У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Задачі з кримінального права

1. Місцевим судом Зарічного району м. Суми Лобанов був засуджений за ч. 3 ст. 286 КК України до 9 років позбавлення волі. Комісією з питань виконання покарань Лобанову для відбування покарання визначена виправна колонія середнього рівня безпеки.

Чи правильно визначена установа відбування покарання?

Комісією з питань виконання покарань правильно визначена установа відбування покарань, так як згідно з п. 3 ч. 2 ст. 18 Кримінально-виконавчого кодексу України, яка має назву „Виправні колонії”, чоловіки, які вперше засуджені до позбавлення волі за тяжкі та особливо тяжкі злочини відбувають покарання у виправних колоніях середнього рівня безпеки.

Згідно ч. 5 ст. 12 Кримінального кодексу України, яка має назву „Класифікація злочинів”, особливо тяжким злочином є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк понад 10 років або довічного позбавлення волі.

Лобанов був засуджений за ч. 3 ст. 286 Кримінального кодексу України до 9 років позбавлення волі, тобто за злочин що є особливо тяжким.

2. Місцевим судом Ковпаківського району м. Суми 15 жовтня Ніколаєв був засуджений до позбавлення волі за ч.2 ст.286 КК України до 5 років, за ч. 1 ст.135 КК України до 2 років, а за сукупністю злочинів на підставі ст. 70 КК України до 7років. Комісією управління з питань виконань покарань Ніколаєву визначена виправна колонія мінімального рівня безпеки з загальними умовами тримання. Раніше Ніколаєв відбував покарання у вигляді позбавлення волі за вироком суду від 10 жовтня 1995р. за ч.2 ст.215 КК України, за яким він був засуджений до одного року позбавлення волі.

Чи правильно визначена виправна колонія цій особі?

Колонія управління з питань покарань неправильно визначила виправну колонію. Ніколаєв повинен відбувати покарання у виправній колонії середнього рівня безпеки, так як він вже відбував покарання за ч. 2 ст. 215 Кримінального кодексу України у вигляді позбавлення волі 1 рік, що передбачено п. 3 ч. 2 ст. 18 Кримінально-виконавчого кодексу України. В разі якщо б він раніше не відбував покарання у вигляді позбавлення волі, то йому було б правильно визначена виправна колонія.

3. Кравченка було засуджено до 5 років позбавлення волі за хуліганство за ст. 206 КК України і направлений до колонії середнього рівня безпеки. На момент винесення вироку йому виповнилося 60 років. Через тиждень після прибуття до колонії виявилося, що Кравченко раніше 20 років тому відбував покарання за такий самий злочин, крім того коли він був неповнолітнім, притягався до кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 140 КК України (1960 р) до одного року позбавлення волі у колонії.

Як слід діяти у цьому випадку? У якій колонії Кравченко повинен відбувати покарання?

Злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 5 років є злочином середньої тяжкості. Чоловіки, засуджені за злочини середньої тяжкості відбувають покарання у колоніях середнього рівня безпеки. З умов задачі нам відомо, що Кравченко був двічі засуджений до позбавлення волі. А до осіб, які раніше відбували покарання у вигляді позбавлення волі належать особи, які за вчинений у минулому злочин були засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі і відбули це покарання у виправних або виховних колоніях незалежно від зняття або погашення судимості на момент проголошення вироку за знову вчинений злочин. Це визначено п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду СРСР від 19.10.79 року № 8 „Про практику призначення судами видів виправно-трудових установ особам, засудженим до позбавлення волі”. Виходячи з цього Кравченко вважається особою, яка раніше була засуджена. Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 18 Кримінально-виконавчого кодексу України йому правильно визначений вид виправної колонії.

4.Ракова було засуджено за ч.2 ст.206 КК України і за ч.1 ст.122 КК України остаточно до 4-х років позбавлення волі з відбуванням покарання у ВТК середнього рівня безпеки. Раніше, 12 грудня 1998р. Раков притягався до кримінальної відповідальності за ст.194 КК України до 1-го року виправних робіт без позбавлення волі. За ухвалою районного суду від 20 вересня 1999р. згідно ст. 30 КК України (1960р.) він був направлений до ВТК загального режиму на невідбутий строк покарання у зв'язку з тим,
що злісно порушував вимоги режиму під час відбування виправних робіт .

Чи правильно визначено Ракову вид колонії?

Ракова було засуджено до 4 років позбавлення волі, що є злочином середньої тяжкості. За злочини середньої тяжкості чоловіки, засуджені вперше відбувають покарання у виправній колонії мінімального рівня безпеки. З умов задачі відомо, що Раков перебував у ВТК загального режиму невідбутий строк покарання, який був йому визначений ухвалою районного суду від 20.09.99 року згідно ст. 30 Кримінального кодексу України (1960 р.). В зв’язку з цим Раков вважається особою, що раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі. Згідно до п. 3 ч. 2 ст. 18 Кримінально-виконавчого кодексу України він повинен відбувати покарання у виправній колонії середнього рівня безпеки. Ракову правильно визначено вид колонії.

5.Перевіряючи стан дотримання законності у ВТК середнього рівня безпеки прокурор встановив що у цій колонії тримається засуджена Мірошникова, яка раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за ст.81 та 140 КК України (1960) і знову була засуджена за ч.2 ст. 185 КК України до 3 років позбавлення волі.

Чи на законній підставі Мірошникова відбувала покарання у цій колонії?

Яке рішення повинен прийняти


Сторінки: 1 2 3