У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Боротьба з комп’ютерною злочинністю як необхідна умова розвитку електронного бізнесу в Україні

Обраний Україною шлях на інтеграцію до світового співтовариства зумовлює необхідність розбудови вітчизняного виробництва, торгівлі, управлінської інфраструктури з урахуванням сучасних тенденцій розвитку суспільства – глобалізації економіки та широкого використання інформаційних та телекомунікаційних технологій.

У 1993 році поступ до інформаційного суспільства було проголошено Комісією Європейського Союзу. З 1995 року почала роботу міжнародна Комісія з Глобальної інформаційної інфраструктури, що координує розвиток національних інфраструктур країн світу у створенні глобальної взаємодії інформаційних потоків у діловій та інформаційній сфері на основі Інтернет. Нова стадія розвитку глобальної інформаційної інфраструктури у 1998 році отримала назву «Глобальне інформаційне суспільство», мета якого – створення єдиних рішень щодо економічних, правових та соціальних відносин на основі сучасних інформаційних технологій [1].

Ефективному використанню можливостей глобальної мережі для розвитку вітчизняної науки, освіти, культури, підприємницької діяльності сприятиме підписаний 31 липня 2000 року Президентом України Указ «Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інформаційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні»

Висока швидкість розповсюдження інформації, низька вартість її отримання та передачі через Інтернет призвели до ефекту у розвитку виробництва, який можна порівняти з появою у свій час залізничного транспорту або телефону. З’явився новий термін «електронний» бізнес, прибуток від якого сягає сотень мільярдів доларів. Сьогодні списки найпотужніших корпорацій світу очолюють не металургійні чи автомобільні підприємства, а фірми, що спеціалізуються на інформаційних технологіях (рубіж у $ 100 млрд. був подоланий Microsoft). Консалтингова компанія Deloitte & Touche http://www.deloitte.com опублікувала свій щорічний список з 500 технологічних компаній, які найшвидше розвиваються – Technology 2000 Fast 500. Цей список очолили інтернет-компанії. На першому місці виявилася компанія Primus Telecommunications, що спеціалізується на провайдерских послугах та електронній комерції. Доходи Primus зросли з $ 1,2 млн. у 1995 році до $ 832,7 млн. у 1999 році. На другому місці компанія Euronet Services Inc., що забезпечує торгові компанії системами для електронних трансакцій. Її доходи збільшилися з $ 62 тис. у 1995 до $ 41,5 млн. у 1999 році. Третє місце зайняла Media Inc., що займається рекламою в Інтернеті, її доход виріс з $ 152 тис. у 1995 до $ 90 млн. у 1999 році. За оцінками компанії Garther обсяги комерційних трансакцій у Європі зростуть за найближчі чотири роки з $ 53 млрд. до $ 1 200 млрд. Інший перспективний напрямок використання високих технологій, що стрімко розвивається, – Інтернет-трейдинг, тобто робота на фондовому і валютному ринках через Інтернет. У Європі, наприклад, очікується багаторазове збільшення обсягів торгівлі акціями через Інтернет протягом найближчих двох років, а в США вже близько 40% трансакцій проходить через електронні системи торгів. Інформаційна революція у фінансових установах пояснюється тим, що Інтернет дозволяє проводити фінансові операції (торгівля акціями, отримання кредитів, страхування і т.п.) без посередників, що призводить до зниження комісійних та прискорення обігу фінансових активів. Якщо у 1997 році тільки 5% фінансових установ надавали доступ через Інтернет, то в 1998 – їх було 18%, а в 1999 – 65%. У Європі 69% банків надають послуги в онлайн режимі. За 1999 рік обсяги фінансових операцій через Інтернет зросли на 250% [2].

Незважаючи на те, що темпи розвитку інформаційних технологій в Україні через низку соціально-економічних проблем ще відстають від потреб сьогодення, попередні підсумки цього року свідчать про справжній прорив нашої держави в світовий інформаційний простір. Водночас, розвиток електронного бізнесу (декілька Internet-магазинів) та Internet-технологій у банківських установах (мережа використовується для внутрішнього обміну інформацією) не відповідає рівню постіндустріального суспільства.

Разом з проблемами законодавчого регулювання (відсутність законів про електронний шифровий підпис та про телекомунікації) найближчим часом в Україні не слід розраховувати на впровадження розрахункових систем через такий негативний феномен, як комп’ютерна або кіберзлочинність. За даними Нацбанку України рівень махінацій (за кордоном – прим. авт.) при використанні електронних карток складає 52% [3, с. 12]. Серед найгучніших «комп’ютерних» справ відома історія В. Левіна, який подолав систему безпеки Citibank і за допомогою віддаленого комп’ютерного доступу викрав 12 млн. Доларів, за що з 1994 року відбуває покарання у США. За аналогічну операцію (несанкціонований доступ у комп’ютерну мережу Китайського банку промисловості) суд східної провінції Жіангсу виніс смертний вирок Гао Жінгвену. Приречено до страти і хакера Фанг Йонга, який у 1990 році, використовуючи комп’ютер, викрав у банку провінції Чжензян 200 тисяч доларів і втік до Канади.

Засоби комп’ютерної техніки, новітні інформаційні технології почали активно використовувати організовані злочинні угруповання. Їх інтереси в першу чергу спрямовані нап отримання конфіденційної комерційної інформації, фінансових махінацій, поширення неправдивої інформації тощо.

Злочинці у кіберпросторі використовувють свої знання для промислового шпигунства, політичних цілей, тероризму. Перелік комп’ютерних злочинів можна продовжити, згадавши й атаки на військові, космічні комп’ютерні системи, промислове шпигунство, використання компромату в політичних цілях і т. д. У травні 1998 р. «тигри звільнення Тамілу» у Шрі Ланці вперше серед терористичних груп провели кібернетичну атаку, спрямовану проти посольств у столиці [4, с. 56]. Останнім часом у засобах масової інформації широко коментуються «бойові» зведення арабо-ізраїльської кібервійни, у якій серед жертв інформаційних атак опинилися й американські корпорації. Відомі випадки успішних атак хакерів на сервери Центрального розвідувального управління, Федерального бюро розслідування, Пентагону, Сенату, інших урядових, комерційних,


Сторінки: 1 2 3