У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

“Конституційне закріплення системи органів державної влади в Україні”

ПЛАН

Вступ

1. Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні

2. Президент України — глава держави

3. Кабінет Міністрів України — Уряд України

4. Центральні та місцеві органи виконавчої влади в Україні

5. Органи місцевого самоврядування в Україні

Список використаної літератури

Вступ

Державна влада в Україні здійснюється за принципом її поділу на законодавчу, виконавчу і су-дову. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України. Президент України є главою держави і виступає від її імені. Вищим органом у сис-темі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів Ук-раїни. Судочинство в Україні здійснюється Конститу-ційним Судом України та судами загальної юрисдик-ції. Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципом територіальності й спеціа-лізації.

1. Верховна Рада України

як єдиний орган законодавчої влади в Україні

Верховна Рада України розглядає та вирішує питання державного і суспільного життя, що потре-бують урегулювання законами України, а також здійснює установчі та контрольні функції, передбаче-ні Конституцією України. Вона приймає закони, по-станови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конститу-цією.

До повноважень Верховної Ради України нале-жать:*

внесення змін до Конституції України в межах і порядку, передбаченими розділом XIII Консти-туції України;*

призначення всеукраїнського референдуму з пи-тань, визначених ст. 73 Конституції;*

прийняття законів;*

визначення засад внутрішньої та зовнішньої по-літики;* 

призначення виборів Президента України у строки, передбачені Конституцією;*

заслуховування щорічних і позачергових по-слань Президента України про внутрішнє і зов-нішнє становище України;*

усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту);*

надання згоди про призначення Президентом України Прем'єр-міністра України;*

здійснення контролю за діяльністю Кабінету Мі-ністрів України та ін.

Конституція України встановлює також, що виключно законами визначаються:*

права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основні обов'язки громадя-нина;*

громадянство, правосуб'єктність громадян, ста-тус іноземців та осіб без громадянства; права корінних народів і національних меншин;-порядок застосування мов; правовий режим власності; правові засади і гарантії підприємництва; засади зовнішніх зносин;*

засади регулювання демографічних і міграцій-них процесів та ін.

Конституція передбачає, що виключно законами України встановлюються: *

Державний бюджет України та бюджетна систе-ма України;*

система оподаткування, податки і збори;*

засади створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків тощо.

Отже, єдиним органом законодавчої влади в Ук-раїні є парламент — Верховна Рада України. Кон-ституційний склад Верховної Ради України — 450 народних депутатів України, які обираються на ос-нові загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням строком на чотири роки.

Народні депутати України здійснюють свої повно-важення на постійній основі. Вони не можуть бути на державній службі або мати інший представниць-кий мандат, їм гарантується депутатська недотор-канність.

Верховна Рада України працює сесійно. Вона є повноважною за умови обрання не менш як 2/3 від її конституційного складу. Верховна Рада України збирається на першу сесію не пізніш ніж на 30-й день після офіційного оголошення результатів вибо-рів. Перше засідання Верховної Ради України від-криває найстарший за віком депутат. Чергові сесії Верховної Ради України починаються першого вів-торка лютого і першого вівторка вересня кожного року. Позачергові сесії Верховної Ради, із зазначен-ням порядку денного, скликаються Головою Верхов-ної Ради України на вимогу не менш як 1/3 народ-них депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України або йа вимогу Президента України.

Засідання Верховної Ради України проводяться відкрито. Закрите засідання проводиться за рішен-ням більшості від конституційного складу Верховної Ради.

Верховна Рада України обирає зі свого складу Го-лову Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України та може відкликати їх.

Голова Верховної Ради України: веде засідання Верховної Ради України; організовує підготовку пи-тань до розгляду на засіданнях Верховної Ради Ук-раїни; підписує акти, прийняті Верховною Радою України; репрезентує Верховну Раду України у зно-синах з іншими органами державної влади в Україні та органами влади інших держав; організовує роботу апарату Верховної Ради України.

Верховна Рада України затверджує перелік комі-тетів Верховної Ради України, обирає голів цих ко-мітетів. Останні здійснюють законопроектну роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесе-ні до повноважень Верховної Ради України. Для під-готовлення і попереднього розгляду питань Верхов-на Рада України в межах своїх повноважень може створювати тимчасові спеціальні комісії.

Верховна Рада України для проведення розсліду-вань із питань, що становлять суспільний інтерес, може створювати тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як 1/3 від конституційно-го складу Верховної Ради України.

Процес законотворчої діяльності Верховної Ради України характеризується правом законодавчої іні-ціативи, прийняттям та оприлюдненням. Право за-конодавчої ініціативи у Верховній Раді України на-лежить: Президентові України; народним депутатам України; Кабінетові Міністрів України; Національ-ному банкові України.

Закони Верховна Рада приймає більшістю від її конституційного складу. Закони, що вносять зміни до Конституції та сама Конституція України прий-мається не менше як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України.

Закон підписується Головою Верховної Ради України і невідкладно надсилається Президентові України.

Президент України протягом 15 днів після отри-мання закону підписує його, беручи до виконання, або повертає закон із своїми умотивованими пропо-зиціями для повторного розгляду. Якщо Верховна Рада України під час повторного розгляду підтвер-дить закон 2/3 від її конституційного складу, то Президент України зобов'язаний підписати і опри-люднити такий закон протягом 10 днів. Закон наби-рає чинності через 10 днів після його оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не ра-ніше дня його опублікування.

2. Президент України — глава держави

Президент України є главою держави і ви-ступає від її імені. Він є гарантом державного сувере-нітету, територіальної цілісності України, додержан-ня Конституції України,


Сторінки: 1 2 3 4