб дій або найдоцільніша лінія поведінки при організації і плануванні попереднього і судового слідства, підготовці і проведенні окремих процесуальних дій.

Застосування тактичних прийомів в боротьбі із злочинністю пов’язано з виконанням ряду вимог, найважливішим з яких є допустимість їх використання в кримінальному судочинстві.

Допустимість як принцип застосування тактичних прийомів і рекомендацій припускає їх правомірність і полягає у тому, що по своєму характеру, змісту і цілеспрямованості ці прийоми і рекомендації повинні повністю відповідати духу і букві закону, а їх застосування - вимогам законності.

Проте допустимість застосування тактичного прийому залежить не тільки від його відповідності закону, але і від його наукової обґрунтованості, під якою слід розуміти: 1) науковість прийому - по джерелу походження (результат наукової розробки) або засобу перевірки (наукова перевірка рекомендації практики); 2) відповідність тактичного прийому сучасним науковим уявленням, сучасному стану криміналістичної тактики або стану тих наук, звідки запозичені положення, що обґрунтовують даний прийом; 3) можливість наукового передбачення результатів застосування тактичного прийому і визначення ступеня точності цих результатів; 4) можливість завчасного, обґрунтованого визначення найсприятливіших для застосування даного тактичного прийому умов.

Допустимість прийому залежить також від доцільності його застосування, яка визначається встановленням співвідношення між можливим результатом і витратами необхідних сил, засобів і часу. При цьому виключаються суперечності між доцільністю законністю прийому, оскільки не може бути доцільним те, що незаконно.

Важливою умовою застосування тактичних прийомів є їх доступність, тобто можливість використовування кожним слідчим, оперативним працівником, суддею. Тактичний прийом не повинен вимагати для своєї реалізації спеціальних пізнань. Інакше він перестає бути тактико-криміналістичним прийомом і виступає як прийом, що відноситься до тієї області знань, яку представляє і використовує у кримінальному судочинстві відповідний фахівець або експерт.

Наступною умовою застосування тактичних прийомів є відповідність етичним вимогам суспільства, тобто етичність прийому.

Етичність прийому визначається загальними вимогами, які

повинні бути виконані у всіх випадках і при всіх ситуаціях, а також специфічними вимогами, залежними від конкретної ситуації, що складається в ході розслідування або судового розгляду. Так, ні за яких обставин може бути застосований тактичний прийом, який ображав би або принижував гідність і честь учасника процесуального акту, створював небезпеку для життя і здоров’я людей. В той же час, наприклад, хоча роздягання трупа для огляду є не тільки допустимим, але і необхідним, буде неетичним якщо воно проводиться у присутності близьких загиблого.

Крім прийомів криміналістична тактика розробляє рекомендації. Тактико-криміналістична рекомендація - це науково обґрунтована і апробована практикою порада, що стосується вибору і застосування тактичних прийомів. Тактико-криміналістична рекомендація може відноситися і до застосування при виробництві конкретної процесуальної дії тих або інших техніко-криміналістичних засобів або прийомів збирання, дослідження і використання доказів.

Рекомендації бувають загальними, які застосовуються будь-яким учасником доведення і в будь-якій ситуації незалежно від обставин справи, і спеціальними, адресованими певній категорії працівників (слідчим, оперативним працівникам і т. д.) або розрахованими на конкретну ситуацію.

Дуже тісно криміналістична тактика пов’язана з методикою розслідування окремих видів злочинів. Цей зв’язок характеризується в першу чергу тим, що положення тактики реалізуються в житті, на практиці тільки через методику розслідування, придбаваючи ті специфічні особливості, які відображають їх пристосування до умов і задач боротьби з конкретними видами злочинів.

Унаслідок зміни способів здійснення злочинів, унаслідок зміни кримінального


Сторінки: 1 2 3 4